'El Bakraoui stond niet bekend voor terrorisme'

Turkije zou terrorist Ibrahim El Bakraoui vorig jaar hebben aangeboden voor een uitwijzing. Hij stond niet bekend voor terrorisme, stelt Justitieminister Geens.
 • Beste lezers, wij houden het hierbij voor vandaag. Morgen pikken we de draad weer op in onze berichtgeving over de terreuraanslagen in Brussel. Goedenacht en wees voorzichtig.

 • 'Aanslag gepland voor paasmaandag'

  De aanslag zou vervroegd zijn na de arrestatie van Salah Abdeslam vorige week vrijdag, stelt VTM Nieuws. Dat dat een christelijke feestdag is en het begin van de drukke paasvakantie zou een belangrijke rol gespeeld hebben. Dan is het op de luchthaven traditioneel erg druk. 

   

 • Het plan van Brussels Airlines

  Zo lang Brussels Airport gesloten blijft zal Brussels Airlines de luchthaven van Luik gebruiken voor de meeste van zijn Europese vakantiebestemmingen en in de tweede plaats Antwerpen. In Liège Airport zullen tien Airbussen 319/320 gebaseerd worden en in Antwerpen 5 kleinere Avro's RJ100.

  Morgen donderdag zullen 64 vluchten vanuit één van die twee luchthavens vertrekken, resp. 44 en 20. Vrijdag zijn er dat resp. 66 en 30. Voor de langeafstandsvluchten zijn al vijf toestellen gebaseerd op vijf verschillende Afrikaanse bestemmingen. Van daaruit zullen de passagiers naar 'Europa' gevlogen worden en van daaruit naar hun eindbestemming, zo luidt het.

  Uit deze planning blijkt dat Brussels Airlines hoe dan ook een boel vluchten gaat schrappen, waaronder de Amerikaanse. Brussels Airlines beschikt immers over een vloot van 44 toestellen. Wie zijn ticket terugbetaald wil of liever omruilt kan dat nog steeds gratis, tenminste als geboekt werd voor een vlucht tot en met maandag 28 maart.

 • Kerry komt vrijdag naar Brussel

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken reist vrijdag af naar Brussel om 'zijn medeleven te betuigen' na de aanslagen. Hij plant ook verantwoordelijken van de Belgische regering en Europese Commissie te ontmoeten. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag gezegd.

  'Kerry gaat de sterke steun herhalen van de Verenigde Staten voor de Belgische inspanningen om de aanslagen te onderzoeken en te blijven bijdragen aan de internationale inspanningen in de strijd tegen het gewelddadig extremisme', aldus woordvoerder John Kirby vanuit Moskou. Daar is Kerry op bezoek voor gesprekken met Poetin over Syrië.

 • 'El Bakraoui stond niet bekend voor terrorisme'

  In het VRT Journaal reageerde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op de Turkse beschuldigingen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdagavond dat het vorig jaar in juni een van de Brusselse kamikazes, Ibrahim El Bakraoui, heeft opgepakt in het stadje Gaziantep, nabij de Turks-Syrische grens. Dat is opvallend, want El Bakraoui was in 2010 in ons land veroordeeld voor 9 jaar celstraf, na een mislukte overval op een wisselkantoor. In de zomer van 2014 werd hij voorwaardelijk vrijgelaten. 

  Koen Geens. ©EPA

  In juli vorig jaar zou Turkije dan de Belgische autoriteiten geïnformeerd hebben over deze arrestatie en hem aangeboden voor een uitwijzing. België kon evenwel niet hard maken dat de man banden had met terrorisme en weigerde een uitwijzing naar ons land. El Bakraoui werd daarop op eigen verzoek overgebracht naar Nederland. Erdogan beklemtoont dat Turkije beide landen heeft gewaarschuwd dat El Bakraoui 'een gevaarlijke militant is'. 

  'Hij stond op dat ogenblik bij ons niet bekend voor terrorisme, hij was een crimineel die voorwaardelijk was vrijgelaten', nuanceerde Geens in het Journaal. 'Hij is teruggewezen naar Nederland, niet naar ons land.' Bakraoui schond zijn voorwaarden zo 'drastisch', dat het niet evident is om hem terug in de cel te krijgen. Op 21 augustus werd duidelijk dat El Bakraoui zijn voorwaarden schond en stond hij geseind. 

 • 'Laachraoui geïdentificeerd als tweede zelfmoordterrorist'

  De tweede man die gisteren een zelfmoordaanslag pleegde in Brussels Airport, zou Najim Laachraoui zijn. Dat melden onder meer de VRT en De Standaard. Er is nog geen enkele officiële bevestiging van het federaal parket. 

 • Brussels Airport zeker tot vrijdag (grotendeels) dicht

  Zeker tot vrijdag zullen er geen regelmatige passagiersvluchten landen of opstijgen op Zaventem, zo meldt Brussels Airport. 'Het onderzoek (van het parket) is nog steeds aan de gang en dus blijft de huidige perimeter behouden tot nader bericht'. De luchthaven zegt dat het daarom niet kan zeggen wanneer de terminal vrijgemaakt zal worden voor inspectie door de luchthavendiensten die dan de schade kunnen opmeten en starten met de heropbouw.' Wel zullen vanaf vanavond (woensdag) weer vrachtvluchten mogelijk zijn, net als privé-vluchten bij General Aviation. 

 • 'Turkije waarschuwde voor Ibrahim El Bakraoui'

  Een van de twee Brusselse kamikazebroers, Ibrahim El Bakraoui, is vorig jaar in juni in Turkije gearresteerd en daarna het land uitgezet, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdagavond. Dat meldt Reuters. 

  De Belgische en Nederlandse autoriteiten zouden toen meermaals de waarschuwing gekregen hebben dat hij een jihadist was. De man is daarna op eigen verzoek gedeporteerd richting Nederland. België zou daarna geoordeeld hebben dat de Ibrahim 'geen banden had met terrorisme' en hem niet meer gevolgd hebben. 

  Er moeten de nodige vraagtekens geplaatst worden bij het verhaal, want in eigen land stond El Bakraoui geseind omdat hij zijn voorwaarden van vervroegde vrijlating genegeerd zou hebben. In 2010 liep hij tegen een gevangenisstraf van 9 jaar aan omdat hij gevuurd had op agenten na een mislukte overval op een wisselkantoor. In 2014 kwam hij vervroegd vrij, vanaf 21 augustus vorig jaar stond hij geseind. 

   

  Erdogan spreekt zich uit over de Brusselse aanslagplegers. ©AFP

 • Metro stopt met rijden om 19u

  Het crisiscentrum Binnenlandse Zaken en de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB herinneren reizigers in Brussel eraan dat de beschikbare metro's om 19 uur stoppen met rijden. Die ingreep was gisteren al aangekondigd. 

  Het gaat bovendien enkel om de metrolijnen 1 en 5. Op de metrolijnen 2 en 6 is er sowieso geen activiteit en zijn er vervangbussen actief. Op lijnen 1 en 5 worden de haltes Stokkel, Rodebeek, Montgomery, Schuman, Centraal Station, Brouckère, Weststation, Delta, Pétillon, Sint-Guido en Erasmus bediend. 

  Meer info vindt u hier

 • 'Langere tijd niveau 4 moet kunnen'

  Voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zou het dreigingsniveau 4 voor een langere periode moeten kunnen aangehouden worden. Indien nodig moeten de politie- en veiligheidsdiensten op die manier worden georganiseerd dat de maatregelen die daarmee gepaard gaan, kunnen uitgevoerd worden. Dat heeft minister Jambon woensdag verklaard voor aanvang van de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op het kabinet van de premier.

 • Lange wachtrijen aan de stations

  Voor de tweede dag op rij staan er lange wachtrijen aan de stations, zo blijkt op sociale media. Sinds gisteren zijn daar verscherpte veiligheidscontroles ingevoerd. Aan Brussel-Zuid (Hortaplein), Brussel-Centraal (Europakruispunt) en Brussel-Noord (Albert II-laan) is er voortaan maar één ingang meer. Daar wordt bagage doorzocht en soms gefouilleerd. 

   

 • Nieuwe beelden vertrekhal Zaventem

  Tijdens het bezoek van het koningspaar aan Brussels Airport zijn nieuwe beelden gemaakt van de immense ravage aan de vertrekhal. 

  De weggeblazen ramen op Brussels Airport. ©BELGA

  Buiten aan Brussels Airport is er een enorme ravage. ©Photo News

  De ravage is enorm. ©BELGA

 • Schoten van El Bakraoui waren 'fait divers'

  Ibrahim El Bakraoui, één van de twee broers die zichzelf gisteren hebben opgeblazen in Brussel, is geen onbekende voor het gerecht.

  Op dertig januari 2010 vuurde hij met een kalasjnikov op agenten in Laken. Hij was op dat moment samen met twee kompanen op de vlucht nadat een overval op een wisselkantoor was misgelopen. Ibrahim raakte daarbij een agent. Na een beroepsprocedure werd hij voor die feiten veroordeeld tot een celstraf van negen jaar.

  De zaak kreeg heel wat aandacht. Vooral omdat toenmalig Brussels burgemeester Freddy Thielemans het schietincident een ‘fait divers’ had genoemd. ‘Het is erg, dat is zeker’, zei hij voor de camera. ‘Maar in het geheel genomen blijft het een fait divers.’ Ook jongere broer Khalid had overigens al een celstraf achter de rug na een reeks carjackings.

  Dat de broers een crimineel verleden hebben, doet de vraag rijzen of er geen fouten zijn gemaakt door politie en veiligheidsdiensten. In een interview met VTM verdedigt Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken (N-VA) zijn mensen. 'Kritiek geven is al te makkelijk. Ik zal mijn mensen altijd blijven verdedigen. Ze hebben Verviers opgerold en Abdeslam levend opgepakt. Als er een aanslag gebeurt, iets wat in andere landen al is gebeurd, wordt er altijd naar fouten gezocht. Maar ik weet dat mijn mensen het beste van zichzelf geven, dag en nacht.’


  Freddy Thielemans noemde de schietpartij een 'faits divers'. ©BELGA


 • Brussels Airlines beraadt zich over noodplan

  Brussels Airlines heeft vandaag al zijn vluchten geannuleerd, maar weet nog altijd niet wat het morgen gaat doen. 'We hopen de komende uren onze planning voor de komende dagen uit te sturen', aldus woordvoerster Kim Daenen.

  De grootste luchtvaartmaatschappij van ons land (7,5 miljoen passagiers per jaar) en tevens de belangrijkste klant van Brussels Airport (ruim 30% van alle trafiek) overweegt zijn intercontinentale vluchten en vluchten met veel transfertpassagiers te verhuizen naar een andere internationale luchthaven. De meeste Europese vluchten zouden verdeeld worden over de Belgische regionale luchthavens.

  Probleem is dat Brussels Airlines - in tegenstelling tot Ryanair, Jetairfly en Thomas Cook Airlines - tot vandaag op geen enkele van die luchthavens een basis heeft. Dat is vanuit logistiek en IT-oogpunt geen evidentie, laat de woordvoerster weten. 

 • Neder-Over-Heembeek als opvangplaats

  In het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek is een opvangplaats geopend voor de naasten van slachtoffers. Dat meldt het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Ongeruste personen kunnen zich daar vanaf 14 uur melden. 

  Het Disaster Victim Identification Team (DVI) werkt aan de identificatie van de slachtoffers, waarbij er gestreefd wordt naar 100 procent zekerheid. Het gebruikt daarvoor niet alleen visuele kenmerken. Pas daarna kan er gecommuniceerd worden. 

   

 • Prominenten betuigen solidariteit

  Op verschillende plaatsen in Brussel en daarbuiten betuigen prominenten woensdagmiddag hun steun en medeleven. Het koningspaar trok naar Brussels Airport waar het de hulpverleners een hart onder de riem stak en hulde bracht aan de slachtoffers. Woensdagmiddag viel daar nog een slachtoffer te betreuren, toen een muur instortte tijdens het onderzoek. Dat meldde persagentschap Belga. Eerder was het koningspaar ook al langsgeweest in het Erasmusziekenhuis in Brussel, waar het een paar slachtoffers bezocht. 

  Aan het beursplein in Brussel daagde dan weer de Parijse burgemeester Anne Hidalgo op, samen met haar Brusselse ambtsgenoot Yvan Mayeur. De burgemeesters betraden samen de trappen en legden er allebei een krans neer. 'Bedankt om hier aanwezig te zijn en jullie solidariteit te tonen. Solidariteit is er ook van de stad die net als ons aanslagen heeft moeten doorstaan', zo kondigde burgemeester Mayeur de aanwezigheid van Parijs burgemeester Anne Hidalgo aan. 

  'Gisteren werd niet enkel Brussel, maar ook Parijs gekwetst. Ze hebben hetzelfde hart gebroken en we zijn hier vandaag samen, mannen en vrouwen, omdat we houden van het leven en onze vrijheid. Parijs toont zijn solidariteit en vriendschap aan Brussel, want samen staan we sterk', aldus Hidalgo.

  Anne Hidalgo bezoekt samen met Yvan Mayeur het Brusselse beursplein.

  Op de Belgische ambassade in Washington ondertekende de Amerikaanse vicepresident Joe Biden dan weer het rouwregister. Hij prees de 'ongelooflijke moed van het Belgische volk'. 'Ze zullen zegevieren. Ze gaan nu al terug naar het werk en naar school.' Biden onderstreepte dat de Verenigde Staten bereid zijn 'alle info, capaciteit, technologie en alles wat meerwaarde kan bieden in hun strijd tegen terreur' te leveren. 

 • 28.000 Jetairfly-klanten naar regionale luchthavens

  Jetairfly, de tweede luchtvaartmaatschappij van ons land en dochter van touroperator Jetair, bevestigt dat tot en met maandag alle vluchten die gepland waren van en naar Zaventem, zullen vertrekken en aankomen in Oostende, Luik of Charleroi. 'Met de paasvakantie voor de deur stonden van woensdag tot maandag 160 vluchten gepland voor 28.000 reizigers', aldus de luchtvaartmaatschappij. De medewerkers voor de grondoperaties worden tijdelijk van Zaventem naar die drie luchthavens verplaatst, daar bovenop komen 20 vrijwiligers van de touroperator een handje toesteken. 'We hebben voor vandaag (woensdag) geen vluchten geannuleerd zodat alle reizigers hun vakantie kunnen aanvatten of beëindigen', luidt het.

 • Europese Commissie: 'Versterk Europol'

  ‘Als alle lidstaten hadden gedaan wat wij voorstelden en gebruik hadden gemaakt van het raamwerk dat wij voorzien, dan hadden de gebeurtenissen van dinsdag misschien voorkomen kunnen worden.’ Dat zei Dimitris Avramopoulos, de Europese commissaris van Migratie en Binnenlandse Zaken vandaag.

  Avramopoulos zelf tracht het voorbeeld te geven. Hij organiseert een spoedoverleg tussen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken, misschien wel ‘binnen de twee dagen’. De Griekse commissaris belde meteen na de aanslagen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en zijn Europese collega’s op met die vraag.

  De Europese Commissie riep de lidstaten in zijn dagelijkse persbriefing op om daarnaast meer samen te werken en beter informatie uit te wisselen. ‘De middelen zijn er: versterk de rol van Europol (een Europees samenwerkingsverband tussen politiediensten)’, zei Avramopoulos. Op de vraag waarom lidstaten dat nog niet doen, kon de commissaris niet antwoorden.

 • Eén minuut stilte voor Brussel in beeld

  Een massa mensen zocht elkaar op bij het Beursplein. ©AFP
  Ook de spelers van voetbalploeg Club Brugge hielden een minuut stilte tijdens de training. ©BELGA
  Een man herdenkt de slachtoffers op het beursplein. ©AFP
  Tot in Vietnam werd er stilgestaan bij de Brusselse tragedie. ©EPA
  Scholen in heel het land hielden een minuut stilte. Hier: een school in Antwerpen. ©Dries Luyten
  Twee soldaten staan stil aan het Atomium in Brussel, waar er nauwelijks bezoekers zijn. ©Dieter Telemans
  Een ontredderde jonge vrouw brengt bloemen naar het metrostation Maalbeek. ©BELGA
  De Belgische politie en een duif houden een minuut stilte op de Brusselse Grote Markt. ©AFP
  Onder meer de Franse premier Manuel Valls, Koning Filip, de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, Koningin Mathilde en premier Charles Michel herdachten de slachtoffers van de aanslagen. ©REUTERS

 • Dreigingsniveau blijft op hoogste trapje

  Na de communicatie door het parket is het de beurt aan OCAD, het coördinatiecentrum voor de analyse van het dreigingsniveau. Dat bevestigt het hoogste dreigingsniveau, nummer vier. Dat betekent dat een aanslag 'zeer waarschijnlijk' is en het risico 'heel ernstig'.

  'We moeten uitermate alert blijven', klinkt het bij Paul Van Tighelt, topman van het OCAD. 'De dreiging is serieus en imminent.' De reden om dat hoogste dreigingsniveau aan te houden, is simpel. Er zijn immers nog een aantal verdachten op vrije voeten. Zoals eerder aangegeven gaat het hier onder meer om een van de gefilmde verdachten vanop Brussels Airport.

  De verdachte rechts op het bewakingsbeeld van Brussels Airport, die met het bleke jasje en de hoed, wordt nog 'actief' opgespoord. 

 • Bakraoui-broers voerden aanslagen uit

  Het parket heeft op een druk bijgewoonde persconferentie meer informatie gegeven over de aanslagen op Brussels Airport en in de metrohalte Maalbeek. De drie explosies, twee in Zaventem en een in Maalbeek, waren stuk voor stuk zelfmoordaanslagen. Gisteren was lange tijd verwarring of de explosie in Maalbeek een zelfmoordaanslag was. Twee van de drie aanslagen werden uitgevoerd door de broers El Bakraoui. 

  De foto vanop Brussels Airport. ©REUTERS

  Op de luchthaven in Zaventem blies Ibrahim El Bakraoui zich op. Hij werd geïdentificeerd via vingerafdrukken. De andere kamikaze, links op het bewakingsbeeld van Brussels Airport, is nog niet geïdentificeerd. Zoals eerder gezegd is de persoon rechts nog op de vlucht. Die persoon zou een zak hebben achtergelaten met explosieven, die later op de middag door de ontmijningsdienst DOVO gecontroleerd tot ontploffing is gebracht. Die lading zou de zwaarste geweest zijn. Op de luchthavens zijn geen aanvalswapens gevonden. 

  Over de voortvluchtige is weinig geweten. Verschillende media berichtten woensdag dat het om Najim Laachraoui ging, een nog voortvluchtige kompaan van de opgepakte Salah Abdeslam. Ze melden ook dat hij opgepakt zou zijn in Anderlecht. Bij het begin van de persconferentie ontkende het parket dat met klem. De zelfmoordaanslag in Maalbeek was het werk van Khalid El Bakraoui, broer van. Beiden hebben volgens het parket een zwaar crimineel verleden, maar werden niet gezocht voor betrokkenheid bij terrorisme. 

  De federale politie voerde gisteren nog vijf huiszoekingen uit, vier in Schaarbeek en een in Haren. De belangrijkste huiszoeking was toegespitst op  de Max Rooselaan 4 in Schaarbeek. Een taxichauffeur die de kamikazes naar Brussels Airport bracht, bracht dat huis onder de aandacht van de politie. Daar vond de politie 15 kilogram explosieven, 150 liter aceton en ontstekingsmechanismes. In dezelfde straat zijn nog twee huiszoekingen uitgevoerd. In een vuilbak in die straat werd op een pc ook het 'testament' gevonden van Ibrahim El Bakraoui. 

 • 'Luchtvaartmaatschappijen zijn kortzichtig'

  De BTO, de vereniging van grote reisbemiddelaars als Carlson Wagonlit Travel, BDO Travel en American Express, vinden de manier waarop de luchtvaartmaatschappijen de problemen na de aanslagen aanpakken 'ontoereikend'.

  'Ze willen vaak enkel een beslissing nemen voor de reizen van vandaag en zo lijkt het alsof morgen alles normaal gaat vliegen. Rekening houdend met de schade aan de luchthaven lijkt deze oplossing totaal irrealistisch', aldus een mededeling van de BTO. Op die manier kunnen de leden van BTO hun klanten niet voorthelpen. Ze vragen schriftelijk geïnformeerd te worden, wat nu niet het geval is. 

  'Bovendien stellen sommige luchtvaartmaatschappijen voor om klanten naar andere luchthavens af te leiden en verplichten ze de reizigers om op eigen kosten terug in België te geraken', luidt het. 'Dat gaat in tegen de Europese reglementering.' De BTO dringt erop aan dat de luchtvaartmaatschappijen het nodige doen om mensen terug naar Brussel te brengen.

 • Laachraoui niet gearresteerd

  Bij de start van de persconferentie van het federaal parket wordt al duidelijk gemaakt dat Laachraoui niet gearresteerd is. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten. 

 • Uitzonderlijke vluchten op Zaventem

  Sinds gisterenavond vertrekken en landen opnieuw een heel beperkt aantal vluchten van en op de luchthaven Brussel-Nationaal, zo meldt Belgocontrol. Het gaat om zogenaamde ferryvluchten die vliegtuigen zonder passagiers naar hun werkelijke vertrekplaats brengen.

  Luchtvaartmaatschappijen organiseren zich momenteel om hun vluchten van op de regionale en/ of internationale luchthavens te laten vertrekken. De vliegtuigen worden daarom naar de desbetreffende luchthaven gevlogen. Andere maatschappijen willen hun vliegtuigen al klaar hebben op Brussel-Nationaal voor wanneer de activiteiten er hervatten. Dat alles gebeurt in nauw overleg met Belgocontrol en de luchthavens, aldus nog het overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van het luchtverkeer. 

  Gisterenavond kwam het beperkte luchtverkeer op gang. Sindsdien landden al 7 toestellen op Brussel-Nationaal, 2 vertrokken naar andere luchthavens. 

 • Metrobestuurder gaat weer aan het werk

  De bestuurder van het metrostel dat gisteren werd aangevallen, rijdt vandaag weer uit. Dat schrijft Brussel Nieuws. Daar stond de man zelf op. Hij raakte niet gewond en hielp met de evacuatie van verschillende passagiers. 'Er is een erg grote wil om de draad weer op te pikken', zegt een woordvoerster van de MIVB - de Brusselse vervoersmaatschappij, aan Brussel Nieuws.

 • Brussels Airport blijft dicht

  Voorlopig gaat de zwaar toegetakelde nationale luchthaven nog niet opnieuw open. Brussels Airport houdt ook op donderdag de deuren dicht. Dat maakt de CEO van Brussels Airport, Arnaud Feist, op Twitter bekend. Het gerechtelijk onderzoek was er vanochtend nog steeds aan de gang. Om die reden is het dan ook veel te vroeg om zelfs nog maar een inschatting te maken wanneer de luchthaven weer opengaat. 

  Brussels Airport hoopt wel dat de vrachtvluchten snel kunnen worden hervat. Sinds gisteren is alles veilig verklaard aan de 'landside'. Zodra dat ook gebeurt voor de 'airside' (de tarmac en landings/startbanen) mogen vrachtvliegtuigen weer opstijgen en landen.  

  Passagiers die hun bagage willen recupereren, moeten contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij of de afhandelaar (Aviapartner of Swissport). Wie zijn auto heeft achtergelaten op de parkings van Brussels Airport, kan die voorlopig nog niet oppikken. 

   

  Cameraploegen aan het hek van Brussels Airport. ©BELGA

 • Wedstrijd België - Portugal verhuist van Brussel naar Portugal

  Normaal gezien zouden de Rode Duivels dinsdag in het Koning Boudewijnstadion in Brussel tegen Portugal spelen.

  Maar op vraag van de Stad Brussel wordt die oefenmatch niet in Brussel gespeeld. De wedstrijd zal in het Portugese Leiria worden gespeeld, op hetzelfde tijdstip. 

  Mensen die een ticket hebben, krijgen dat terugbetaald.

  In de nasleep van de aanslagen in Parijs eind november vorig jaar werd de wedstrijd België - Spanje ook al afgelast. 

 • 1 minuut in stilte

  Overal in België hielden mensen om klokslag 12 uur 1 minuut stilte. Ook in de Europese wijk, die gisteren in het hart getroffen werd door de aanslag op het nabijgelegen metrostation Maalbeek, werd een minuut stilte in acht genomen. 

   

 • Stad vraagt oefeninterland tegen Portugal te schrappen

  De Stad Brussel heeft de Belgische Voetbalbond gevraagd om de interland van de Rode Duivels met Portugal van komende dinsdag te annuleren. Zo is in de omgeving van het schepencollege van de hoofdstad vernomen.

  De stad zou suggereren dat de Rode Duivels de wedstrijd in Portugal zouden spelen en dat er op een latere datum een terugwedstrijd in ons land zou plaatsvinden.

 • Bericht over arrestatie verdachte Laachraoui ontkend

  RECHTZETTING  Onze bronnen hadden eerder het bericht van La Dernière Heure bevestigd dat terreurverdachte Najim Laachraoui is opgepakt in Anderlecht. Andere gerechtelijke bronnen ontkennen dat nu met klem.

  Het federaal parket geeft om 13 uur een persconferentie.

  La Dernière Heure schreef dat Laachraoui de derde persoon op het bewakingsbeeld van Brussels Airport kon zijn, de man met de bleke vest en het hoedje. Al sloot het gerecht eerder ook niet uit dat die persoon Mohamed Abrini is, de nog voortvluchtige kompaan van de opgepakte Salah Abdeslam. 

   

 • Franse EK-organisatie zal 'niet toegeven aan lafaards'

  'Het EK voetbal annuleren of verschuiven naar een latere datum, zou betekenen dat wij toegeven aan lafaards', stelt de Franse staatssecretaris voor Sport Thierry Braillard in de sportkrant l'Equipe.

  Hij voegt eraan toe dat de Europese voetbalbond er net zo over denkt.

  'Elke ploeg zal bescherming genieten van eliteagenten, ook op hun trainingslocaties en waar ze overnachten.'

  Net als Brussel was ook Parijs (op 13 november vorig jaar) het toneel van terreur. Bij aanslagen in de Franse hoofdstad, onder meer aan het Stade de France, vielen toen 130 doden.
     
    

 • Nog 4 mensen in kritieke toestand in UZ Leuven

  Het UZ Leuven, met zijn Campus Gasthuisberg een van de grootste ziekenhuizen van dit land, verzorgt op dit ogenblik nog 17 slachtoffers van de aanslagen. Dat laat het woensdagochtend weten. Vier van hen verkeren nog in kritieke toestand. 

  Het ziekenhuis houdt vanmiddag ook een persmoment in aanwezigheid van premier Charles Michel (MR) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block. 

 • A12 in Willebroek afgesloten voor verdacht pakket in berm

  De A12 in Willebroek is woensdagochtend rond 9.30 uur in beide richtingen afgesloten omdat er een verdacht pakket gesignaleerd is in de zijberm.

  Dat zegt de federale wegpolitie, die het zekere voor het onzekere genomen heeft en ontmijningsdienst DOVO ter plaatse heeft geroepen.

  Het verkeer over langere afstand wordt aangeraden om voor de E19 te kiezen, zowel naar Brussel als naar Antwerpen.

 • Frankrijk wil Europese buitengrenzen strenger controleren

  De Franse premier Manuel Valls roept op om 'dringend de controle van de buitengrenzen' van de Europese Unie te versterken. Volgens Valls heeft Europa 'de ogen gesloten voor de extremistische ideeën van het salafisme'.

  De Franse eerste minister maande op de radiozender Europe 1 aan om dringend het Europese systeem waarbij de persoonlijke gegevens van luchthavenpassagiers worden bijgehouden goed te keuren. 'Er is tenslotte urgentie dat niemand nog grenzen kan passeren met valse papieren, omdat we weten dat Islamitische Staat grote hoeveelheden paspoorten heeft gestolen in Syrië.'

  Valls overlegt deze namiddag met onze premier Charles Michel over grenscontroles en samenwerking van de veiligheidsdiensten.

 • Dreigingsniveau blijft 4

  Het antiterreurorgaan OCAD heeft, onder meer op basis van het onderzoek naar de aanslagen, beslist om het dreigingsniveau op het hoogste peil 4 te houden. Dat heeft justitieminister Koen Geens gezegd na het kernkabinet.

  Het is nu aan de Nationale Veiligheidsraad om daar deze namiddag eventueel bijkomende maatregelen aan te koppelen.

  Geens voegde toe dat het niveau niet al te lang op 4 kan blijven staan, 'omdat dat een te grote paraatheid van de veiligheidsdiensten vergt'.

 • Ook Salahs kompaan Abrini betrokken?

  Ook de mogelijke betrokkenheid van Mohamed Abrini (foto), de andere nog voortvluchtige kompaan van Salah Abdeslam, bij de aanslagen van gisteren wordt door het gerecht onderzocht. Dat melden welingelichte bronnen aan De Tijd.

  Mohamed Abrini ©Photo News

  Abrini is volgens de speurders mogelijk de gevluchte man met de witte jas en hoed op de foto die kort voor de aanslagen werd genomen in de luchthaven:

  De verdachte waar de politie een klopjacht naar voert. ©EPA

  Eerder vandaag raakte al bekend dat de mogelijke betrokkenheid van de broers el Bakraoui en van nog een andere geseinde handlanger, Najim Laachraoui (foto), wordt onderzocht. ‘Maar er is op dit moment nog geen zekerheid’, benadrukken onze bronnen.

  Najim Laachraoui ©AFP

 • Blijft dreigingsniveau op 4?

  Het antiterreurorgaan OCAD evalueert rond 10 uur het dreigingsniveau dat nu op het hoogste niveau 4 staat.

  Bij dreigingsniveau 4 raadt de overheid de bevolking aan om plaatsen te mijden waar veel mensen samenkomen.

  De verhoging leidt verder tot het inzetten van 225 extra militairen in Brussel gestuurd. Het impliceert ook strengere controles aan onze grenzen.

 • Kernkabinet buigt zich over aanhoudingstermijn

  In de Wetstraat 16 zijn de topministers bijeen om zich te beraden over het organiseren van een nationale rouwplechtigheid.

  Ze bekijken ook of de maatregelen die vorig jaar zijn beslist na de aanslagen in Parijs versneld moeten worden uitgevoerd. Het gaat onder meer over de politie de mogelijkheid te bieden om een verdachte 72 in plaats van de huidige 24 uur vast te houden vooraleer de onderzoeksrechter tussenkomt.

  Bij zijn aankomst toonde binnenlandminister Jan Jambon zich strijdvaardig. 'De terroristen doen er natuurlijk alles aan om onze maatschappij te ontwrichten, maar ik ben er heilig van overtuigd dat Islamitische Staat deze strijd niet kan winnen. Alleen brengen tragische gebeurtenissen zoals gisteren heel veel miserie met zich mee.'

 • Moeizame identificatie van slachtoffers

  Het zal nog een hele tijd duren eer er betrouwbare cijfers over het exacte aantal slachtoffers kunnen gegeven worden, meldt het federaal crisiscentrum. Het dodental is volgens sommige bronnen afgelopen nacht opgelopen van 31 tot 34.

  Alleen al bij Binnenlandse Zaken is een tiental mensen druk in de weer om zicht te krijgen op het precieze aantal doden en gewonden.

  'Sommige mensen worden in slaap gehouden of zijn op intensieve, of ze hebben zeer zware verwondingen. Er zijn ook mensen waarvan men vermoedt dat ze slachtoffer zijn, maar waarvan nog geen fysiek bewijs gevonden is', verduidelijkt Maggi De Block, minister van Volksgezondheid.

  Extra moeilijkheid is dat het om slachtoffers uit erg veel landen gaat. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft indicaties van minstens veertig nationaliteiten.

 • Geen politie aan Brusselse scholen

  De Nederlandstalige scholen in Brussel zijn woensdag, de dag na de aanslagen, allemaal open. De leerkrachten staan klaar om de kinderen op te vangen en met hen te praten over de gebeurtenissen.

  Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) liet dinsdag weten dat er geen indicaties zijn dat de Brusselse scholen geviseerd worden en deze dus woensdag gewoon open kunnen gaan. Bijgevolg staan er ook geen politieagenten of militairen aan de deur van de Brusselse scholen. 

 • Adele draagt hit op aan slachtoffers Brussel

  'Het volgende nummer is 'Make You Feel My Love' en is voor Brussel', introduceerde de Britse zangeres Adele de ballad in de Londense O2 Arena.

  'Ik wil dat jullie allemaal meezingen zodat ze ons kunnen horen.'

  Niet alleen het publiek, maar ook Adele was onder de indruk van het uiteindelijke resultaat. 'Ik denk dat nooit eerder zo geëmotioneerd raakte tijdens een van mijn shows. Dat was prachtig', zei ze na het nummer. 'Dank daarvoor. Ik denk dat ze ons gehoord hebben.'

  'Make You Feel My Love' voor Brussel

 • 'Voortvluchtige staat al sinds 2014 geseind'

  De derde persoon die betrokken zou zijn geweest bij de aanslagen op de luchthaven en van wie een foto werd verspreid, zou Najim Laachraoui zijn.

  Laachraoui (24) vertrok in februari 2013 naar Syrië. Maar hij kon dus onopgemerkt terug naar ons land komen. 

  De man ging door het leven onder de valse naam Soufiane Kayal. Hij was in september met Salah Abdeslam in de Hongaarse hoofdstad Boedapest en werd gecontroleerd aan de grens tussen Hongarije en Oostenrijk aan boord van een gehuurde Mercedes.

  Begin oktober huurde hij - met zijn valse identiteitskaart - het safehouse in Auvelais in de provincie Namen, waar in de kelder bommen zijn gemaakt.

  De man staat al sinds maart 2014 gesignaleerd bij de internationale inlichtingendiensten. Van hem werd maandag nog een opsporingsbericht verspreid. 

  Najim Laachraoui ©AFP

 • Luchthaven van Toulouse ontruimd

  UPDATE - Ondertussen is de luchthaven weer open.

  De luchthaven Toulouse-Blagnac werd woensdagochtend ontruimd voor een 'veiligheidsinspectie', meldt de politie. Bij onze zuiderburen is er verhoogde waakzaamheid na de aanslagen in Brussel.

 • 'Twee daders geïndentificeerd, link met Parijs'

  De broers El Bakraoui (Khalid en Brahim) zouden zich hebben opgeblazen bij de aanslagen van gisteren. Er is evenwel nog onduidelijk over waar ze precies hebben toegeslagen. Volgens de RTBF zijn het de twee mannen van op de luchthavenfoto (de twee zonder hoed). Volgens deredactie.be blies de ene zich op bij metrostation Maalbeek, en de ander op Zaventem.

  ©BELGA


  De twee waren al bekend bij justitie. Khalid werd in 2011 tot vijf jaar cel veroordeeld voor carjackings. Brahim tot acht jaar voor een overval waarbij hij het vuur opende op de politie.

  Een van de twee broers, Khalid, huurde onder een valse naam het appartement in Vorst (Driesstraat 60) waar vorige week een huiszoeking uitmondde in een schietpartij en waarbij twee aanwezigen konden vluchten. 

  Er zou ook een link zijn met de aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Eén van de twee huurde een safe house in Charleroi waar sporen zijn gevonden van de man die zich opblies aan het Stade de France.

  Wie nuttige informatie heeft over de verdachten en de aanslagen in Zaventem en Brussel mag contact opnemen met de speurders - op het gratis nummer 0800 30300 of via opsporingen@police.belgium.eu

  De broers El Bakraoui. ©tijd

 • Nederlandse spoorvakbond twijfelt aan veiligheid traject naar Brussel

  De Nederlandse vakbond FNV Spoor plaatst kanttekeningen bij de beslissing van de Nederlandse Spoorwegen (NS) om woensdag weer treinen te laten rijden naar Brussel.

  In een brief aan NS uit FNV-bestuurder Andries van den Berg zijn zorgen over de beveiliging van het traject tussen Roosendaal en Antwerpen. Ook vraagt hij begrip voor personeel dat angst heeft om hun job uit te oefenen op de lijn naar Brussel.

 • Audi Brussels herneemt productie, IKEA pas donderdag weer open

  De fabriek van Audi in Brussel draait woensdag weer op volle toeren. Dinsdag was de namiddagshift afgeschaft na de aanslagen in Zaventem en Brussel.

  'Om 6 uur is de ochtendploeg aan de slag gegaan', zegt woordvoerder Andreas Cremer. 'Iedereen is komen opdagen.'

  De vestigingen van woonwarenhuis IKEA in Zaventem en Anderlecht blijven nog dicht. Het personeel is zeer onder de indruk van de aanslagen van dinsdag.

  'Veel van de werknemers in Anderlecht en Zaventem wonen in de buurt of komen met metro of trein naar het werk. Dat maakt dat de aanslagen een grote indruk hebben nagelaten', zegt woordvoerster Annelies Nauwelaerts.

  Donderdag gaan beide winkels normaal gesproken weer open.

 • 'Aanslagen kosten ons 400 miljoen'

  Alles opgeteld schat ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte de economische schade van de aanslagen op 0,1 procent van het bruto binnenlands product, zo'n 400 miljoen euro. (Het Nieuwsblad schrijft 4 miljard euro, maar dat klopt dus niet.)

  'De factuur van de herstelling van de vernielingen speelt daarbij maar een kleine rol. Gisteren bleven cafés, restaurants en winkels in Brussel dicht en de kans lijkt groot dat die nog een tijdje weinig volk over de vloer gaan krijgen', zegt Vanden Houte in Het Nieuwsblad.

  'Wellicht komen er ook nog allerlei nieuwe veiligheidsmaatregelen, waar ook een stevig prijskaartje aan vasthangt. Ook zijn er kosten door het sluiten van de luchthaven: volgens experts kost dat 10 miljoen euro per dag. Daarnaast heeft ook het openbaar vervoer inkomsten gemist door stil te liggen.'

  'Als de terreurdreiging blijft aanhouden, of nog meer aanslagen gebeuren, kunnen de kosten nog een pak hoger oplopen', besluit Vanden Houte.
    

 • Dodental opgelopen tot 34

  De voorbije nacht zijn nog enkele slachtoffers aan hun verwondingen overleden. Het dodental is daardoor opgelopen tot 34, en in het ziekenhuis vechten nog meerderen voor hun leven.

  Intussen is het eerste slachtoffer geïdentificeerd, een Peruviaanse vrouw, die al zes jaar met man en kinderen in ons land woont.

  Omdat er ook Amerikanen, waaronder een militair van de Amerikaanse luchtmacht, gewond raakten, zakt een delegatie van de FBI en van de politie van New York af naar Brussel. 

 • Openbaar vervoer komt weer op gang

  Op de weg is het voornaamste knelpunt de A201, de verbinding tussen de Brusselse ring en de luchthaven van Zaventem.

  Automobilisten kunnen de A201 wel oprijden, maar kunnen nog altijd niet doorrijden naar de luchthaven. Ze moeten dus de A201 verlaten om terug te keren of het centrum van Zaventem in te rijden.

  Het Verkeerscentrum verwacht voorts net als dinsdag vertragingen door de controles aan de grensovergangen richting Nederland (E34 en E314) en Frankrijk (E17).

 • Kernkabinet om 8.30 uur bijeen

  Premier Charles Michel en zijn topministers vergaderen vanmorgen over het onderzoek en de nasleep van de Brusselse aanslagen. Ze bekijken ook of en wanneer er een herdenkingsmoment wordt georganiseerd.

  Vandaag is de eerste dag van nationale rouw. Dat houdt in dat er geen festiviteiten worden georganiseerd, de vlaggen halfstok worden gehangen en overal in het land rouwregisters worden gelegd.

  Drie dagen is een uitzonderlijk lange periode. Bij de ramp in Gellingen werd één dag nationale rouw ingesteld. De laatste keer dat het om een periode van drie dagen ging, was bij het overlijden van koning Boudewijn.

 • Internationale commentatoren leggen vinger op Belgische versnippering

  De Financial Times pleit voor een efficiënter delen van informatie over jihadinetwerken. België stelt hierbij een bijzonder probleem met zijn verscheidene en elkaar overlappende beleidsniveaus die niet praten met elkaar. Lidstaten moeten ook meer leren over minderheidsgemeenschappen. Het gaat niet gewoon over religies maar over de zoektocht naar identiteit van moslimjongeren die stuurloos zijn maar een superheldenstatus krijgen aangeboden door de terroristen van IS. De krant legt uit dat de terrorist Abdeslam vier maand lang werd verborgen gehouden door buren.  

  De FT wijst reacties af zoals die van Donald Trump die een muur wil om moslims en Mexicanen buiten te houden. Marine Le Pen van het uiterst-rechtste Franse Front National stelt een massale politieraid voor op migrantenwijken. De FT wijst dit af, we moeten onze open samenlevingen verdedigen en steviger maken, niet het werk van de terroristen in hun plaats doen.  

  Een fundamentele vraag is of een cultureel verscheurd land als België inwijkelingen überhaupt een 'nationale' identiteit kan bieden.
  Frankfurter Allgemeine Zeitung

  De Frankfurter Allgemeine Zeitung wijst er op dat de ‘politieke loopgravenoorlog tussen Vlamingen en Walen de centrale overheid deels ontkracht heeft en ook bij de veiligheidsdiensten tot een versnippering van bevoegdheden leidde. Die versnippering is niet uniek Belgisch, erkent FAZ. Maar wél specifiek Belgisch is dit: 'Een fundamentele vraag is of een cultureel verscheurd land als België inwijkelingen überhaupt een 'nationale' identiteit kan bieden'. 

  Eenzelfde teneur in het editoriaal van de New York Times: 'België heeft een notoir zwak antiterrorisme-apparaat en de kloof tussen de Vlaamse en Franstalige bevolking heeft federale instellingen als de politie, het gerecht en de veiligheidsdiensten verder verzwakt (...) Het land moet ernstig werk maken van een verbetering van zijn veiligheidsdiensten en daarbij gebruik maken van de expertise van de Europese buren'. Met de poreuze interne grenzen in Europa kan veiligheid gewoon niet meer overgelaten worden aan de versnipperde en slecht gecoördineerde omstandigheden van vandaag.'  

  Het Nederlandse FD wijst er op dat dergelijke aanslagen onmogelijk zijn zonder het idee van een vrije en open samenleving op te geven. grote groepen burgers zijn onzeker door de kwakkelende economie, de in vele landen hoge werkloosheid en het onvermogen van de overheden om de vluchtelingencrisis onder controle te krijgen. Terroristische aanslagen kunnen, zeker gezien deze omstandigheden, de weerbaarheid van onze westerse samenlevingen verder ondermijnen. Het bezweren van door terroristen aangewakkerde angsten begint daarom met het bieden van perspectief aan terecht bezorgde burgers.

  Het Belgische politieke estasblishment lijkt op een dysfunctionele familie.
  Tim King, Politico

  In de analyse 'Onverschilligheid breekt Belgen lelijk op' wijst de Nederlandse krant wel op de mislukte integratie van migranten, waarvoor alle gevestigde partijen boter op het hoofd hebben. Het ziet er nu naar uit dat de Belgische regering meer nog dan op haar hervormingen zal afgerekend worden op haar veiligheidsbeleid, waar succes wordt afgemeten op het uitblijven van resultaten. En daar politieke punten mee scoren is aartsmoeilijk.

  Libération houdt een poëtische lofzang op de stad Brussel, stad die de voorkeur geeft aan gecompliceerde regelingen eerder dan aan directe confrontatie. Brussel is een denkbeeldige stad die, zoals een schilderij van Magritte, gebouwd is op een gedroomd land, dat nauwelijks bestaat en volop leeft. Brussel staat symbool voor het anti-fanatisme en dat is nu door de fanatici aangevallen. Vlak bij het station Maalbeek staat een ander monument dat al even Magritte-achtig is als Brussel zelf: het Europees Parlement. Een vrijwillige bijeenkomst van goede wil. Europa mag zich niet laten doen, meer dan ooit is solidariteit noodzakelijk zowel op politievlak als politiek.

  Politico wijst op de structurele zwakte van het gefragmenteerde beleid. België faalt ook in de strijd tegen de illegale handel in wapens en documenten. Wat ook onopgelost blijft is de kwestie van de geradicaliseerde jongeren die terugkeren uit Syrië om de strijd hier verder te zetten.

  Het Belgische politieke estasblishment lijkt op een dysfunctionele familie, aldus Tim King van Politico. Ze hakken op mekaar in voor de geringste reden, maar als die familie bijeenkomt, kunnen ze nog snel reageren. De aanslagen kunnen de schok zijn die de broodnodige hervormingen in de ordehandhaving werkelijkheid doen worden: de consolidering van de politie, financiering van contraterrorisme-technologie en -personeel. 

 • 1 minuut stilte

  Overal in het land werden gisterenavond wakes gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.

  De Brusselse overheid roept gans het land op vandaag om 12 uur een minuut stilte te houden.

 • Parijs parket opent onderzoek

  Het parket van Parijs heeft een onderzoek in Frankrijk geopend naar de aanslagen in Brussel.

  De opening van het onderzoek past in een klassieke procedure, gezien er onder de gewonden acht Fransen zijn van wie drie er zeer ernstig aan toe zijn.

  Het algemene onderzoek naar de aanslagen is in handen van het Belgische federaal parket. Volgens een gerechtelijke bron zorgt het Franse onderzoek er onder meer voor dat de Belgische speurders hun Franse collega's hulp kunnen vragen indien nodig, en dat ze aan de slag kunnen met eventuele linken tussen het Belgische en het Franse onderzoek.

  De Eiffeltoren in Parijs kleurde gisterenavond zwart-geel-rood. ©REUTERS

 • Klopjacht op verdachte met 'bleke vest en hoed'

  'Op de luchthaven werd (met een bewakingscamera) een foto genomen van drie verdachte mannen. Vermoedelijk hebben twee van hen zichzelf opgeblazen', zegt federal procureur Frédéric Van Leeuw. 'De derde, de man met bleke vest en hoed, wordt actief opgespoord.'

  De verdachte waar de politie een klopjacht naar voert. ©EPA

  De twee verdachten die zich vermoedelijk opbliezen op de Brusselse luchthaven:

  ©EPA

  ©EPA

 • Australische premier bekritiseert Europese veiligheidssysteem

  Australië loopt minder risico op een terroristische aanslag, omdat het zijn grenzen streng bewaakt, zei de Australische premier Malcolm Turnbull op ABC News.

  De Australische premier Malcolm Turnbull ©EPA

  De premier zei ook ons land te steunen: 'We zijn bondgenoten in deze strijd, net zoals we dat een eeuw geleden waren op de Vlaamse velden, tijdens de Eerste Wereldoorlog.'

  Daarna verzekerde Turnbull de Australische burgers dat hun veiligheidsdiensten 'veel beter zijn dan die in Europa', zeker aan de grenzen. 'Europa heeft geen interne grenzen, dus kunnen mensen binnen Europa reizen naar waar als ze willen, en hun externe grenzen zijn zeer poreus, zoals we elke nacht op het nieuws kunnen zien. Het veiligheidssysteem van Europa verschilt dus van het onze. Deels komt dat natuurlijk door onze ligging, maar we hebben ook een zeer strenge grensbewaking.'

  Eind 2014 was de Australische stad Sydney het toneel van een terroristische aanval. In een café in het centrum vond toen een gijzeling plaats, waarbij drie doden vielen, onder hen ook de dader.

 • Nacht lang huiszoekingen

  De huiszoekingen in de Max Roosstraat in Schaarbeek duurden tot 4 uur vanmorgen. Ze begonnen gisteren in de vroege namiddag.

  Tot ongeveer 20 uur cirkelden verschillende helikopters boven de omgeving en waren er speciale eenheden van de federale politie ter plaatse. Nadien viel aan de rand van de veiligheidszone onder meer op dat voertuigen van Dovo herhaaldelijk af- en aanreden.

  Kort na middernacht werd uiteindelijk de veiligheidszone in de omgeving opgeheven en vertrokken de meeste politiediensten. Alleen voor één gebouw, op de hoek van de Max Roosstraat en de Maurice des Ombiauxstraat, werden kijklustigen nog op afstand gehouden.

 • Wereld kleurt zwart-geel-rood

  Wereldwijd is in hoofdsteden stilgestaan bij de aanslagen in de Brusselse metro en op de luchthaven van Zaventem. Tal van monumenten waren gisterenavond gehuld in de Belgische driekleur. Klik hier voor het overzicht.

  De Eiffeltoren in Parijs kleurde gisterenavond zwart-geel-rood. ©REUTERS

 • Gouden tip van taxichauffeur

  In een appartement aan de Max Roosstraat nummer 4 in Schaarbeek vonden speurders van de Brusselse recherche dinsdagavond een spijkerbom, chemische producten om explosieven te fabriceren en een vlag van Islamitische Staat (IS).

  De vondst kwam er na een tip van een taxichauffeur die drie verdachten naar de luchthaven had gebracht. De terroristen hadden zich boos gemaakt toen bleek dat de auto kleiner was dan die ze hadden besteld. Daardoor konden ze volgens de chauffeur maar drie in plaats vijf reistassen meenemen naar Zaventem. De twee andere tassen werden gevonden tijdens de huiszoekingen.

  De chauffeur mocht op de luchthaven ook niet zelf de tassen uit de koffer halen - wat hij normaal wel doet. Dat gedrag deed de chauffeur het adres in Schaarbeek aan de politie doorspelen waar hij de drie verdachten had opgepikt.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud