Hoogleraar: 'Laat mensen een week uitzieken zonder dokterbriefje'

Uitzieken zonder doktersbriefje zou de druk op de huisartsen verlichten, zegt professor Lode Godderis. ©Photo News

Laat mensen zelf beslissen of ze een week willen thuisblijven als ze ziek zijn. Dat stelt de hoogleraar arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) voor.

Als werknemers voor enkele dagen afwezigheid wegens ziekte niet meer naar de dokter zouden moeten, kan dit zowel een besparing zijn voor de staatskas als een verlichting van het werk voor de huisartsen. Dat zegt professor Godderis in Het Nieuwsblad.

Bovendien zou het ook het klimaat van wantrouwen tussen werknemer en werkgever verminderen, zegt de professor. 'Wij weten uit onderzoek dat patiënten bij kleine aandoeningen heel goed kunnen inschatten hoe lang ze nodig hebben om te recupereren. Als je mensen die verantwoordelijkheid en het vertrouwen geeft, zullen ze net sneller weer aan het werk gaan.'

Unizo en Voka vrezen misbruik

Zowel werkgeversorganisatie Voka als ondernemersorganisatie Unizo vrezen dat het afschaffen van het ziektebriefje de deur openzet voor misbruik. Voor Karel Van Eetvelt van Unizo moeten de artsen daarom met een alternatief op de proppen komen. 'Gewoon afschaffen is te makkelijk. Er moet dan een andere vorm van controle komen want er is al zo veel fraude.'

Huisartsenvereniging Domus Medica kan zich wel vinden in het voorstel. 'Een week is wat lang. Wel zou het mogelijk moeten zijn enkele keren per jaar twee dagen thuis te blijven', zegt voorzitter Roel Van Giel.

Toch lijkt het er niet op dat er snel verandering in de huidige wet zal komen. Noch bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V), noch bij diens collega van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ligt er een wetswijziging op tafel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content