Leuven innovatiefste universiteit van Europa

Rector Luc Sels bij de opening van het academiejaar in Leuven. ©BELGA

De KU Leuven voert voor de vierde keer de rangschikking van het persbureau Reuters aan.

Reuters Europe's Most Innovative Universities Ranking plaatst de KU Leuven voor het vierde jaar op rij op de eerste plaats van de meest innovatieve universiteiten van Europa.

De ranking wordt opgesteld aan de hand van tien parameters met betrekking tot de onderzoeksoutput zoals artikels in wetenschappelijke tijdschriften en patentaanvragen waarmee een universiteit haar onderzoeksresultaten beschermt en commercialiseert.

Zeven universiteiten

De top 5 wordt vervolledigd door de Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nurnberg (2), die drie plaatsen wint, het Imperial College Londen (3), de University of Cambridge (4) en EPFL-Swiss Federal Institute of Technology Lausanne (5). Duitsland heeft 23 instellingen in de top 100, het Verenigd Koninkrijk 21, Frankrijk 18, Nederland 9 en België 7. De ULB staat op de 40ste plaats, de UCL op 43, UGent op 48, de VUB op 59, de Universiteit van Luik op 91 en de UA op 93. Meer dan 600 universiteiten over heel Europa werden doorgelicht.

We hebben berekend dat de economische return van de KU Leuven voor de Vlaamse economie in 2017 liefst 7,4 miljard euro bedroeg.
Luc Sels
Rector KU Leuven

Wat de bijna zes eeuwen oude KU Leuven betreft, wijst Reuters op het hoge aantal patenten en wetenschappelijke artikels 'die onderzoekers wereldwijd beïnvloeden'. In 2012-2017 werden 305 basispatenten verworven. Meer specifiek wordt de aandacht gevestigd op het door zonnepanelen aangedreven apparaat voor waterstofproductie dat in maart werd voorgesteld door onderzoekers van het Leuvense Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse.

KU Leuven Research & Development was zijn de oprichting in 1972 de eerste universitaire dienst om de valorisatie van wetenschappelijk onderzoek te vergemakkelijken. De dienst was tot nog toe betrokken bij de oprichting van 124 spin-offs.

Patenten

De Leuvense rector Luc Sels reageert niet verbaasd op het nieuws dat de KU Leuven haar koppositie behoudt. 'Onze activiteiten op het vlak van technologietransfer en valorisatie van wetenschappelijk onderzoek blijven onverminderd hoog, wat zich vertaalt in een groot aantal aangevraagde en goedgekeurde patenten, de creatie van spin-offs, inkomsten uit licenties... We zitten op een eenzame hoogte, getuige de vele bezoeken van andere instellingen en zelfs regeringen die willen komen kijken hoe wij dat aanpakken', zegt Sels.

Dat de KU Leuven zo goed presteert, schrijft Sels toe aan de lange ervaring sinds de oprichting van Leuven R&D in 1972. 'Heel belangrijk zijn ook de financiële prikkels die we van Vlaanderen ontvangen via het Industriële Onderzoeksfonds (IOF). Die middelen worden dit jaar significant verhoogd', zegt Sels, die erop wijst dat een en ander ook de Vlaamse economie ten goede komt. 'We hebben berekend dat de economische return van de KU Leuven voor de Vlaamse economie in 2017 liefst 7,4 miljard euro bedroeg', aldus de rector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect