Grootste Belgische wapentrafikant opgepakt in Portugal

Monsieur verkocht onder meer duizenden AK-47-geweren aan Libië. ‘Die waren bestemd voor Khadaffi', zei hij tijdens een verhoor. ©AFP

De wapenhandelaar Jacques Monsieur (66) is woensdagavond gearresteerd in Herdade do Jambujal in Portugal. Het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie kon hem opsporen.

Jacques Monsieur werd op 19 oktober 2018 door het hof van beroep in Brussel veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en een boete van 1,2 miljoen euro voor illegale wapentrafiek en deelname aan een criminele organisatie. De in Halle geboren notariszoon had nog cassatieberoep aangetekend tegen zijn veroordeling, maar dat werd onlangs door het Hof van Cassatie verworpen.

Jacques Monsieur in de rechtbank in 2017. ©BELGA

In documenten en een computer die gevonden waren bij een huiszoeking konden speurders ontdekken hoe hij jarenlang had onderhandeld om een ongelooflijk arsenaal aan oorlogsvuurwapens, munitie, tanks, boten, gevechtshelikopters en -vliegtuigen te verkopen aan zeven landen: Iran, Guinee-Bissau, Mauritanië, Tsjaad, Indonesië, Pakistan en het Libië van Muammar Khadaffi. Hij zou duizenden AK-47-geweren verkocht hebben aan Libië. ‘Die waren bestemd voor Khadaffi, maar mogelijk ook voor de islamisten, of de Somaliërs, of zo', antwoordde hij de speurders tijdens een ondervraging.

Voortvluchtig

Sinds zijn veroordeling was hij voortvluchtig en werd hij door het federaal parket internationaal geseind. De speurders kwamen hem onlangs door een onbetaald paardentransport dat hij had besteld op het spoor. Dat bracht hen uiteindelijk naar Portugal. Lokale speurders konden hem arresteren in een geheim onderkomen in een groot landhuis naast zijn paardenstallen.

Monsieur verschijnt vrijdag in Portugal voor de rechtbank, meldde VTM Nieuws donderdag. Het federaal parket heeft een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd en vraagt de overlevering aan ons land.

Lees hier het verhaal achter Belgiës grootste wapentrafikant.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect