Advertentie

Minder mensen op Belgische terreurlijst

©EPA

De golf van terreuraanslagen in Europa doet anders vermoeden, maar onze Belgische veiligheidsdiensten moeten steeds minder terroristen en potentiële terroristen prioritair volgen.

Dat blijkt uit een analyse van de databank die het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) bijhoudt op basis van informatie van de politie- en inlichtingendiensten. Als in september 2015 nog 828 mensen op de OCADlijst stonden, zijn dat er nu 622. De lijst krimpt maand na maand, want bij de vorige telling een maand eerder waren het er nog 629.

Zo is het aantal mensen dat vanuit België naar Syrië en Irak trok amper gestegen. Dat zijn er nu 279, tegenover 268 in maart vorig jaar. Daarvan zouden er al 115 dood zijn. Momenteel zijn er geen mensen uit België onderweg naar IS-gebieden. En onze veiligheidsdiensten merken evenmin een grote terugkeer van Syriëstrijders naar ons land. Ze tellen 119 ‘returnees’ tegenover 117 een jaar geleden.

Homegrown terrorist

622
Het aantal mensen op de Belgische terreurlijst is gedaald naar 622. Dat zijn er 200 minder dan in september 2015.

Het aantal mensen dat een mislukte poging deed om naar Syrië en Irak te trekken, steeg van 69 in maart vorig jaar naar 80 nu. Een maand geleden ging het nog om 82 mensen.

OCAD telt daarnaast 144 ‘potentiële kandidaat-strijders’. Dat waren er in december 2015 nog 241 en in maart vorig jaar 190. Een belangrijke kanttekening is wel dat er intussen een nieuwe categorie is toegevoegd in de OCAD-databank: de ‘homegrown terrorist fighters’, potentiële terroristen die geen intentie tonen om te vertrekken, maar wel hier aanslagen kunnen plegen. Op die lijst staan 20 namen. De OCAD-analyses voorspellen niet dat dat er snel veel meer zullen zijn. De meesten zitten ook in de cel.

Strenge criteria

Hoe verklaren onze veiligheidsdiensten het krimpen van de terroristenlijst? Ze hanteren strenge criteria om iemand op de lijst te zetten. Wie daarop komt, wordt nauwlettend opgevolgd. Dat kost middelen en het kan zeer ingrijpend zijn voor de betrokkenen. Op basis van een individuele dreigingsanalyse wordt regelmatig overlegd wie op welke manier wordt ‘aangeklampt’, met opsluiting als zwaarste maatregel.

Onze veiligheidsdiensten besluiten zeker niet dat de prioritaire lijst krimpt omdat ze minder zouden detecteren dan vroeger.

Ook belangrijk is dat de politie en de Staatsveiligheid zelf nog meer mensen volgen die ze (voorlopig) niet op de prioritaire lijst zetten. Zo wisselt de Staatsveiligheid meer dan ooit gegevens uit met andere Europese inlichtingendiensten, zeker na elke nieuwe aanslag. Want al te vaak zijn er linken met andere landen of zijn buitenlandse terroristen betrokken.

Onze diensten besluiten dus zeker niet dat de lijst krimpt omdat ze minder detecteren. En met ruim 600 namen op de lijst blijft de uitdaging groot om aanslagen te verijdelen. De val van het IS-kalifaat zal de dreiging volgens onze diensten niet meteen doen afnemen. Het probleem van de radicalisering blijft

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud