Advertentie

Marghem en windparken worstelen over subsidiemiljarden

©Photo News

'Er is bijna een akkoord over lagere subsidies voor de drie laatste windmolenparken die in de Noordzee worden gebouwd', zegt minister van Energie Marie Christine Marghem (MR). 'Klopt niet', zegt iemand die namens de sector mee onderhandelt.

Hoeveel miljard kan België uitsparen door de subsidiepot voor wind op zee af te romen?

Na weken van discrete onderhandelingen met de Belgische bedrijven die concessies hebben voor de bouw van de laatste drie geplande windmolenparken op zee heeft Marghem bijna een akkoord bereikt over lagere subsidies.

Dat maakte ze bekend bij de opening van het vernieuwde nationale controlecentrum van netbeheerder Elia. Bij de concessiehouders zijn de baggeraar DEME, de warenhuisketen Colruytenergieproducent Engiegemeentelijke groenestroomproducent Aspiravi en Luikse intercommunale Nethys.

Samen met staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) wilde Marghem de subsidies met miljarden verminderen. 'In plaats van 5,2 miljard euro willen we nog hooguit 2,2 tot 2,7 miljard subsidies betalen', zei De Backer enkele maanden geleden nog.

Buitenlandse voorbeelden

Het is de regering-Michel niet ontgaan dat de prijzen pijlsnel zijn gedaald bij buitenlandse aanbestedingen. Het Belgische steunmechanisme was al verlaagd, maar ligt nog altijd fors hoger dan de overheidssteun die Nederland geeft. En in Duitsland worden tegen 2025 zelfs windmolenparken op zee gebouwd zonder een cent subsidie. 

In het voorjaar berekende de federale energieregulator CREG dat de steun voor de drie nog te bouwen offshoreparken - Seastar, Mermaid en Northwester II - gehalveerd kan worden: van 124 à 129 euro naar 62 à 64 euro per megawattuur.

Toen de Belgische bedrijven met de concessies voor de windmolenparken zich verzetten tegen een forse vermindering van de subsidies, dreigde De Backer er zelfs mee de stekker uit die projecten te trekken. Concreet dreigde hij ermee de concessies te herroepen en een nieuwe openbare aanbesteding uit te schrijven.

Regeringstafel

Zo heet wordt de soep blijkbaar niet gegeten. Volgens Marghem is een akkoord over lagere subsidies in de maak. Dat wil ze eerstdaags ook op de regeringstafel leggen. 'Het gaat de goede kant uit', bevestigt ook De Backer.

Een onderhandelaar namens de sector sust. 'Het klopt niet dat er bijna een akkoord is.' Ook een andere bron bij de bouwconsortia ontkent dat een akkoord nakend is. 

De aandelen van CFE  en Ackermans & van Haaren , beide aandeelhouders van Deme, waren donderdag opmerkelijke dalers op de beurs. Beurshandelaars merkten op dat beleggers zich duidelijk zorgen maken over de impact van de verlaagde subsidiepot op de cijfers van Deme. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud