Geen vergunning voor Eurostadion

©BELGA

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) kent geen vergunning toe voor de bouw en de exploitatie van het Eurostadion op Parking C.

Het doek lijkt nu helemaal te vallen voor het Eurostadion op parking C van de Heizel. De Vlaamse regering geeft geen vergunning voor het project.

Het gaat om een vrij nieuwe procedure, waarbij de milieu- en bouwvergunning worden gebundeld. De projectontwikkelaar Ghelamco koos voor die optie omdat hij eerder van de gemeente Grimbergen geen bouwvergunning kreeg.

De beslissing komt niet uit de lucht vallen, omdat de Vlaamse administratie al een negatief advies had gegeven voor het project. Ghelamco wilde op parking C een multifunctioneel complex bouwen dat voor voetbalwedstrijden kan worden gebruikt, alsook een campusgebouw, een paviljoen en een ondergrondse parkeergarage. Het geheel van al die werken is het Eurostadion.

uitgelegd | het Eurostadion

Het geplande voetbalstadion op Parking C van de Heizel in Brussel is ontaard in een eindeloze 'infrastructuur-soap'. We leggen het Eurostadion-kluwen hier voor u uit in vijf vragen.

Minister Schauvliege zegt dat ze negen gunstige adviezen kreeg over het Eurostadion, een deels gunstig en acht ongunstige. Het samenvattend advies was daarom ongunstig.

  • De grootste bezwaren blijken dat Ghelamco dubbel zo veel oppervlakte wil gebruiken als de toegestane 50.000 vierkante meter.
  • Daarnaast wordt gevreesd voor te grote mobiliteitsproblemen. Ghelamco zegt dit te willen oplossen door veel bezoekers met de fiets of het openbaar vervoer te laten reizen, maar maakt niet duidelijk hoe het dat zal organiseren, zegt Schauvliege.
  • Een derde reden is dat het project in zijn finale vorm zodanig verschilt van het oorspronkelijke project, waarvan de milieuhinder is berekend, dat de milieueffecten op dit moment onvoldoende kunnen worden ingeschat.

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), een tegenstander van het stadion, spreekt van een weloverwogen en terechte beslissing en zegt dat nu definitief een kruis kan worden gemaakt over het Eurostadion.

Ghelamco kan nog beroep aantekenen tegen de beslissing bij de Raad voor Vergunningenbetwistingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud