Luxemburgse Rode Duivels winnen van Belgische fiscus

©AFP

De Rode Duivels Eden Hazard, Thibaut Courtois, Divock Origi en Kevin Mirallas hebben een onvoldoende band met ons land om hier ook belastingen op hun portretrechten te moeten betalen, zegt de fiscus.

De BBI startte in 2015 een onderzoek naar enkele Rode Duivels, omdat ze een deel hun inkomsten langs het fiscaal vriendelijke Luxemburg laten stromen. Meer bepaald gaat het om de inkomsten uit hun portretrechten. Spelers van de nationale voetbalploeg vragen doorgaans een vergoeding om zich te laten afbeelden. In de andere gevallen beroepen ze zich op hun wettelijk portretrecht om de afbeelding te verbieden.

De inkomsten van die portretrechten lopen in veel gevallen langs Luxemburg. Op iedere 100.000 euro die ze als portretrecht ontvangen, moeten ze in België 34.000 euro betalen. In Luxemburg is dat slechts 4.000 euro.

De BBI heeft nu het onderzoek zonder succes afgesloten. Op de website Apache legt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën uit dat de Rode Duivels in kwestie een onvoldoende band hebben met ons land om ze hier te kunnen belasten.

Om belasting te kunnen heffen, moet een bedrijf namelijk een band met ons land hebben of moet een Belg als inwoner ingeschreven staan en in ons land feitelijk ook wonen. Dat is niet het geval voor de Rode Duivels in kwestie, omdat ze in het buitenland wonen en werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content