Gerecht onderzoekt Azerbeidzjaans geld aan Belgische politici

MR-politicus Alain Destexhe met de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev. ©Presidency of AZ

Het parket van Brussel heeft een onderzoek geopend naar verdachte betalingen uit Azerbeidzjan aan de Belgische politici Stef Goris (ex-Open VLD en -LDD) en Alain Destexhe (MR).

Op 12 september onthulde De Tijd dat MR-politicus Alain Destexhe en voormalig Open VLD-parlementslid en ex-LDD-politicus Stef Goris verdachte gelden ontvingen uit Azerbeidzjan. Zeven jaar lang gebruikte het regime in Azerbeidzjan de positieve conclusies van een Belgische vzw die de twee politici oprichtten om zijn verkiezingen te legitimeren. Terwijl de vzw daarvoor middelen kreeg uit Azerbeidzjan, via een lobbyorganisatie in Duitsland. Na onze onthulling nam Destexhe ontslag uit de Raad van Europa. En ook de Raad van Europa startte een onderzoek naar de mogelijke beïnvloeding van Destexhe.

Maar vandaag blijkt de onthulling ook een gerechtelijk staartje te krijgen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakte in de Kamercommissie Justitie bekend dat het parket van Brussel een onderzoek heeft geopend naar de affaire. Maar door de scheiding der machten kan de minister zelf geen verdere toelichting geven over het 'informatieonderzoek'.

Ronkende naam

In België is de vzw totaal onbekend, maar wie de Azerbeidzjaanse pers leest, kreeg de voorbije zeven jaar steevast de positieve bevindingen van de vzw voorgeschoteld om aan te tonen dat de verkiezingen in het land correct verliepen.

Wat onthulde De Tijd in september? In juli 2010 richtten Goris en Destexhe samen een vzw op met de naam European Academy for Elections Observation. Ondanks die ronkende naam had de vzw geen eigen personeel of kantoor. Bij de oprichting gebruikten de twee politici gewoon het thuisadres van Destexhe en vanaf 2012 dat van zijn kantoor in Brussel. Het Brusselse adres moest de vzw op papier nog wat allure geven. Maar sinds vorig jaar staat de vzw gewoon op het thuisadres van Goris in Tienen. Hij is nu nog de enige bestuurder, samen met zijn vrouw.

In België is de vzw totaal onbekend, maar wie de Azerbeidzjaanse pers leest, kreeg de voorbije zeven jaar steevast de positieve bevindingen van de vzw voorgeschoteld om aan te tonen dat de verkiezingen in het land correct verliepen. Zowel bij de parlementsverkiezingen in 2010 en de presidentsverkiezingen in 2013 als bij het jongste grondwetsreferendum vorig jaar. Elke stembusslag die het regime rond de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev overtuigend won, botste dan wel op kritiek van officiële organisaties zoals de OVSE, maar de Belgische vzw van Goris en Destexhe zag nooit graten in het verloop van de kiesdag.

Wasmachine

Dankzij een internationaal onderzoek met andere media, genaamd 'The Azeri Laundromat', ontdekte De Tijd dat de vzw voor het observeren van de verkiezingen middelen kreeg uit Azerbeidzjan. Eerder was al gebleken dat een Duitse politicus, Eduard Lintner, tussen 2012 en 2014 meer dan 800.000 dollar kreeg om te lobbyen voor Azerbeidzjan. En de lobbyorganisatie die de Duitser daarvoor in 2009 had opgericht, leidt ons nu naar de vzw van Destexhe en Goris. Het was met geld van de Duitse lobbyorganisatie dat ook de missies zijn betaald die de Belgische vzw hield in Azerbeidzjan.

Goris ontkende in september al dat er rechtstreeks centen zijn betaald, maar bevestigde dat de organisatie van Lintner alle vluchten, hotel- en restaurantkosten betaalde voor parlementsleden die met de Belgische vzw naar Azerbeidzjan reisden. Destexhe zei in een eerste reactie op onze onthulling dat Goris hem had verzekerd dat er geen geld uit Azerbeidzjan kwam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud