Advertentie

Meer dan 300 Belgische Syrië-strijders

©RV

Bij de gevechten in Syrië zijn in totaal tussen de 300 en de 350 Belgen betrokken. Dat blijkt uit een geactualiseerde lijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo is vernomen van woordvoerster Sophie Van de Woestyne van minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet.

Het gaat zowel om Belgen die naar Syrië zijn getrokken om er te vechten, of er werden gedood, als om personen die inmiddels weer terug zijn of hebben geprobeerd om te vertrekken.

In België wordt al sinds 2012, toen de eerste gevallen zich voordeden, bijgehouden hoeveel jonge Belgen en niet-Belgen die in ons land wonen naar Syrië vertrekken en weer terugkomen. Daarmee loopt België voor op heel wat andere landen.

Personen met de Belgische identiteit die naar Syrië vertrekken, worden eerst en vooral geïdentificeerd. Bij hun terugkomst worden ze, indien ze niet onmiddellijk worden opgepakt, nauwlettend gevolgd door bijvoorbeeld het gerecht, de inlichtingendiensten of de lokale politie, zegt woordvoerster Van de Woestyne.

Ook is er op internationaal niveau een systematische uitwisseling van gegevens opgezet tussen de negen Europese landen die het zwaarst door het fenomeen worden getroffen, zijnde Frankrijk, Duitsland, Zweden, Denemarken, Groot-Brittannië, Nederland, Ierland, Spanje en België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud