netto

N-VA nu toch weer voluit voor afschaffing ecocheques

©ImageGlobe

De N-VA wil dan toch dat de ecocheques worden afgeschaft. Dinsdag liet de partij twijfel bestaan over dat standpunt.

Het standpunt van de N-VA blijft dat de ecocheques zo snel als mogelijk moeten worden afgeschaft en omgezet worden in een nettovergoeding. Dat zegt de partij in een persbericht.

Gisteren liet ze blijken niet meer voluit achter dat standpunt te staan, omdat er juridische opmerkingen van de Raad van State zijn over het voorstel dat de vier meerderheidspartijen vorig jaar in de Kamer indienden. Volgens N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt kon zijn partij dat voorstel daarom niet langer voluit steunen.

CD&V en de MR lanceerden al een ander voorstel, waarbij de ecocheques blijven maar volledig elektronisch worden. Van der Donckt noemde dat gisteren 'het bestuderen waard'. De woordvoerder van de N-VA-fractie sprak gisteren van een 'tussenstandpunt'.

'Juridisch sluitende oplossing'

Vandaag zegt een ander N-VA-Kamerlid, Jan Spooren, dat het plan echter blijft de ecocheque af te schaffen. 'Dat moet vanzelfsprekend op een juridisch sluitende manier gebeuren', zegt hij. 'We kunnen op basis van het advies van de Raad van State de nodige aanpassingen aanbrengen in het wetsvoorstel dat werd ingediend vanuit de meerderheid.'

'Dat het in de praktijk zo moeilijk is de ecocheques af te schaffen, wijst op de hoge complexiteit in onze loonvorming', vervolgt hij. 'Die is ontstaan door de torenhoge lasten en de ontsnappingsroutes die de sociale partners in de loop der jaren hebben uitgebouwd. De N-VA wil dat amalgaam van extralegale voordelen vereenvoudigen en omzetten in een nettovoordeel.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud