Advertentie

Laatste actiedag dreigt venijnig te worden

De kans is ook groot dat de havenarbeiders opnieuw van zich laten horen. ©Imagedesk / Katrijn Van Giel

De Belgische Transportarbeidersbond (BTB) roept alle vrachtwagenchauffeurs via spandoeken op om maandag tijdens de nationale staking het land plat te leggen.

Het is volgens de socialistische vakbond geen oproep tot blokkades, wel om massaal mee te doen aan de staking. Ook het treinverkeer riskeert compleet stil te vallen. Volgens de bonden zal de hinder in het Brusselse maandag nog groter zijn dan afgelopen maandag op de provinciale stakingsdag. Veel bedrijfsterreinen zullen opnieuw geblokkeerd worden.

De kans is ook groot dat de havenarbeiders opnieuw van zich laten horen. De verdwijning van de gecontesteerde wet-Major, waarmee de havenarbeid in ons land wordt geregeld, is sinds donderdag een pak waarschijnlijker. Het Europees Hof van Justitie maakte brandhout van een gelijkaardig havenarbeidssysteem in Spanje. ‘Daardoor komt ook de Belgische regeling op de helling te staan’, zegt hoogleraar en advocaat Eric Van Hooydonk.

Voor de havenarbeiders is dat olie op het vuur. Ze waren al ziedend omdat de regering-Michel in haar regeerakkoord de modernisering van de havenarbeid opnam. Ze zitten daar niet op te wachten, zelfs als dat - zoals de regering belooft - ‘in overleg met de sociale partners’ zal gebeuren.

De vrees bestaat dat de Europese beslissing de potjes maandag zal doen overkoken. Op de nationale betoging van 6 november braken in Brussel zware rellen uit waarbij een aantal havenarbeiders waren betrokken. Zo’n 1.200 havenarbeiders waren toen naar de hoofdstad getrokken om te betogen voor het behoud van de wet-Major.

‘Als er nu ook nog wordt gesleuteld aan de havenarbeid, denk ik dat ze in Antwerpen hun hart vasthouden’, zegt advocaat Marcel Houben die ook het havendossier opvolgt. Het is bekend dat Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever, die de actie van maandag omschrijft als een ‘politieke staking’, voorstander is om de achterhaalde wet-Major te hervormen.

De Belgische regering overlegt volgende week over het dossier met Europa. Van Hooydonk: ‘Als België geen hervormingen doorvoert, loopt het een gelijkaardige veroordeling op als Spanje.’

De havenbonden waren donderdag niet bereikbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud