Advertentie
Advertentie
live

LIVEBLOG: Bart De Wever haalt soldaten naar Antwerpen

©ANP

De politie-invallen van donderdagavond verijdelden een plan om agenten te doden. 15 personen zijn aangehouden, waaronder 2 op Frans grondgebied. Het gaat wel om een loutere Belgische operatie, en het onderzoek loopt nog verder. Het dreigingsniveau werd opgetrokken naar 3 op een schaal van 4. Het leger wordt beschikbaar om de veiligheid te garanderen.

15.07 uur: We zoomen nog even dieper in op een aantal maatregelen van de federale regering. Voortaan is het strafbaar om naar het buitenland te gaan voor terroristische doeleinden. Dat is een nieuw strafbaar feit dat bijgeschreven wordt in het Strafwetboek en waarvoor ook bijzondere opsporingmethodes gehanteerd mogen worden.

Het moet ook makkelijker worden om tijdelijk de identiteitskaart, dan wel definitief de Belgische nationaliteit, in te trekken. Een ander punt is het invoeren van een mechanisme dat de tegoeden van personen van wie vermoed wordt dat ze betrokken zijn bij terrorisme moet bevriezen. De regering herbekijkt ook het beheer van de informatie over de 'buitenlandse strijders'. 

Er komt ook een nationale veiligheidsraad en de gevangenissen gaan inspanningen doen om geradicaliseerde gedetineerden beter te detecteren en de nodige tegenmaatregelen te nemen. Daarvoor zullen islamconsulenten worden ingezet. 

14.44 uur: De gijzeling in Parijs - in een postkantoor in Colombes, een banlieue ten noordwesten van Parijs - is afgelopen. De twee gijzelaars zijn vrijgelaten. 

 

[ALERTE] Le preneur d'otages de #Colombes s'est rendu. Otages libérés, pas de blessés. pic.twitter.com/pHOYkKOril— France Bleu 107.1 (@FBleu1071) January 16, 2015

/p>

14.25 uur: Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen, zet vanaf morgen 7 uur het leger in. Dat meldt hij aan VTM Nieuws. Het gaat om dertig paracommando's die enkele strategische plaatsen in de stad zullen bewaken. Het gaat daarbij onder meer om de joodse wijk. 

Bart De Wever zet het leger in. ©Photo News

14.12 uur: Marouane E., de 25-jarige man die donderdagavond opgepakt werd in Verviers, ontkent dat hij een terrorist zou zijn of aanslagen wou plegen op politiemensen. Onderzoeksrechter Panou heeft de man toch onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor lidmaatschap van een terroristische groepering, bezit van explosieven met het oogmerk om een aanslag te plegen, verboden wapenbezit, gewapende weerspannigheid met voorafgaande afspraak en bedreigingen. Dat meldt zijn advocaat via het persagentschap Belga. 

13.52 uur: Terreurniveau 3 - Wat betekent het nu wanneer het dreigingsniveau is opgetrokken van 2 naar 3? De verschillende dreigingsniveaus zijn vastgelegd via KB in 2006. 'Niveau 1' spreekt van een laag risico. Daarbij blijkt dat er geen dreiging is tegen een persoon, groepering of gebeurtenis die uitmaakt van de analyse. Niveau 2 trekt de dreiging op naar 'gemiddeld' en houdt in dat de dreiging 'weinig waarschijnlijk' is. Niveau 3 - het niveau waar we nu inkomen - stelt dat de dreiging tegen een bepaalde persoon, groepering of gebeurtenis 'mogelijk en waarschijnlijk is'. Niveau 4 - 'zeer ernstig' - schat de kans op een dreiging in als 'ernstig en zeer nabij'. 

13.46 uur: Gijzeling postkantoor FrankrijkIn Frankrijk is er ondertussen een gijzeling aan de gang in een postkantoor in Colombes, een banlieue in het noordwesten van Parijs. Een gewapende man heeft zich in de kantoren verschanst met een 'aanvalswapen'. Volgens politiebronnen zijn er twee personen gegijzeld. Er is evenwel op dit ogenblik geen enkele aanwijzing dat het gaat om een terreurdaad, melden Franse media op gezag van de autoriteiten. De man zou bekend zijn bij het gerecht. 

13:43 uur: Daags na de verijdelde terreuraanslagen in België en de verhoging van het terreuralarm naar niveau 3 hebben in Brussel ook de Europese instellingen hun veiligheidsmaatregelen opgevoerd. Zowel bij de Europese Commissie als bij de Raad wordt de toegang strenger beveiligd.

13:28 uur: Nog een laatste nieuwtje vanop de persconferentie. België vraagt aan Europa om een formele top te organiseren over de terreurdreiging. De bijeenkomst van de ministers is intussen afgelopen.

13:26 uur: Premier Michel zegt op dit moment geen weet te hebben van precieze of concrete aanslagen die zouden zijn gepland. Hij vraagt daarom ook om niet te vervallen in paniek of psychose.   

13:22 uur: Er zouden zo'n 150 militairen paraat staan om op verschillende plekken de politiemacht te versterken. Voor de extra veiligheidsmaatregelen zou overigens 300 miljoen euro zijn voorzien. 'Maar we nemen de nodige budgettaire stappen als dat nodig is', aldus de premier.

13:06 uur: Een greep uit de 12 nieuwe maatregelen:

- 'Uitbreiding van de terroristische misdrijven'

- 'Uitbreiding van de mogelijkheid om de nationaliteit in te trekken'

- 'Uitbreiding van de lijst van strafbare feiten die aanleiding geven tot het gebruik van bijzondere opsporingsmethoden'

- 'Tijdelijke intrekking van de identiteitskaart'

- 'Bevriezing van de tegoeden van personen die zijn betrokken bij terrorisme'

- 'Betere uitwisseling van informatie tussen administratieve en gerechtelijke diensten, en overheden'

- 'Herziening van het plan R, dat dateert van 2005 en radicalisering moet tegengaan'

12:53 uur: Premier Michel bedankt op de persconferentie de inlichtingendiensten, politie en gerecht om een aanslag te vermijden. Hij heeft het ook over de overweging om het dreigingsniveau op te trekken tot 3, op een schaal van 4. Opvallend is dat het leger beschikbaar wordt om de veiligheid te garanderen.

Het leger zal worden ingezet voor specifieke bewakingsopdrachten #begov pic.twitter.com/nx6CNOLmQT— Jasper D'hoore (@JasperDhoore) January 16, 2015

12:45 uur: Het kernkabinet is met de persconferentie begonnen. Eerste nieuwe element: de regering gaat 12 maatregelen aankondigen tegen radicalisering en terrorisme.

Regering-Michel gaat 12 maatregelen aankondigen tegen radicalisering en terrorisme. #begov pic.twitter.com/tyV7rlhVNa— Jasper D'hoore (@JasperDhoore) January 16, 2015

12:14 uur: Normaal gezien had het kernkabinet om 12 uur een persconferentie moeten geven, maar die is uitgesteld naar een later, nog te bepalen, tijdstip. 

12:13 uur: VRT-buitenlandreporter Rudi Vranckx vreest niet voor nog meer aanslagen, maar wel dat de kloof tussen de gemeenschappen alleen maar zal groeien in de nasleep van deze gebeurtenissen.

Iedereen is bang, ook moslims in ons land. De kloof tussen gemeenschappen groeit. Mogen we niet laten gebeuren #Verviers— Rudi Vranckx (@RudiVranckx) January 16, 2015

11:58 uur: Dreiging is nog niet voorbij. Er worden nieuwe bedreigingen opgevangen, onder meer uit Molenbeek.

Belgische veiligheidsdiensten vangen nog belangrijke bedreigingen op, onder meer uit Molenbeek: het terreurgevaar is nog niet geweken. @tijd — Lars Bové (@ZaakJustitie) January 16, 2015

11:55 uur: Onze buurlanden houden hun reisadvies voor België voorlopig ongewijzigd, ondanks het verhoogde dreigingsniveau. Enkel het Verenigd Koninkrijk maakt in zijn reisadvies intussen al gewag van de antiterreuroperatie donderdagavond. De overheid raadt er aan ‘waakzaam te blijven en het advies van de Belgische autoriteiten te volgen’.

11:46 uur: Over de identiteit van de gearresteerden wil het parket niets kwijt. Alleen dat de meerderheid Belg is, en dat de twee personen die in Frankrijk werden aangehouden Belg zijn. Tot zover de persconferentie van het parket.

11:42 uur: Het parket was al verschillende weken bezig met de voorbereiding van de invallen, klinkt het. Van voor de aanslag in Parijs dus. Er is geen verband tussen de twee, herhaalt het parket meermaals.

Dit is wel een van de grootste acties die ooit in België hebben plaatsgevonden. De politieaanwezigheid zal de komende dagen en weken worden opgevoerd. Het parket noemt de acties van gisteren een serieuze slag voor het terrorisme in ons land.

11:29 uur: Drie dingen die het parket wil rechtzetten:

-Twee aanhoudingen in luchthaven Zaventem hebben niets met onderzoek te maken, net als incidenten in Luik

-In Vilvoorde werden geen huiszoekingen uitgevoerd

-Onthoofdingsplannen kunnen niet worden bevestigd

11.26 uur: Nog nieuws van de persconferentie van het parket: Acties gisteren maakten geen deel uit van een grote Europese operatie. De invallen concentreerde zich hoofdzakelijk in België. Er werden zoals gezegd wel twee personen in Frankrijk gearresteerd. Maar die hadden de Belgische nationaliteit. Er zijn geen linken met de aanslagen in Parijs.

11.21 uur: De persconferentie van het parket is met wat vertraging begonnen. Er wordt nieuwe informatie gegeven, onder meer over de precieze vondsten in Verviers en in Molenbeek. Het ging daarbij om het oprollen van een operationele cel én een logistiek netwerk, wat de omvang van de actie verklaart.

'Er werden gisteren in totaal 12 huiszoekingen uitgevoerd, 2 in Verviers, 6 in Molenbeek, 1 in Anderlecht, 1 in het centrum van Brussel, 1 in Sint-Agatha-Berchem en 1 in Liedekerke.'

'Daarbij zijn 13 personen van hun vrijheid beroofd. In Verviers zijn meerdere wapens gevonden, waaronder verschillende kalashnikovs en explosieven. Er lagen ook verschillende politie-uniformen, geld, walkie talkies en geld. In Molenbeek werden handwapens gevonden.'

'In Frankrijk werden twee personen aangehouden van wie de uitlevering zal worden gevraagd. Deze groep stond op het punt terroristische aanslagen te plegen, waaronder het doden van politieagenten op straat en in kantoor.'

11.05 uur: Kort voor 10 uur is aan het Louizaplein in Brussel een man opgepakt in het kader van de antiterreuroperatie. Het zou gaan om een verdachte bij wie donderdagavond en huiszoeking werd uitgevoerd, maar die toen niet thuis bleek. Dat heeft Belga vernomen uit politionele bronnen. De informatie is nog niet bevestigd door het federaal parket.

10.47 uur: Pieter Haeck meldt vanop het parket dat de pers massaal is opgekomen voor de persconferentie die om 11 uur zou moeten beginnen. De sfeer is gespannen.

Net aan het Justitiepaleis uit de perfecte parkeerplaats gejaagd door politie in burger. Land is on high-alert. — Pieter Haeck (@pieter_haeck) January 16, 2015

10.46 uur: 'De metro zou niet geviseerd zijn', zo laat de woordvoerster van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB vrijdag weten naar aanleiding van de antiterreuroperatie van donderdag en de verhoging van het dreigingsniveau van 2 naar 3 voor heel België. 'Er is een verhoogde waakzaamheid gevraagd van ons personeel.' De MIVB blijft in contact staan met de ordediensten en Binnenlandse Zaken.

10.36 uur: De nieuwssites van een aantal grote Franse mediabedrijven zijn vrijdagochtend onbereikbaar, mogelijk door een cyberaanval, zo meldt het Nederlandse persbureau ANP. De webpagina's van kranten Le Figaro, Le Parisien en 20 Minutes, het tijdschrift L'Express en de radiozender France Info kunnen niet laden. Het is niet duidelijk waar de mogelijke aanval vandaan komt. Le Figaro is op dit moment (terug) bereikbaar, zo stellen we vast.

Het probleem ligt bij de provider van de media, Oxalide. Die bevestigt via Twitter dat het bedrijf 'een incident in de infrastructuur' heeft. Het bedrijf meldt niet of dat incident een cyberaanval betreft.

10.31 uur: De regering wil identiteitskaarten en paspoorten afnemen van mensen die een gevaar voor de samenleving vormen. Ook de mogelijkheid van het ontnemen van de nationaliteit wordt uitgebreid. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd voor aanvang van een kernkabinet over de terreurdreiging in ons land, zo meldt deredactie.

Om 11 uur begint een persconferentie van het federale parket.

10.21 uur: Politievakbond Sypol.be roept alle hulpagenten op alle openbare optredens te weigeren, zolang ze geen wapen en kogelvrije vest mogen dragen.

Net zoals voor de Antwerpse lokale politie gelden voor de Brusselse politiezones speciale veiligheidsmaatregelen nu het OCAD het dreigingsniveau heeft verhoogd tot niveau 3. Dat meldt de woordvoerder van de politiezone Brussel West (Ganshoren/Jette/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem), commissaris Johan Berckmans.

'De agenten mogen hun dienstwapen meenemen naar huis', zegt de woordvoerder. 'Ze mogen het wel enkel bij zich dragen op weg naar het werk en op weg naar huis en moeten het thuis veilig bewaren. De mensen krijgen het ook niet automatisch mee, ze moeten het vragen aan de korpschef.'

De politie patrouilleert ook op straat, maar dat gebeurt telkens per twee, aldus de woordvoerder. 'We sturen geen agenten alleen de straat op. Bovendien gaan patrouilles ook per twee ter plaatse, zo kan de ene patrouille de andere beschermen. Alle commissariaten blijven in principe open, maar worden wel extra bewaakt door gewapende agenten.'

Volgens de woordvoerder van de politie Brussel West gelden de maatregelen voor alle Brusselse politiezones en gelden ze minstens tot 23 januari.

10.12 uur: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is nu toch in Parijs geraakt om zijn solidariteit te betuigen met de strijd tegen het terrorisme. Er was in de VS een discussie ontstaan over de ondermaatse Amerikaanse vertegenwoordiging bij de grote mars in Parijs van vorige zondag.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn collega Laurent Fabius bij de Parijse supermarkt waar terrorist Amedy Coulibaly zijn bloedige gijzelingsactie uitvoerde. ©AFP

10.04 uur: Nadat de print-editie van het laatste Charlie Hebdo-nummer uitverkocht geraakten, is de editie nu ook te koop op iPhone en Android.

In Parijs legde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vrijdag samen met zijn Franse collega Laurent Fabius bloemen neer voor de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en voor de joodse supermarkt, waar vorige week bij aanslagen in totaal zeventien mensen omkwamen.

9.37 uur: Grote Joodse scholen in Brussel en Antwerpen blijven vrijdag gesloten wegens de terreurdreiging. De lessen worden maandag hervat. Ook in Amsterdam blijft een joods-orthodoxe school vrijdag dicht. Er zijn wel geen specifieke bedreigingen ontvangen.

In Verviers blijft de rue de la Colline, waar het woensdagavond tot de gewelddadige confrontatie kwam, afgesloten door de federale politie. 

Politie op wacht in de rue de Colline in Verviers. ©AFP

9.33 uur: Verscheidene kranten schrijven over de verijdelde plannen van de terroristen. Volgens Het Laatste Nieuws was het de bedoeling een prominent persoon - mogelijk iemand van de politie of magistratuur - te ontvoeren en te onthoofden. De Standaard heeft het over plannen om een slachtpartij aan te richten in een politiekantoor.

9.29 uur: Met de verhoging van het dreigingsniveau van 2 naar 3 voor het hele land, zullen 'een aantal maatregelen sterk zichtbaar en merkbaar zijn in het straatbeeld.' Dat meldt vrijdag de woordvoerder van het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Er werden beveiligingsmaatregelen getroffen voor de politiegebouwen in heel het land en de gerechtsgebouwen in Brussel', klinkt het. Maar over maatregelen voor andere instellingen of gebouwen of de maatregelen zelf wou het OCAD niets kwijt. (Belga)

Gevaar niet geweken

Een uiterst gevaarlijke cel terroristen stond op het punt een aanslag te plegen op politiemensen in ons land. Het ging onder andere om teruggekeerde Syriëstrijders die allemaal de Belgische nationaliteit hebben. Met een tiental huiszoekingen in Verviers, Luik, Brussel en Halle-Vilvoorde hebben politie en gerecht dat plan gisteren kunnen doorkruisen. Maar De Tijd vernam gisteravond bij de veiligheidsdiensten dat het gevaar van een aanslag nog niet geweken is. De antiterreurdiensten vrezen dat andere Syriëstrijders of terroristen na de acties van gisteren in gang schieten.

Nieuwe bedreigingen

De veiligheidsdiensten zouden gisterenavond al nieuwe bedreigingen hebben opgevangen in Brussel. Dat is de reden waarom het antiterreurorgaan Ocad ook na de huiszoekingen het nodig achtte hetdreigingsniveauvoor heel het land te verhogen van niveau 2 naar 3 (op 4), in plaats van alleen voor de politie- en gerechtsgebouwen. Dat betekent dat een aanslag ‘ernstig’, ‘mogelijk’ en ‘waarschijnlijk’ is.

'Het dreigingsniveau verhogen, doen we om preventieve redenen', zegt minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid. 'De opkuisoperatie in Verviers kan andere cellen wakker maken.'

Met 101 jihadstrijders die al zijn teruggekeerd uit Syrië is de dreiging nooit geweken, ook al zijn niet al die terugkeerders even gevaarlijk. Over de cel die gisteravond is aangepakt, zijn alle betrokken antiterreurdiensten het roerend eens: ze zijn uiterst gevaarlijk en stonden klaar om een aanslag te plegen met politiemensen als doelwit.

Hoewel de antiterreuractie er komt na de aanslagen in Parijs, is er geen verband tussen de twee. De Belgische Staatsveiligheid had het federaal parket al vóór de aanslagen in Parijs gewaarschuwd dat de bewuste cel een gevaar was geworden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud