Advertentie

Opnieuw financieel lijk uit de kast bij Dexia

Het mag dan wel globaal beter gaan met Dexia, af en toe vallen er toch nog lijken uit de kast. ©EPA

Een uitspraak van de Hoge Raad der Nederlanden, de tegenhanger van ons Hof van Cassatie, zadelt Dexia in de al lang aanslepende aandelenleasezaak op met een nieuw verlies dat in de tientallen miljoenen euro’s kan lopen.

Dexia hangt als een zwaard van Damocles boven de Belgische belastingbetalers omdat de federale overheid voor tientallen miljarden borg staat voor de restbank. Het mag dan wel globaal beter gaan met Dexia, af en toe vallen er toch nog lijken uit de kast. Zo riskeert de instelling honderden miljoenen te verliezen door problemen met schuldenaars Puerto Rico en de Oostenrijkse bad bank Heta.

Nu is Nederland aan de beurt. Daar kampt Dexia al bijna 15 jaar met de aandelenleasecontracten (geld lenen om te beleggen) die het in 2000 overnam van Bank Labouchere. Toen de beurzen kort daarna kelderden, verloren tal van Nederlanders hun geld. Al zowat 285.000 Nederlandse Dexia-klanten legden zich neer bij een regeling, maar 15.000 anderen niet. Velen van hen eisten hun geld terug, maar Dexia verklaarde hun claim verjaard.

Een arrest van de Hoge Raad stuit nu in één geval die verjaring. Maar ook andere gedupeerden kunnen daar hun voordeel mee doen. Volgens woordvoerder Simon Zuurbier van belangenvereniging Leaseproces komen nu ‘enkele duizenden’ beleggers alsnog in aanmerking voor een vergoeding. De gemiddelde schade per belegger bedraagt zo’n 10.000 euro.

In mei velde de Raad bovendien een ander arrest waardoor Dexia meer rente moet betalen op schadevergoedingen. En begin 2016 volgt een arrest over de aansprakelijkheid van de restbank voor de tussenpersonen die leasecontracten verkochten. De Nederlandse factuur, nu al vele tientallen miljoenen groot, kan dus nog oplopen.

Zuurbier hekelt de ‘ontzettend starre houding’ van Dexia in het dossier en de ‘intimidatiepraktijken’ tegenover beleggers, door hen via brieven aan te zetten tot afstand van hun rechten zonder vergoeding. Dexia verkoos gisteren niet te reageren omdat de bank het jongste arrest nog aan het analyseren is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud