Een op vijf Waalse kinderen leeft in gezin waarin niemand werkt

Kinderen in een school in Doornik ©BELGAIMAGE

Het aantal werkloze gezinnen is sinds begin van de crisis in alle regio’s van het land gestegen.

Bijna een op de vijf Waalse kinderen (18,5%) en een op de vier Brusselse (25,7%) groeien op in een gezin waarin niemand werkt. In geen enkel Europees land, zelfs niet in het door de economische crisis zwaar getroffen Griekenland, ligt dat aandeel hoger. Het contrast met Vlaanderen kan moeilijk groter zijn. In het Vlaams gewest leeft slechts een op de 15 (6,6%) minderjarigen in een gezin waar niemand aan de slag is.

Het aantal werkloze gezinnen is sinds het begin van de economische crisis in alle drie de regio’s gestegen. In 2008 leefde 11,3 procent van de Belgische kinderen in zo’n familie, nu is dat 12,8 procent. Dat blijkt uit cijfers die de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB en de onderzoeksgroep Steunpunt Werk op een gezamelijke website plaatsten.

©Mediafin

De slechte Waalse prestatie is volgens professor Luc Sels van het Steunpunt Werk vooral een gevolg van de desindustrialisering. ‘Het zuiden van het land is daar nooit van hersteld.’ Al ligt de schuld volgens de Leuvense professor ook bij de politiek. ‘Wallonië is veel later begonnen met het intensief begeleiden van werkzoekenden naar een baan. Bovendien is de kwaliteit van het onderwijs er ondermaats’, stelt hij.

Brussel kampt met de typische problemen van een grootstad en is daarom moeilijk met Vlaanderen en Wallonië te vergelijken. ‘Er zijn vooral jobs voor hooggeschoolden terwijl er veel laaggeschoolden wonen’, zegt Sels. ‘Ook in andere steden is er een probleem van werkloze gezinnen, al scoren er weinig zo slecht als Brussel.’

Het slechte Waalse en Brusselse resultaat baart zorgen. ‘De cijfers wijzen op een marginalisering van een deel van de bevolking, die volledig van de arbeidsmarkt is afgesloten’, zegt Willem Vansina van de VDAB. ‘Voor kinderen uit zulke gezinnen is het zeer moeilijk om uit hun benarde situatie te geraken. De armoede wordt van generatie op generatie doorgegeven .’

Uit de cijfers van de VDAB en het Steunpunt Werk blijkt voorts dat laaggeschoolden het steeds moeilijker hebben op de arbeidsmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content