Geen cijfers meer over strafzaken door computerproblemen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) weigert commentaar te geven op de computerproblemen bij de correctionele parketten. ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het openbaar ministerie kan door computerproblemen geen betrouwbare cijfers meer geven over de honderdduizenden strafzaken in ons land. De jongste cijfers dateren uit 2015.

Elk jaar produceert het openbaar ministerie - de openbaar aanklagers die misdrijven onderzoeken en vervolgen - statistieken over alle strafrechtelijke zaken in ons land. Zo vernemen we hoeveel nieuwe zaken er zijn bijgekomen over alle vormen van criminaliteit, gaande van diefstallen, verkrachtingen, dopinggebruik, fiscale fraude tot moord. De cijfers onthullen ook hoe vaak een verdachte is gevonden, hoe veel processen met een veroordeling zijn afgerond, hoeveel daders een minnelijke schikking betaalden, hoeveel onderzoeken zijn geseponeerd, enzovoort.

800.000
Hangende en nieuwe strafzaken in 2015
De jongste statistieken gaan over 2015 en de meer dan 800.000 correctionele zaken die er dat jaar zijn bijgekomen of nog hangende waren.

Maar de jongste statistieken zijn intussen twee jaar oud. Ze gaan over 2015 en de meer dan 800.000 correctionele zaken die er dat jaar zijn bijgekomen of nog hangende waren.

De oorzaak voor de stokoude cijfers zijn aanslepende computerproblemen. Het volledige openbaar ministerie moet immers overschakelen van het oude informaticasysteem REA/TPI naar het nieuwe systeem MACH, wat staat voor ‘Mammouth at Central Hosting’. Maar de invoering van dat ‘mammoetsysteem’ bij de correctionele parketten gaat gebukt onder allerlei onverwachte moeilijkheden en vertragingen.

Daardoor kunnen de statistische analisten van het openbaar ministerie geen betrouwbare statistieken de wereld in sturen. De procureurs-generaal hebben al verschillende keren de vrijgave van de cijfers uit 2016 moeten uitstellen, zowel voor de parketten, de jeugdzaken als het federaal parket. De nieuwe streefdatum is om ‘dit voorjaar’ toch op de proppen te komen met cijfers.

Turtelboom

Huidig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) met achter hem, zijn voorgangster Annemie Turtelboom van Open VLD. ©Photo News

De overschakeling op het nieuwe computersysteem gaat al terug tot de vorige minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open VLD). Die slaagde er wel nog in de politieparketten uit te rusten met het nieuwe systeem. Tot dan had elk politieparket in ons land één lokale server. Met MACH kwam er één centrale server met een globaal zicht op alle verkeersinbreuken in België sinds 1996. De minister ging er destijds prat op dat voortaan een verkeersovertreder niet na negen maanden maar al na twee maanden zou kunnen worden vervolgd.

Al het jaar nadien moest het parket van Leuven als piloot dienen om het nieuwe computersysteem uit te breiden naar alle parketten in ons land. Datzelfde jaar zijn ook al de afdeling Turnhout van het parket van Antwerpen en het parket van Charleroi overgeschakeld op het nieuwe systeem. Maar ook deze informaticawissel bij justitie loopt dus niet van een leien dakje.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil via zijn woordvoerster geen commentaar geven over de computerproblemen. ‘Voor uitleg daarover moet je bij het openbaar ministerie zijn’, luidt het.

Topprioriteit

Het is prioriteit nummer één voor ons om dit op te lossen met het bedrijf dat het computersysteem heeft ontworpen.
Jan Poels
College van het openbaar ministerie

Bij het College van het Openbaar Ministerie is te horen dat het oplossen van het probleem met de statistieken ‘een topprioriteit’ is. ‘De omschakeling naar het MACH-systeem brengt met zich mee dat ook alle ‘queries’ voor statistieken moeten worden omgezet naar die nieuwe applicatie’, zegt magistraat Jan Poels, adjunct-directeur bij de steundienst van het openbaar ministerie. ‘Intussen zijn de afdelingen Antwerpen, Mechelen en Turnhout, alsook de parketten van Bergen, Charleroi en Leuven op MACH overgeschakeld. Daardoor hebben zij voorlopig geen statistieken omdat ze niet meer in het oude systeem kunnen kijken. En het is de bedoeling dat alle andere parketten ook dit jaar nog met MACH werken. Tegen dan zou het probleem met de statistieken opgelost moeten zijn. Maar het is prioriteit nummer één om dat op te lossen met het bedrijf dat MACH ontworpen heeft. Ik vermoed dat het voor de zomervakantie opnieuw moet lukken.’

Als alle parketten eindelijk op het nieuwe computersysteem zijn overgeschakeld, volgt nog de uitdaging om alle parketten en onderzoeksrechters toegang te geven tot de processen-verbaal van de politiediensten. Daar moet een centrale ‘pv-container’ voor zorgen. En de politiezones waarin dat systeem al proefgedraaid heeft, zouden voorlopig tevreden zijn over de resultaten. Dat moet de rechtstreekse communicatie tussen magistraten en politie, die samen misdrijven onderzoeken, stevig verbeteren. Maar een streefdatum daarvoor is nog niet bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content