Mediabaas Van Thillo: 'We hebben nieuw politiek systeem nodig'

Christian Van Thillo, CEO van De Persgroep. ©Photo News

Christian Van Thillo, topman van De Persgroep, vreest voor de toekomst van de Belgische staat.

In een zeldzaam commentaar op ons politiek bestel schuwt Christian Van Thillo, de machtigste mediabaas van Vlaanderen en Nederland, de grote woorden niet.

'De aanslagen moeten voor onze leiders een reality check zijn', zegt hij aan nieuwswebsite Politico. 'België is in veel opzichten een fantastisch land, maar het politiek systeem houdt geen steek.' Het land met 11 miljoen inwoners valt niet meer te regeren omdat het politiek bestel bol staat van complexe, opgesplitste en niet functionerende systemen.

Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open Vld, trok maandagochtend dezelfde conclusies. 'We leven in een versnipperd land. En is die versnippering wel altijd zo verstandig? Er zijn veel verschillende niveaus. Veel verschillende hokjes naast elkaar. Wat we zien, is dat de informatie (over terroristen) vaak wel aanwezig is maar dat die niet geraakt waar ze moet zijn.'

De manier waarop dit land wordt geleid, moet worden herdacht.
Christian Van Thillo
CEO van De Persgroep

'De manier waarop dit land wordt geleid, moet worden herdacht', besluit Van Thillo. Dat is een opmerkelijke uitspraak van een topman die consequent het medialicht schuwt en uitspraken over politiek overlaat aan zijn tv-zender VTM (50%), zijn kranten De Tijd (50%), De Morgen, Het Laatste Nieuws en in Nederland onder meer de Volkskrant en Het Parool. Het toont aan dat de aanslagen in Brussel ook Van Thillo diep hebben geraakt.

De mediatopman vernam het nieuws van de aanslag in de luchthaven dinsdagochtend in Antwerpen-Centraal waar hij op een trein naar Amsterdam wachtte. 'Laat het alstublieft geen terroristische aanslag zijn', was zijn eerste gedachte. Daarna treinde hij naar Amsterdam, waar hij zich tijdens een meeting amper kon concentreren. De rest van de dag hing hij aan de lijn met zijn hoofdredacteurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud