Advertentie

Grootste fraudeklacht ooit in België

De Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen heeft bij alle parketten een strafklacht ingediend om duizenden regularisatiedossiers opnieuw te onderzoeken. ©BELGA

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) vermoedt dat voor 36 miljard euro zwart geld werd witgewassen via regularisatiedossiers en wil actie van het gerecht.

De BBI heeft afgelopen donderdag bij alle parketten van ons land en bij het federaal parket hierover een strafklacht ingediend. Het is meteen de grootste fraudeklacht in de Belgische geschiedenis. Met de tienduizenden regularisatiedossiers zijn zwarte kapitalen van in totaal ruim 36 miljard euro witgewassen.

De recordklacht is ondertekend door de BBI-directeur van Gent Karel Anthonissen en gaat over alle fiscale amnestieën die tussen 2004 en 2015 in België hebben plaatsgevonden. Meerdere fiscaal advocaten hebben al openlijk toegegeven dat bij die amnestieën heel wat onvolledige regularisaties gebeurd zijn.

De fraudeklacht van de BBI is de grootste in de Belgische geschiedenis.

Geen belasting op al het zwart geld

In veel gevallen is geen belasting betaald op het volledige zwarte kapitaal dat de Belgen kwamen regulariseren. Er zijn vaak alleen belastingen en boetes betaald op de intresten die die zwarte kapitalen de laatste jaren hebben opgebracht.

Bij de eerste amnestie in 2004 zou slechts 8,7 procent belasting zijn betaald op het totale bedrag aan zwart geld dat is geregulariseerd. Bij de regularisatierondes van 2006 tot en met 2013 schommelden die percentages tussen 4,5 en 7,3 procent. 'Dat zijn ramingen, maar het toont wel de grote impact van het probleem', luidt de klacht.

Dat het ook anders had gekund, blijkt uit andere voorbeelden in de klacht. Bij de regularisatieronde die van 15 juli tot 31 december 2013 liep, is wel 1,427 miljard euro aan zwarte kapitalen volledig geregulariseerd tegen een belastingtarief van 35 procent. En de BBI van Gent zegt in 2015 ook in 102 dossiers ruim 268 miljoen euro aan zwarte kapitalen volledig te hebben geregulariseerd, tegen een tarief van 28 procent, wat de staatskas 75 miljoen euro opbracht.

Het gaat over alle fiscale amnestieën die tussen 2004 en 2015 in België hebben plaatsgevonden.

Met de strafklacht bij alle parketten wil de BBI een onderzoek uitlokken naar de tienduizenden regularisatiedossiers. Nu komt er slechts toevallig zo’n onderzoek, als het gerecht concrete aanwijzingen heeft tegen belastingfraudeurs.

Osta Carpets

Een voorbeeld van zo’n strafdossier is dat tegen de textielgroep Osta Carpets. Door de onvolledige regularisatie van de zaakvoerders bloot te leggen kon het gerecht begin dit jaar bijna 50 miljoen euro zwart geld verbeurd laten verklaren.

De Bijzondere Belastinginspectie spoort de parketten dus aan de halfslachtige regularisaties alsnog strafrechtelijk aan te pakken.

Het federaal parket, een van de bestemmelingen van de klacht, kon gisteren nog niet reageren. Maar navraag bij gespecialiseerde magistraten leert dat in geen enkel gerechtelijk arrondissement genoeg speurders zijn om tienduizenden regularisatiedossiers uit te vlooien. Het is afwachten wat de parketten met de klacht doen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud