Linkse kopstukken vallen sp.a-top aan

Bruno Tobback (links) en John Crombez strijden om het voorzitterschap van de SP.A. ©BELGA

Net nu Bruno Tobback en John Crombez officieel kandidaat zijn voor het sp.a-voorzitterschap, schetsen enkele invloedrijke linkse figuren een vernietigend beeld van de partij.

Frank Van Massenhove, de topman van de overheidsdienst Sociale Zekerheid en gewezen kabinetschef van onder meer Frank Vandenbroucke, is in een column in De Tijd ongemeen scherp.

Van Massenhove spreekt over ‘een gescleroseerde partij die geleid wordt door iemand die mordicus wil bewijzen dat politiek talent niet via het DNA wordt doorgegeven’.

Dat de partij al jaren niets doet met de kennis van mensen als VDAB-topman Fons Leroy of socioloog Marc Elchardus gaat er bij de topambtenaar niet in. ‘De ervaring dat de sp.a-top mensen compleet negeert die uit de eigen zuil komen en een beetje ervaring en enige ideeën hebben, kan ik moeiteloos onderschrijven’, klinkt het.

Volgens Van Massenhove kunnen mensen die voor en bij de sp.a werken alleen maar dromen van vertrouwen en respect.

Gewezen minister Luc Van den Bossche kraakt in een gesprek met De Tijd dan weer de houding van zijn partij aan in de discussie over de toplonen. ‘Als ik uitspraken van sommige socialisten lees, denk ik: simpele duiven!

Van den Bossche stelt vast dat vroeger ‘en toute amitié’ werd gediscussieerd over allerlei thema’s. Ook al waren er vaak meningsverschillen. ‘Dat is nu niet meer zo evident. Veel verkozenen komen elkaar als vreemden tegen in het parlement. Er is geen band meer.’

Ex-voorzitster Caroline Gennez omschrijft in een interview de voorzittersstrijd bij de sp.a als ‘héél slecht theater’.

Het einde van de lijdensweg is nog niet in zicht. De sp.a-leden kunnen nog tot 12 juni voor Tobback of Crombez stemmen.

De twee kandidaten stelden gisteren hun visie op de marsrichting van de partij voor. Daaruit blijken weinig inhoudelijke verschillen. Het is een discussie over aanpak en leiderschap.

De strategie van Tobback is Crombez neer te zetten als een politicus die zijn persoonlijke ambities laat primeren. Crombez speelt dan weer in op het beeld van een luie Tobback, een kritiek die al eerder werd geopperd. ‘Onze militanten verdienen een voorzitter die zich in het zweet werkt.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud