Honderden schuldeisers claimen al 56 miljoen euro van Corsan

©© 2013 - Millennium Films

Ruim 350 schuldeisers hebben twee maanden na het faillissement van het productiehuis Corsan al 56 miljoen euro opgeëist bij de curatoren. De schuldenput kan nog (veel) groter worden.

Twee maanden geleden viel het doek over het Antwerpse filmbedrijf Corsan. Dat had jarenlang bij meer dan duizend zelfstandigen, kmo’s en vrije beroepers ettelijke miljoenen euro’s opgehaald om te investeren in Hollywood-films.

150.000
Twee maanden na de uitspraak van het faillissement konden de curatoren nog maar 150.000 euro recupereren bij Corsan.

Corsan beloofde de investeerders fikse rendementen via het belastingvoordeel van de tax shelter. Maar twee maanden na de uitspraak van het faillissement konden de curatoren Nick Peeters en Erik Greeve nog maar 150.000 euro recupereren bij Corsan. De curatoren zeggen aan De Tijd dat ze nog weinig verwachten te vinden.

Curator Peeters verklaart dat al voor 56 miljoen euro aangiftes van schuldvorderingen zijn ingediend.

‘Die zijn ingediend door zo’n 350 partijen. Maar de schuldeisers kunnen nog een jaar na het faillissement, dus nog tot eind dit jaar, een aangifte doen. We verwachten daarom dat het totale schuldenbedrag nog zal oplopen. Ook omdat de claim van de belastingen daar nog niet bijzit. Daarnaast zijn meerdere al ingediende vorderingen nog maar ‘provisioneel’ begroot. Die kunnen dus ook nog oplopen.’

Recupereren

‘Een van de hete hangijzers voor ons als curatoren is na te gaan of er nog activa resten voor de schuldeisers. Momenteel hebben we amper 150.000 euro kunnen recupereren, dankzij de veiling van de inboedel, de verkoop van vijf wagens en een openstaand derdenbeslag. Voortgaande op de informatie waarover we beschikken, hebben we geen reden om aan te nemen dat we nog meer activa kunnen realiseren.’

De curatoren konden nog maar 150.000 euro recupereren bij het failliete filmbedrijf Corsan. Ze verwachten nog weinig meer te vinden.

De hamvraag is hoe Corsan erin geslaagd is voor vermoedelijk 200 miljoen euro aan investeringen op te halen via het systeem van de taxshelter, terwijl van dat bedrag na het faillissement niets meer terug te vinden is.

Curator Peeters: ‘De bestuurders van Corsan zijn er tot op heden niet in geslaagd aan te tonen dat de ‘immateriële activa’ die op de balans staan effectief eigendom zijn van Corsan, laat staan dat die kunnen worden verkocht voor de omvangrijke bedragen waarvoor ze op de balans staan. Ook de vorderingen op de balans leverden tot op heden niets op.’

Het leidt weinig twijfel dat de schuldenberg bij Corsan nog groter zal worden. Tijdens de rechtszaak om Corsan alsnog te redden, werd de Antwerpse rechtbank van koophandel al bedolven onder 2.400 schuldvorderingen van 1.300 partijen. Maar die hebben dus nog tot eind dit jaar de tijd om ook bij de curatoren een schuldvordering in te dienen.

Gedupeerden

Wat deed revisor van Corsan?

Het revisorenkantoor Mazars was jarenlang de bedrijfsrevisor van het failliete filmbedrijf Corsan. De gedupeerden, die bij Corsan zelf nog weinig kunnen recupereren, dreigen hun pijlen ook te richten op de revisor.

De gedupeerdenvereniging Cogebo, die vandaag een eerste informatievergadering houdt voor de slachtoffers, voert zelf al een onderzoek naar de aansprakelijkheid van Mazars. ‘Als de rechtbank van koophandel eind vorig jaar al ‘zaken’ opmerkte bij Corsan, kan je je de vraag stellen of de revisor die ook niet had moeten zien’, stelt Geert Lenssens van Cogebo.

Hoewel Corsan doorheen de jaren zo’n 200 miljoen euro ophaalde bij investeerders, is Mazars pas in december 2009 aan de slag gegaan bij Corsan. Tot dan werkte het filmhuis zonder bedrijfsrevisor. Jarenlang maakte Mazars geen voorbehoud bij de jaarrekeningen. Pas in oktober 2015, toen de belastinginspectie al bezig was met het dossier, kwam er een oordeel ‘met voorbehoud’. Mazars wilde niet reageren.

Corsan wist doorheen de jaren meer dan 1.000 dokters, tandartsen, vastgoedbedrijven, meubelwinkels, advocaten, opticiens, zakenkantoren, garagehouders, notarissen, tuincentra, bakkers en andere vrije beroepers en kmo's te strikken voor zijn projecten.

De investeerders staken 50.000 tot 4 miljoen euro in het filmbedrijf. Allemaal werden ze verleid door de gigantische rendementen van minimaal 16 en maximaal 51 procent die Corsan hen beloofde, op kredieten met een gemiddelde looptijd van drie jaar. Maar het draaide anders uit.

De meeste investeerders zagen nooit de beloofde rendementen.

Geen attest fiscus

Verschillende films raakten nooit in de zalen. En nogal wat films die toch klaar geraakten, kregen van de fiscus alsnog geen eindattest. Daardoor kregen de investeerders jaren later nog een fikse belastingfactuur in de bus. Want de fiscus claimt nu zowel het belastingvoordeel terug als de verwijlintresten en een belastingverhoging.

Naast de Bijzondere Belastinginspectie voert ook het Antwerpse gerecht een onderzoek naar Corsan. Er volgden al huiszoekingen in het kantoor van Corsan en bij de toplui van het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n