N-VA wil loonsverhoging ambtenaren uitstellen

Premier Charles Michel (MR) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). ©BELGA

Premier Charles Michel (MR) is een versnelling hoger geschakeld in de begrotingsbesprekingen. Alle partijen hebben hun voorstellen mogen formuleren in de zoektocht naar 4,2 miljard euro. De N-VA stelt een indexsprong voor.

Een van de vele voorstellen, eentje van de N-VA, is een tweede indexsprong, vernam De Tijd. Maar deze keer zou die niet voor iedereen gelden, maar enkel voor pensioenen en werkloosheidsuitkeringen en voor de lonen van de ambtenaren. Door de hoger dan verwachte inflatie zouden die in principe respectievelijk in september en oktober 2017 met 2 procent stijgen.

En dat kost geld. Mee daardoor werd de budgettaire inspanning die de regering-Michel moet doen vorige week plots 4,2 miljard euro en niet langer 2,4 miljard euro.

Een tweede indexsprong zou een forse besparing betekenen. Als de spilindex volgend jaar niet wordt overschreden, levert dat 430 miljoen op. Maar dat ligt politiek gevoelig. Een van de redenen waarom de vakbonden vandaag 80.000 mensen verwachten op de vakbondsbetoging is net wegens de eerste indexsprong.

Voor CD&V, opgejaagd door haar ACW-achterban, is het niet evident een tweede indexsprong te slikken. Vandaar dat de regering nadenkt over een andere piste. Door te morrelen aan de indexkorf kan de indexoverschrijding worden uitgesteld.

Dat was de techniek die de regering-Di Rupo toepaste. Toenmalig minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) slaagde erin de stijging van de index van de consumptieprijzen en de lonen te vertragen, onder andere door rekening te houden met de prijzen tijdens koopjes.

De regering-Michel ging een stap verder en voerde een echte indexsprong door. Dat kwam neer op een loonlastenverlaging van bijna 3 miljard euro. Maar dat was geen besparing, omdat ook de lonen in de privésector niet werden geïndexeerd. Daardoor kreeg de staat minder sociale bijdragen binnen.

Een indexsprong enkel voor ambtenaren en uitkeringen helpt wel om de begroting 2017 op orde te krijgen. Om haar doelstellingen te halen moet de regering op zoek naar 4,2 miljard. Al gaan in de regering stemmen op om de doelstelling bij te stellen en om de buffer voor tegenvallende fiscale inkomsten te laten vallen. Daardoor zou slechts 2 miljard euro gezocht moeten worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud