N-VA wil regionaal vervoerbedrijf voor Antwerpen

Koen Kennis, Schepen voor Mobiliteit in Antwerpen ©Tim Dirven

Voor de financiering ervan rekent de N-VA onder andere op de NMBS en De Lijn.

N-VA wil een vervoerbedrijf oprichten voor Antwerpen, dat verantwoordelijk wordt voor al het verkeer en openbaar vervoer in de regio. Dat meldt Gazet van Antwerpen woensdag.

Het vervoerbedrijf moet de mobiliteit in de stad en de rand bundelen, van Beveren tot Malle en van Lier tot Essen. Onder andere treinen, (snel)trams, park & rides, waterbussen, deelfietsen en fietsostrades zouden onder het regionaal vervoerbedrijf vallen. Zo moet alles sneller en efficiënter werken.

De Lijn zit te weinig bij de realiteit.
Koen Kennis
Antwerps schepen van Mobiliteit (N-VA)

'Zo krijgen de lokale besturen meer inspraak door zelf verantwoordelijkheid te dragen', zegt de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). 'De Lijn zit te weinig bij de realiteit. Sommige dossiers lopen ook vertraging op omdat er op dat moment bijvoorbeeld geen geld is voor bepaalde investeringen', klinkt het. 

Het zogenaamde 'Routeplan 2030' omvat 33 gemeenten. N-VA neemt Londen als voorbeeld.

Het budget voor het vervoerbedrijf moet nog berekend worden. De middelen moeten komen van NMBS, De Lijn, Vlaanderen, het Agentschap Wegen en Verkeer, de BAM, de stad en de gemeenten. Het vervoerbedrijf zou in 2025 op volle kracht moeten draaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud