Overheid betaalde meer facturen op tijd in 2020

CD&V-parlemenstlid Leen Dierick. ©BELGA

Ondanks de coronacrisis hebben de meeste overheidsdiensten hun facturen vorig jaar op tijd betaald. Met een nieuwe wet wil CD&V-Kamerlid Leen Dierick alle administraties verplichten om binnen de 30 dagen hun rekeningen te betalen.

De meeste federale overheidsdiensten hebben vorig jaar hun rekeningen tijdig betaald, binnen de 30 dagen. Ze zijn daarmee stipter dan in 2019.

De federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken betaalde van alle overheidsdiensten de meeste facturen op tijd. Vorig jaar betaalde die administratie 86 procent van haar rekeningen binnen de 30 dagen aan bedrijven. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de 41 procent in 2018. Ook de FOD's Economie, Financiën en Buitenlandse Zaken en de Kanselarij van de Eerste Minister betaalden nog nooit zo veel facturen op tijd sinds 2016.

Liquiditeit is cruciaal voor ondernemingen om te kunnen overleven. Ook zij hebben rekeningen te betalen.
Leen Dierick
CD&V-Kamerlid

Enkele overheidsdiensten, zoals Justitie en Volksgezondheid, waren in 2020 minder stipt dan de jaren voordien. Die laatste administratie voerde vorig jaar 61 procent van de betalingen op tijd uit, terwijl dat in 2018 nog 92 procent was.

'Liquiditeit is cruciaal voor ondernemingen om te kunnen overleven. Ook zij hebben rekeningen te betalen', zegt Dierick. Het parlementslid diende eerder al een wetsvoorstel in om de achterpoortjes te sluiten van de betalingstermijn. Overheidsdiensten kunnen vandaag de maximale termijn om facturen te betalen verlengen van 30 naar 60 dagen. Met haar voorstel wil Dierick dat verhinderen en alle FOD's verplichten hun facturen binnen maximaal 30 dagen te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud