Advertentie

HSBC praat met parket over afkopen fraudezaak

Een HSBC-filiaal in Genève ©REUTERS

HSBC Private Bank in Genève gaat praten met het Belgische gerecht over een minnelijke schikking in de miljardenzaak tegen de bank. De zaak gaat over duizenden Belgen die jarenlang miljarden euro’s (zwart) geld konden verbergen bij het beruchte bankkantoor in Zwitserland.

Het Brussels parket heeft al een vergadering gepland met de Belgische advocaten van de bank. Ook het parket sluit een schikking zeker niet uit, vernam De Tijd. Nog deze maand vindt het overleg tussen het parket en de bank plaats.

Het is koffiedik kijken hoeveel een schikking zou kunnen opbrengen voor de Belgische schatkist, maar het wordt sowieso een monsterbedrag. De bankgegevens die gestolen zijn door ex-HSBC-medewerker Hervé Falciani gaan over 3.003 Belgen die op het moment van het lek in 2007 4.616 verschillende bankrekeningen hadden bij HSBC in Genève, goed voor een totaalbedrag van 6,26 miljard dollar (5,54 miljard euro). De Belgische advocaat van HSBC, Raf Verstraeten, wil geen commentaar geven over de vergadering met het Brussels parket. Ook bij het parket geeft niemand commentaar.

Het gerechtelijk onderzoek tegen HSBC staat los van de individuele rechtszaken die de fiscus voert tegen de betrapte Belgische cliënten. Zoals De Tijd eerder deze week bekend maakte, claimt de fiscus intussen al bijna 540 miljoen euro in meer dan 1.000 dossiers. Het strafdossier tegen de bank gaat over de hand- en spandiensten die de Zwitserse bankiers zouden hebben geleverd, zoals het oprichten van schermvennootschappen in Panama en op de Britse Maagdeneilanden om de Europese spaarrichtlijn te ontwijken en het onwettig afspreken met cliënten in ons land zonder Belgische licentie. De bank is vorig jaar al in verdenking gesteld.

Hof van Cassatie

Vorige week hebben de advocaten van HSBC wel een veldslag gewonnen voor het Hof van Cassatie, vernam De Tijd. HSBC probeerde het hele dossier onderuit te halen met argumenten dat het gerecht de gestolen bankgegevens niet mag gebruiken in een strafrechtelijk dossier tegen de bank. De gegevens zijn immers in België beland via de aan strikte regels onderworpen samenwerking tussen de Belgische en de Franse belastingadministratie. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling had de argumenten van de bank op 21 januari van dit jaar van tafel geveegd.

Het Hof van Cassatie heeft nu een arrest geveld dat die uitspraak vernietigt. De kamer van inbeschuldigingstelling heeft volgens Cassatie onvoldoende gemotiveerd waarom het gebruiken van de gestolen gegevens tegen de bank geen schending van het recht op een eerlijk proces betekent. Daarom stuurt Cassatie de zaak terug naar de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling die - anders samengesteld - de kwestie opnieuw moet beoordelen. Dat debat zal pas na de vakantie plaatsvinden.

Advocaat Verstraeten wil alleen kwijt dat hij verheugd is dat het Hof van Cassatie een gunstig arrest heeft geveld voor zijn cliënt. Hij blijft erbij dat er sprake is van een dubbele schending van de Europese richtlijn die de informatie-uitwisseling tussen belastingadministraties regelt en dat die schending niet zomaar onder de mat kan worden geveegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud