Francken wil 1.000 extra plaatsen in gesloten centra

©Photo News

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil de uitwijzing van illegalen stroomlijnen.

Bovenop de 600 plaatsen in gesloten centra, nog eens 1.000 extra. Dat is de ambitie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), schrijft Het Laatste Nieuws zaterdag.

Sinds de illegaal in ons land verblijvende Algerijn Khaled Babouri vorig weekend in Charleroi twee agentes zwaar toetakelde, is de uitwijzing van illegalen brandend actueel. Volgende week legt Francken zijn masterplan voor gesloten centra op de regeringstafel. Dat plan timmerde hij niet in een week in elkaar. 'Ik werk daar al even aan', zegt hij in een gesprek met Het Laatste Nieuws.

In zijn plan vraagt hij geen verdubbeling van het aantal plaatsen, zoals hij eerder verkondigde. Zijn doel ligt hoger: bovenop de bestaande 600 plaatsen wil hij er tegen het einde van de legislatuur 1.000 bij. Hij denkt om enkele leegstaande open opvangcentra voor kandidaat-asielzoekers om te vormen tot gesloten terugkeercentra voor sans-papiers. Welke centra in aanmerking zouden komen, is nog niet beslist. Het kabinet-Francken bezoekt momenteel centra.

Bovendien zal hij voorstellen om een nieuw gesloten centrum te bouwen in Antwerpen. Burgemeester en partijgenoot Bart De Wever is dat idee alvast genegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect