Nederland stelt versoepeling lockdown week uit

Premier Mark Rutte ©Photo News

De Nederlandse regering steekt vandaag de koppen bijeen om een reeks versoepelingen in gang te zetten. Mogelijk kunnen terrassen weer open en komt een einde aan de avondklok.

Net als in België woedt in Nederland volop discussie over mogelijke versoepelingen, nu de bevolking de coronamaatregelen meer dan moe is. De Nederlandse regering wil dinsdag met een plan komen die de weg moet tonen naar het rijk van de vrijheid.

Premier Mark Rutte overlegt zondag en maandag met zijn collega-ministers over mogelijke versoepelingen. Op tafel lag de piste om vanaf 21 april de terrassen weer te heropenen en de omstreden avondklok op te heffen. 'Op voorwaarde dat de cijfers dat toelaten', luidde het voor aanvang van het overleg.

Maar zondagavond raakte bekend dat de versoepelingen toch nog even in de koelkast gaan. '21 april komt te vroeg', liet een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Hoger onderwijs

Een bijsturing van de lockdown is naar 28 april verschoven. Behalve over de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en het verder openstellen van winkels.

21 april komt te vroeg voor een versoepeling van de lockdown. Die wordt met een week opgeschoven.
Woordvoerder Rijksvoorlichtingsdienst

De woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst liet weten dat 'pas versoepeld wordt als de piek van de derde golf is geweest'. In Nederland liggen momenteel bijna 800 coronapatiënten op intensieve zorg.

Dat zijn er minder dan in België, waar er ruim 900 patiënten zijn die omwille van corona intensieve zorgen nodig hebben. Maar ook in Nederland zien ziekenhuizen zich gedwongen de reguliere zorg uit te stellen, zodat alle aandacht kan gaan naar de coronapatiënten. Zo worden onder andere hart- en kankeroperaties uitgesteld.

Luxemburg

Nederland is niet het eerste land waar aan versoepelingen wordt gedacht. In ons land is het nog steeds de bedoeling om de horeca te heropenen op 1 mei. Maar coronacommissaris Pedro Facon stelde in een interview met De Tijd voor om die datum te verschuiven naar midden mei.

In Luxemburg koos de regering ervoor om de terrassen al te heropenen. Dat gebeurde onder zeer strikte voorwaarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud