Kloof tussen rijk en arm in België krimpt

©BELGAIMAGE

In tegenstelling tot elders groeit de ongelijkheid in ons land niet, leren data uit de belastingaangiftes.

De kloof tussen de rijkste Belgen en de rest is kleiner geworden. Dat leert onderzoek van de Leuvense economen André Decoster, Koen Dedobbeleer en Sebastiaan Maes, dat donderdag is gepubliceerd.

De drie onderzoekers brachten de inkomsten van de Belgen in kaart via hun belastingaangiftes. Daaruit blijkt dat van de inkomsten van alle Belgen in 1990 zo’n 9,2 procent naar de rijkste 1 procent vloeide. In 2013 was dat aandeel gedaald naar 8,3 procent.

De cijfers, die worden toegevoegd aan de database waarop de Franse econoom Thomas Piketty zijn onderzoek over ongelijkheid baseert, verbazen. België volgt de internationale trend niet.

In de VS was de rijkste 1 procent in 1990 goed voor 14,5 procent van het nationale inkomen. Dat aandeel is gestegen naar 20 procent. Het Verenigd Koninkrijk zat in 1990 met 9,8 procent maar licht boven het Belgische niveau. Nu rijft de rijkste 1 procent 14 procent van het totale nationale inkomen binnen.

Inkomsten uit kapitaal en vastgoed

De cijfers houden geen rekening met de inkomsten uit roerend vermogen en vastgoed, die 15 procent van de totale inkomsten bedragen. Maar de cijfers zijn ook berekend vóór de herverdeling door de overheid plaatsvindt.

In zijn wetenschappelijk rapport noemt Decoster het verbazend dat het grote publiek, journalisten, opiniemakers en veel politici zomaar aannemen dat de ongelijkheid in België net als in veel andere westerse landen toeneemt. Op basis van de belastingdata kan je die conclusie niet maken, zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud