opmerkelijk

Leerlingen moeten Bijbel weer kennen

De Antwerpse bisschop Johan Bonny wil dat de lessen godsdienst opgefrist worden en meer over de fundamenten gaan. ©BELGA

Leerlingen die het vak rooms-katholieke godsdienst volgen, zullen vanaf volgend schooljaar weer meer theoretische kennis over het christendom moeten hebben. 'Godsdienst mag geen praatuurtje zijn', zegt bisschop Johan Bonny.

Het vorige leerplan godsdienst dateert al van 1999. Na goed 20 jaar drong een actualisatie zich op omdat het vak niet meer aangepast was aan de huidige context, zo vinden de Vlaamse bisschoppen, die verantwoordelijk zijn voor de invulling ervan. Ze maken een 'canon' van 349 katholieke begrippen tot de kern van het leerplan, schrijft De Morgen maandag.

Opvallend is de nadruk die op de fundamenten van het christendom gelegd wordt. Van het sacrament van de eucharistie over de parabel van de verloren zoon tot het boek Job: de honderdduizenden leerlingen die het vak rooms-katholieke godsdienst volgen, zullen ze moeten kennen.

Die aanpak is een breuk met het recente verleden, dat juist minder de nadruk legde op de Bijbelse fundamenten. In lessen godsdienst stond een eigentijdse interpretatie van de katholieke waarden centraal.

De Antwerpse bisschop Bonny wil af van het 'badinerend uurtje' dat het vak godsdienst vandaag te veel is geworden. 'Er is een soort basisgeletterdheid die je moet hebben. De vraag 'wie is mijn naaste?' bijvoorbeeld is niet zomaar een weetjesvraag, maar een fundamentele vraag van het mens zijn', aldus Bonny in 'De ochtend' op Radio 1.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect