Advertentie
Advertentie

Ouders overleden Mawda willen in België blijven

De Iraaks-Koerdische ouders van de overleden peuter Mawda hebben een regularisatieaanvraag ingediend, zodat ze om humanitaire redenen permanent in ons land kunnen verblijven. ©BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) twijfelt over een tijdelijke regularisatie. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) is voor.

De ouders van de overleden peuter Mawda hebben een aanvraag ingediend om in ons land te worden geregulariseerd, zodat ze om humanitaire redenen permanent in ons land kunnen verblijven. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zondag aangekondigd in 'De zevende dag'. Francken is bevoegd om op eigen houtje de knoop door te hakken, maar verklaarde dat een overleg in de regering zal plaatsvinden.

De tweejarige Mawda kwam vorige week om het leven toen ze door een politiekogel werd geraakt. Ze bevond zich met haar Iraaks-Koerdische ouders en andere migranten in een bestelwagen. Het tragische incident vond plaats na een kilometerslange achtervolging door de politie. De exacte omstandigheden worden nog onderzocht.

Ik vind het een moeiijke beslissing.
Theo Francken
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA)

De ouders hebben vrijdagavond een aanvraag ingediend voor een regularisatie om humanitaire redenen, de 9bis uit de Vreemdelingenwet. Die uitzonderingsprocedure geldt voor buitengewone omstandigheden, doorgaans voor mensen die heel lang in ons land verblijven en  in hun procedure nooit een antwoord van de overheid hebben gekregen.

Volgens de staatssecretaris hebben de ouders gevraagd de 350 euro per persoon die ze voor de regularisatieaanvraag moeten betalen, kwijt te schelden. 'Ik heb dat in het verleden nooit gedaan', luidde het.

Uitzonderlijk

De beslissing over een permanente regularisatie is een discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris. Hij benadrukte in 'De zevende dag' nog eens dat de ouders tijdens het onderzoek niet teruggestuurd worden. 'Eigenlijk moet ik ze naar Duitsland terugsturen. Ik vind het een moeilijke beslissing.' 

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) is een voorstander van een tijdelijke regularisatie. 'Er is een kind doodgeschoten door een politieagent. Dat hebben we nog nooit eerder meegemaakt', reageert hij op de website van De Morgen.

Uitzonderlijke situaties vragen om uitzonderlijke maatregelen, meent Peeters. 'Ik ben er voorstander van om het gezin tijdelijk te regulariseren. Op die manier kunnen ze een jaar wettig in ons land verblijven. Intussen kan het gerechtelijk onderzoek afgerond worden. Na een jaar kunnen we beslissen over een al dan niet permanente verblijfsvergunning.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud