Optima-topman moet inzicht geven in vermogen

©BELGA

Als hoofdaandeelhouder van Optima etaleerde Jeroen Piqueur graag zijn rijkdom, met zijn Rolls-Royce, privéjet en luxejacht. Maar nu kan hij, althans voorlopig, zelf niet meer aan zijn fortuin. Tegen woensdagavond moet hij zijn privévermogen oplijsten op last van de rechtbank. Anders wacht hem een forse dwangsom.

Er is de afgelopen dagen al veel inkt gevloeid over het luxeleven waarmee Jeroen Piqueur graag uitpakte, tot Optima Bank vorige week dinsdag haar bankvergunning moest inleveren. Het is intussen genoegzaam bekend hoe de 61-jarige Piqueur graag in Knokke rondreed met zijn flamboyante Rolls-Royce Phantom, zo’n half miljoen euro waard.

Maar De Tijd vernam eerder deze week dat Piqueur niet langer meester is van zijn persoonlijk vermogen. De voorzitter van de Gentse rechtbank van koophandel heeft vrijdag achter gesloten deuren twee voorlopig bewindvoerders aangewezen die erop moeten toezien dat Piqueur zichzelf niet onvermogend maakt door delen van zijn patrimonium weg te sluizen. De bewindvoerders zijn de specialist faillissements- en insolventierecht Geert Waeterloos en de specialist handelsrecht Frank Wijckmans.

Woensdag meldde de krant De Standaard op haar website dat het vonnis ook inhoudt dat Piqueur zijn vermogen moet oplijsten en die lijst moet bezorgen aan de bewindvoerders. Persrechter Greta Kips van de rechtbank bevestigde dat. Volgens het vonnis dient de man 'een volledig en gedetailleerd overzicht van zijn volledige vermogen' op te maken binnen de drie werkdagen na de betekening van het vonnis. Die termijn verstrijkt vandaag/woensdagavond. 

Er wacht hem een forse dwangsom van 250.000 euro per dag dat het bevel niet wordt nageleefd, bevestigt Kips eveneens. Maar Dirk Van Gerven, de advocaat van Piqueur, zegt dat er 'geen enkele reden is om de instructies van de rechtbank niet te volgen als die worden opgelegd'.     

Verzet

Het is de voorzitter van de rechtbank van koophandel die eenzijdig het vonnis uitsprak. Maar woensdag bleek dat Piqueur in kort geding derdenverzet heeft aangetekend tegen de beslissing die er kwam op vraag van de raad van bestuur van de bank. Daarnaast is er ook sprake van een gewone kortgedingprocedure tegen dezelfde uitspraak.

Het derdenverzet kwam woensdagvoormiddag al voor, maar de rechtbank besloot de behandeling ervan een week uit te stellen. De rechter gaat daarmee in op de vraag van de raadslieden van Optima Bank die zich gezien het toen nakende faillissement de vraag stelden of ze nog wel rechtsgeldig kunnen optreden. Zodra de bank failliet verklaard is, moeten de curatoren optreden.    

De twee advocaten die zijn aangesteld als voorlopig bewindvoerders zullen in eerste instantie het vermogen van Piqueur in kaart brengen. Ooit had Piqueur een privéjet, maar die zou intussen verkocht zijn. Voor zover bekend bezit hij wel nog altijd zijn Rolls-Royce met nummerplaat XXL-001 en een Porsche Carrera GT, ook nog eens zo’n half miljoen euro waard.

Rubeccan

Zijn luxejacht, dat in Altea bij Benidorm ligt, is in elk geval nog niet verkocht. De specialist Fraser Yachts probeert het enorme vaartuig, waarin tien personen kunnen slapen, al langer te slijten. Prijskaartje: 11,9 miljoen euro. Het jacht uit 2009 is 43 meter lang, telt vijf cabines en vergt negen bemanningsleden. De suite van de eigenaar heeft een eigen balkon. Maar de gasten kunnen ook genieten van een jacuzzi en sauna. Piqueur doopte zijn jacht Rubeccan, naar zijn kinderen Ruben en Rebecca.

De twee voorlopig bewindvoerders zullen nu oplijsten welke onderdelen van Piqueurs vermogen echt zijn persoonlijke bezit zijn en welke via zijn bedrijvenimperium zijn gekocht. De belangrijkste reden dat de Nationale Bank aan de alarmbel heeft getrokken bij Optima Bank, is net omdat een verbod was opgelegd om dividenden uit te keren en dat verbod werd omzeild via consultancyfacturen en door geld van de rekeningcourant te halen ten voordele van Piqueur als aandeelhouder. Er zou sprake zijn van grote bedragen.

In een persbericht van vorige week dinsdag benadrukte Optima Bank dat Piqueur als hoofdaandeelhouder van de bank ‘voor zover nodig de verdere afwikkeling van de bankactiviteiten, inclusief de terugbetaling van deposito’s, waarborgt’. Ook de Nationale Bank liet weten dat Piqueur zelf ‘garanties heeft verstrekt aan Optima Bank om de afwikkeling van de bankactiviteiten ordentelijk te laten verlopen’. Concreet lekte uit dat 10 van de 90 miljoen euro op de rekeningen bij Optima Bank wordt gewaarborgd door Piqueur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content