‘Met 25 procent vennootschapsbelasting trekken we geen investeringen aan'

©BELGA

Verlaag dit jaar nog het tarief van de vennootschapsbelasting naar 20 procent en behoud de notionele intrestaftrek of België verliest de strijd om investeringen. Dat zegt de Amerikaanse kamer van koophandel in ons land.

De Amerikaanse bedrijfswereld, de belangrijkste buitenlandse investeerder in ons land, wordt stilaan nerveus over het getreuzel met de hervorming van de vennootschapsbelasting. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt, zegt Marcel Claes, de chief executive van Amcham, de Amerikaanse kamer van koophandel in België.

De nervositeit over de vennootschapsbelasting heeft twee oorzaken. De eerste is dat het Belgisch systeem – een hoog tarief van 34 procent met vervolgens veel uitzonderingen - op zijn laatste benen loopt. De Europese Commissie schoot één belangrijke uitzondering – de excess profit rulings – al omver, en wil een andere uitzondering – de notionele intrestaftrek – in de hele EU invoeren waardoor België er niet meer het verschil mee kan maken.

De tweede oorzaak is de internationale beweging. Nederland heeft nu een tarief van 20 en 25 procent, maar heeft aangekondigd dat te willen verlagen. Het Verenigd Koninkrijk wil dalen naar 17 procent, Ierland naar 13 procent en Hongarije naar 9 procent.

Nieuwe bedrijven

De Belgische vennootschapsbelasting verlagen naar 25 procent is daarom geen optie, zegt Marcel Claes. Zeker zonder notionele intrestaftrek duwt dat voor sommige Amerikaanse bedrijven de fiscale druk zelfs omhoog.

Hij merkt op dat een tarief van 25 procent wellicht nog net volstaat om de meeste buitenlandse bedrijven in ons land te houden, maar niet om nieuwe aan te trekken. Netto verloor België de voorbije jaren hoofdkwartieren en activiteiten. De belangrijkste Amerikaanse investeerders die België de rug toekeerden waren onder meer Caterpillar en Ford Genk.

Nederland daarentegen kreeg Uber, Netflix en Tesla zo ver hun Europees hoofdkwartier in Amsterdam te vestigen, wat bij Tesla ook leidde tot een investering in een fabriek in Tilburg.

Brexit

De kwestie is des te belangrijker omdat veel internationale bedrijven door de brexit aan het onderzoeken zijn naar welk land ze hun Europese hoofdkwartieren verhuizen.

Eigenlijk merk je dat een tarief in de vennootschapsbelasting van 15 tot 20 procent het nieuwe normaal wordt, zegt Marcel Claes. We denken dat België veel andere troeven heeft, waardoor we niet naar 15 procent moeten zakken. Maar als we boven 20 procent blijven, zal het niet voldoende zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content