breaking

Koning stuurt Magnette en De Croo uit zonder zegen van MR en CD&V

Koning Filip onthief Egbert Lachaert en Conner Rousseau uit hun opdracht ©Photo News

De koning heeft Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) aangesteld als coformateurs. Zij moeten de gereanimeerde Vivaldi-gesprekken tot een goed einde brengen. Opvallend: de aanstelling gebeurde zonder voorafgaande instemming van Vivaldi-partners CD&V en MR.

Tot een halfuur voor de communicatie van het paleis luidde het bij meerdere hoofdrolspelers dat er nog geen deal was. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez had zich 's namiddags dan wel neergelegd bij een inhoudelijk kader voor het voortzetten van de onderhandelingen, zijn veto tegen een formatieopdracht voor PS-voorzitter Magnette hield hij aan, luidde het bij meerdere bronnen. Ook Alexander De Croo wist heel lang niet waar hij aan toe was. Over zijn aanstelling bleef CD&V lastig doen.

De koning heeft op basis van ons verslag beslist meneer De Croo en meneer Magnette aan te duiden als coformateurs
Egbert Lachaert
Ex-preformateur

De koning heeft blijkbaar beslist om zonder deal van de partijvoorzitters door te duwen. ‘De koning heeft op basis van ons verslag beslist meneer De Croo van Open VLD en meneer Magnette van de PS aan te duiden als coformateurs', verwoordde Lachaert het bij zijn vertrek op het paleis. 'Ze waren al betrokken bij de oefening en kunnen snel overnemen van ons.’

Bij de MR klonk woensdagavond eerst dat Bouchez vooraf niet op de hoogte was van de aanstelling van de formateurs. Eenzelfde geluid viel te horen bij CD&V. Intussen liet MR-voorzitter Bouchez via twitter weten dat zijn partij zich wel degelijk helemaal smijt voor een regering tegen 1 oktober. De Franstalige liberalen benadrukken dat ze blij zijn met de aanwezigheid van De Croo in het formateursteam.

De keuze voor het duo Magnette-De Croo betekent dat de twist over het premierschap nog niet beslecht is. Maar het beperkt wel de kandidaten. Het wordt Magnette of De Croo. Sophie Wilmès (MR) en Koen Geens of Hilde Crevits (CD&V) vallen af.

De kersverse coformateurs toonden zich op twitter alvast klaar om de laatste rechte lijn in te gaan. Koning Filip verwacht hen op 28 september opnieuw op het paleis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud