Advertentie

Onderzoek naar prijsafspraken in Belgische fruitsector

©Photo News

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) voert een grootschalig onderzoek naar prijsafspraken bij fruitproducenten. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Het onderzoek van de concurrentiewaakhond loopt al een tijdje. Tal van spelers in heel de keten (producenten, verdelers, retailers) worden bevraagd. Het onderzoekt viseert zowel de sector van hard fruit (appels en peren) als die van zacht fruit. Wat de uitkomst zal zijn, is voorlopig onduidelijk. In de sector houdt men de lippen stijf opeen.

De Mededingingsautoriteit kan bij kartels boetes opleggen die tot 10 procent van de omzet van de betrokken ondernemingen kunnen bedragen. Ze kan daarbovenop dwangsommen opleggen die tot 5 procent van de gemiddelde dagelijkse omzet van die bedrijven kunnen bedragen. Ook natuurlijke personen kunnen boetes opgelegd krijgen, van 100 tot 10.000 euro.

In Vlaanderen werd vorig jaar voor 421 miljoen euro fruit geproduceerd, blijkt uit cijfers van Landbouw en Visserij Vlaanderen. Peren zijn met een volume van 322.000 ton veruit het belangrijkste product. Daarna volgen appels met 264.000 ton. Appels en peren vormen het gros van de Belgische fruitproductie. Ook aardbeien zijn belangrijk voor de sector, ze waren vorig jaar goed voor bijna 50.000 ton.

België exporteerde in 2015 voor 2 miljard euro vers fruit. Het gaat grotendeels om doorvoer: fruit dat ingevoerd wordt uit andere landen wordt via België verder geëxporteerd. Het cijfer van 2 miljard kan op het eerste gezicht een positief beeld geven, maar de Belgische fruitboeren zitten sinds de invoering van het Russische voedselembargo in 2014 nog steeds in de put.

Door de boycot was er een overaanbod van fruit op de Europese markt, waardoor de prijzen kelderden en producenten in moeilijke papieren kwamen. Volgens de Boerenbond daalden de prijzen van peren en van appels ten opzichte van de periode voor de boycot respectievelijk met 23,2 procent en 27,7 procent.

Rusland heeft zijn boycot verlengd tot eind 2017. De prijsdruk op landbouwproducten lijkt dus niet snel te zullen afnemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud