Ongezien lek bij belastinginspectie

De topman van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), Frank Philipsen. ©Dieter Telemans

Ruim 300 namen van grote bedrijven, instellingen en toplui die miljoenen moeten betalen aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) zijn uitgelekt. Nooit eerder was er zo’n groot lek bij de fiscus.

Deze week zijn verschillende Excell-bestanden met de namen van meer dan 300 ondernemingen, organisaties en personen gelekt naar De Tijd.

De bron is anoniem, maar de gegevens blijken na verschillende checks authentiek. Het gaat om honderden dossiers van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), waarin belastingen zijn gevorderd in het jaar 2014. Het is de allereerste keer dat op zo’n grote schaal vertrouwelijke gegevens van de inspectie op de straatstenen belanden.

Notionele intrest

Zo zijn de namen van grote buitenlandse bedrijven uitgelekt die in België constructies hebben opgezet om gebruik te maken van onze notionele intrestaftrek (het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen) en die volgens de BBI voor miljoenen euro’s te veel belastingaftrek hebben gekregen.

Eerder raakte al bekend dat de BBI zo’n zaak voerde tegen de Finse energiereus Fortum, die ook op de gelekte lijst prijkt.

Nu blijkt de BBI miljoenenclaims te hebben afgevuurd op oliegigant BP en de Zweedse industriële groep Atlas Copco.

Maar nu blijkt de BBI ook miljoenenclaims te hebben afgevuurd op oliegigant BP en de Zweedse industriële groep Atlas Copco. Beide plaats­ten miljarden euro’s in Belgische vennootschappen: BP IFC Belgium, met postbusadres in Antwerpen, en Atlas Copco Finance Belgium, gevestigd op de hoofdzetel in Wilrijk. Atlas Copco geeft in een reactie toe dat het enkele tientallen miljoenen euro’s betaalde aan de BBI over de boekjaren 2010 en 2011 om de zaak te regelen.

Onlangs hekelde Atlas Copco-topman Ronnie Leten in De Tijd nog dat ‘de Belgische fiscaliteit een lekkend dak is’.

VUB

Een opmerkelijke naam op de BBI-lijst is de Vrije Universiteit Brussel (VUB), met een belastingclaim die oploopt tot 1,6 miljoen euro. De woordvoerder van de VUB legt uit wat er aan de hand was. Al sinds de Tweede Wereldoorlog had de VUB een beleggingsportefeuille in de Verenigde Staten, waarop nooit belastingen is betaald (roerende voorheffing). De zwarte intresten zijn decennialang door de VUB gebruikt om beurzen aan studenten te geven. Maar in 2013 heeft de VUB de zaak zelf rechtgezet en ook de verjaarde zwarte kapitalen geregulariseerd. Omdat de zaak anders nog een strafrechtelijk staartje had kunnen krijgen.

Sarens

Bij de andere grote bedrijven in de ‘Fiscus Leaks’ vinden we het kranenbedrijf Sarens, een wereldspeler in het hijsen en transporteren van zware stukken, die een aanslag van ruim 10 miljoen euro kreeg. Er zijn ook dossiers tegen de fitnessketen Healthcity België, AB InBev (dat zoals bekend in de clinch ligt met de BBI over een belastingdeal met de overheid van 30 miljoen euro) en het West-Vlaamse Unilin, bekend van zijn Quick-Step-laminaat. Unilin verzet zich tegen meer dan 230 miljoen euro aan belastingschulden. Er was sprake van constructies in Ierland en Luxemburg om belastingen op royalty’s te ontwijken.

Batterijen

Nog een opvallende naam die is uitgelekt: het Fonds Ophaling Batterijen, beter bekend als de vzw Bebat die al meer dan 20 jaar batterijen een nieuw leven geeft. De belastingaanslagen tegen Bebat lopen samen op tot meer dan 9 miljoen euro.

Volgens de BBI betaalt Bebat, hoewel het een vzw is, onterecht geen vennootschapsbelasting en is onterecht btw afgetrokken voor de uitgaven voor zijn bekende sensibiliserings­campagnes. Woordvoerster Martine Vanheers benadrukt dat ‘Bebat de aanslagen heeft betaald, maar dat er nog rechtszaken lopen’. ‘Bebat heeft z’n volledige medewerking verleend aan het onderzoek. Maar het gaat niet over fraude, wel over een principiële discussie.’

Andere gelekte BBI-gegevens gaan over het Erasmus Ziekenhuis in Anderlecht (onderdeel van de Franstalige ULB), het Belgische laboratorium van tandpastagigant Colgate-Palmolive, de familie achter het failliete pretpark Ooit Tongeren en de gezochte Belgische diamantair Mozes König, die een belastingaanslag van meer dan 50 miljoen euro in de bus kreeg.

Opgeklopt?

De BBI-gegevens die naar De Tijd zijn gelekt, doorprikken de goede resultaten die de BBI elk jaar boekt in de strijd tegen de belastingfraude. Bijna elk jaar pakt de BBI uit met ongeveer 1 miljard euro aan belastingclaims.

Belastinginspecteurs getuigden al anoniem dat ze gevraagd werden de resultaten van de BBI op te kloppen. In 2014 kon de BBI uitpakken met een topresultaat van 1,4 miljard euro in de strijd tegen de belastingfraude.

Uit de gelekte BBI-gegevens blijkt nu dat in 2014 op de valreep nog voor meer dan 230 miljoen euro aan belastingclaims is ingeschreven tegen een obscuur Bulgaars bijkantoortje in ons land, Express Trans. Alle andere claims die de BBI van Brussel dat jaar had ingeschreven waren een schim van dat bedrag dat nooit effectief geïnd kon worden.

Francis Adyns, de woordvoerder van de fiscus, liet gisteren weten dat de BBI met klem betwist dat zij de cijfers opklopt. 'De BBI tracht in elk dossier tot een minnelijke oplossing te komen. En vaak slepen de onderzoeken en de onderhandelingen lang aan. Daardoor is men verplicht om in december de belastingen die op 1 januari verjaren nog ‘in te kohieren’, om de verjaring te vermijden. Dat zijn geenszins fictieve bedragen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud