Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Extra nettoloon voor iedereen

Dankzij de taxshift van de regering-Michel gaan de nettolonen vanaf januari nog eens omhoog, met 23 à 32 euro per maand.
©Photo News

Dat blijkt uit berekeningen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft laten maken. Zijn administratie becijferde de nieuwe schalen voor de bedrijfsvoorheffing die vanaf volgend jaar van toepassing zijn.

De regering besliste in 2015 een belastingverschuiving of taxshift door te voeren. De sociale bijdragen voor bedrijven en de personenbelasting werden verlaagd. Om dat te compenseren gingen enkele andere belastingen - waaronder de btw en de accijnzen - de hoogte in.

De verlaging van de personenbelasting die volgend jaar op de agenda staat, gebeurt door de belastingschaal van 30 procent te schrappen, door de belastingvrije som en het forfait voor beroepskosten op te trekken en door belastingplichtigen minder snel in de 45 procentschaal te laten vallen.

©MEDIAFIN

In april 2016 ging een eerste fase van de taxshift in.

 

  • Sindsdien kregen de lage lonen (1.500 euro bruto) er 83 euro netto per maand bij. Vanaf januari komt daar maandelijks 32 euro extra bij.
  • Bij de gemiddelde lonen (3.300 euro bruto), die er al 51 euro bij kregen, komt 28 euro extra bij.
  • De hoge lonen (5.500 euro bruto per maand), die al 44 euro per maand bij kregen, krijgen er 23 euro extra bij.

 

In 2019 volgt een derde en laatste schijf van de taxshift, met een extra loonsverhoging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud