Advertentie
Advertentie

Europa gelooft niet dat effectentaks 254 miljoen opbrengt

Premier Michel legde de effectentaks op tafel als alternatief voor de meerwaardebelasting op aandelen die CD&V had geëist. ©BELGA

De Europese Commissie raamt de opbrengst van de effectentaks op 175 miljoen euro, een derde minder dan de 254 miljoen euro waar de regering-Michel op hoopt.

Vanaf 1 januari moeten beleggers 0,15 procent belastingen betalen als ze 500.000 euro of meer op hun effectenrekening hebben staan. Dat betekent dat iemand met 1 miljoen euro op zijn effectenrekening 1.500 euro betaalt.

Het is nooit duidelijk geweest waarop de regering zich baseerde om de opbrengst te berekenen.

De effectentaks moet 254 miljoen euro opbrengen, schreef de regering in de begroting. Maar het is nooit duidelijk geweest waarop de regering zich gebaseerd heeft om tot die opbrengst te komen. Toen het getal in de tabellen werd ingeschreven, wist de regering niet eens hoeveel effectenrekeningen er in ons land zijn. Laat staan op hoeveel effectenrekeningen er meer dan 500.000 euro staat.

De Europese Commissie gelooft niet dat die opbrengst gehaald kan worden. Ze houdt het op 175 miljoen euro. ‘Dat is in lijn met wat Febelfin (de koepel van de banken in ons land, red.) denkt’, zegt een EU-expert.

Slecht nieuws

Nochtans had de regering zich naar eigen zeggen gebaseerd op Febelfin om tot de raming te komen. Dat Europa niet gelooft in de opbrengst die de regering voor ogen heeft, is slechts nieuws voor Michel en co. Want de effectentaks maakt deel uit van een delicaat politiek compromis tussen de drie Vlaamse partijen in de regering.

De N-VA drong aan op de hervorming van de vennootschapsbelasting. In ruil eiste CD&V compensaties met het oog op meer fiscale rechtvaardigheid.

Aanvankelijk eiste CD&V-vicepremier Kris Peeters de invoering van een meerwaardebelasting voor aandelen. Maar dat voorstel werd afgeblokt door de liberalen van Open VLD.

Om uit de impasse te geraken, toverde premier Charles Michel de effectentaks uit zijn hoed. En omdat het om een nieuwe belasting ging, zette CD&V alles op alles om te vermijden dat ze amper iets zou opbrengen.

De partij heeft een trauma overgehouden aan de invoering van de speculatietaks. Ook dat was een idee van de premier, maar het kostte uiteindelijk meer dan het opbracht.

Als de regering ervoor gekozen had alle niet-genoteerde aandelen onder de effectentaks te laten vallen, dan zou de opbrengst veel groter zijn. Maar dat deed ze bewust niet, om te vermijden dat familiebedrijven in het vizier zouden komen.

De effectentaks moest en zou genoeg opbrengen, eiste CD&V. In de eindonderhandelingen probeerde Peeters dan ook het onderste uit de kan te halen. Daardoor vallen niet alleen beursgenoteerde aandelen onder de effectentaks, maar ook niet-genoteerde, op voorwaarde dat ze op een effectenrekening staan.

Als de regering ervoor gekozen had alle niet-genoteerde aandelen onder de effectentaks te laten vallen, dan zou de opbrengst veel groter zijn. Maar dat deed ze bewust niet, om te vermijden dat familiebedrijven in het vizier zouden komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud