Een op de vijf dertigers loopt tegen burn-out aan

©Oomen, Arenda

Door de toenemende werkstress kampen dertigers vaker met een burn-out. In geen enkele andere leeftijdsgroep raken werknemers zo snel uitgeblust.

Het drukke leven van de dertiger eist zijn tol. Van de Belgische werknemers tussen 30 en 40 jaar voelt 20,9 procent zich mentaal uitgeput, blijkt uit een onderzoek van de hr-dienstverlener Securex. Dat is een verdubbeling tegenover drie jaar geleden, toen 10,4 procent van de dertigers tegen een burn-out aanliep. Geen enkele andere leeftijdscategorie heeft zo’n hoog risico om opgebrand te raken.

In de bevraging van 1.550 Belgen eerder dit jaar vertoonde een op de zes werknemers de symptomen van een burn-out: uitputting, een cynische ingesteldheid en een lager zelfvertrouwen. Bij de dertigers gaat het om een op de vijf.

©Mediafin

Heidi Verlinden, onderzoekster bij Securex, verklaart het hoge risico van dertigers door de toegenomen werkbelasting.

‘De werkdruk is de jongste jaren bij dertigers harder gestegen dan bij hun jongere en oudere collega’s. Laat dat nu net de hoofdoorzaak zijn waarom mensen een burn-out krijgen. Die werkstress eist zijn tol bij de dertigers. Daarnaast zitten ze ook nog eens in een levensfase waarin zaken als de zorg voor kinderen, verbouwingen of professionele uitdagingen zwaar kunnen wegen.’

De werkdruk is de jongste jaren harder toegenomen bij dertigers dan bij hun jongere en oudere collega’s.
Heidi verlinden
onderzoekster securex

Het burn-outprobleem is het grootst bij werknemers tussen 35 en 40 jaar. Van hen kampt 23 procent met mentale uitputting. ‘In die groep is de werkintensiteit de voorbije jaren sterk toegenomen. Tegelijk ervaren ze minder autonomie in hun werk dan vroeger’, zegt Verlinden. 

‘Mensen die werken omdat het moet, lopen een veel groter risico om een burn-out te krijgen. Bij hen zit bijna de helft dicht tegen een burn-out aan, terwijl dat bij de werknemers die uit zichzelf gemotiveerd zijn slechts 7 procent is.’

Toename van de werkdruk

Dat dertigers het zwaarder hebben dan anderen komt ook naar voren in de Vlaamse Werkbaarheidsmonitor van vorig jaar. Liefst 40 procent van de dertigers zei daarin de werkdruk als problematisch te ervaren. Dat is een toename met 8 procentpunten ten opzichte van 2013. 

In geen enkele andere leeftijdscategorie geven zo veel mensen aan dat ze de druk op het werk niet aankunnen. Bovendien hebben werknemers tussen 30 en 40 jaar het moeilijker dan anderen om werk en gezin te combineren en ze ervaren de hoogste emotionele belasting. Een op de zeven dertigers spreekt van een problematische werk-privébalans en een kwart vindt de emotionele belasting te hoog.

40%
Voor 40 procent van de dertigers ligt de werkdruk te hoog.

Hans De Witte, professor arbeidspsychologie aan de KU Leuven, benadrukt dat de aanleiding voor een burn-out ligt bij de hoge belasting op het werk en niet in de privésituatie. 

‘Als dertigers door de zorg voor hun kinderen weinig tijd hebben om thuis te recupereren, dan zou dat het risico op burn-out kunnen vergroten, maar de oorzaak is altijd een te hoge werkdruk', zegt De Witte.

'Burn-out is ook niet leeftijdsgebonden. Het zou kunnen dat sommige leeftijdscategorieën op een bepaald moment in hun carrière meer belast worden, maar we moeten toch geen al te grote conclusies trekken over het verband tussen burn-out en leeftijd.’

Ziektekosten

De toename van burn-outs laat zich ondertussen ook voelen in het aantal dertigers dat langer dan een jaar ziek thuiszit. Uit eerder onderzoek van Securex bleek dat het aantal langdurig zieke dertigers vorig jaar met 16 procent is toegenomen.

133.800
Eind vorig jaar zaten 133.800 mensen langer dan een jaar thuis met psychische klachten, waaronder burn-out.

Het aantal mensen dat langdurig thuiszit met een psychische stoornis is in tien jaar tijd bijna verdubbeld. Eind vorig jaar zaten 133.800 mensen langer dan een jaar thuis met psychische klachten, waaronder burn-out. 

Voor de sociale zekerheid betekent die toename ook een steeds grotere uitgave. De kosten van arbeidsongeschiktheid worden dit jaar geraamd op 8 miljard euro, waarmee ziekte-uitkeringen voor het eerst meer kosten dan de uitkeringen voor werkloosheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud