'Gematigde imams niet opgewassen tegen radicale predikers'

De Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark is eigendom van Saudi-Arabië, waardoor België er geen controle over heeft. Er wordt het 'intolerante' wahabisme gepredikt. ©© bob van mol

Het antiterreurorgaan OCAD waarschuwt in een nieuw rapport dat in ons land de radicale islam stilaan de gematigde islam verdringt.

'Een groeiend aantal moskeeën en islamitische centra in België staat onder invloed van het wahabitische, salafistische missioneringsapparaat.' Het is een van de verontrustende conclusies van het Orgaan voor de Coördinatie van de Dreiging (OCAD) over de invloed van het salafisme in België en Europa.

De Standaard kon het rapport van het OCAD inkijken. Paul Van Tigchelt, topman van het antiterreurorgaan, geeft geen commentaar.

Het OCAD is bij het grote publiek vooral bekend als de instelling die in ons land het dreigingsniveau bepaalt in tijden van terreur. Maar het maakt voor de politieke overheid en de veiligheidsdiensten ook strategische evaluaties over de terroristische en extremistische bedreigingen voor ons land.

Haatpredikers

Het wahabisme is een door Saoedi-Arabië gesponsorde stroming in de islam die een terugkeer naar de 'zuivere' islam voorstaat. Wahabitische imams preken geregeld in Belgische moskeeën. Meer en meer moskeeën zijn ook strikt wahabitisch. Onder meer in Brussel, Antwerpen en Mechelen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon liet vorig jaar de Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark doorlichten door de Staatsveiligheid. In de moskee, die onder zware invloed staat van Saudi-Arabië, kunnen haatpredikers ongestoord hun gang gaan. Eerder had de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) protest aangetekend tegen de Saudische praktijken. 'Hun islam vormt een gevaar voor de veiligheid.'

Radicale tv

Verder waarschuwt het OCAD voor de wahabitische tv-kanalen en online media die zich meer en meer op Europa richten. Het gaat dan wel om een minderheid, maar 'de kleine gematigde imam in zijn moskee is niet opgewassen tegen al dat mediageweld.'

OCAD-topman Van Tigchelt pleitte eerder deze week voor een eigen 'propagandamachine' tegenover die van Islamitische Staat. 'Om de positieve krachten in onze gemeenschappen te versterken', zei hij in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart.

Het versterken van de positieve krachten is volgens Van Tigchelt belangrijker dan negatieve maatregelen, zoals het verwijderen van IS-propaganda op het internet.

Na een nieuwe dreigingsanalyse van het OCAD besliste de regering-Michel eind vorige maand om de 1.250 militairen ook in februari op straat te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect