Advertentie
netto

Overheid mag gegevens van elke vliegtuigpassagier verzamelen

©© Jeff Greenberg

De Privacycommissie geeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de toelating om de gegevens te verzamelen van iedereen die een vliegtuig neemt.

Op basis van de reservatiegegevens zullen de veiligheidsdiensten 48 uur voor elke geplande vlucht weten wie aan boord gaat zitten. Om het risico op fouten te verkleinen zullen de luchtvaartmaatschappijen nog een tweede keer de passagiersgegevens doorspelen aan de overheid, op het moment dat iedereen in het vliegtuig zit en niemand nog kan in- of uitstappen. Bij het instappen zullen de luchtvaartmaatschappijen nagaan of de reservatiegegevens overeenstemmen met wie aan boord gaat.

48 uur voor elke geplande vlucht zullen de veiligheidsdiensten weten wie aan boord zal zitten.

In december heeft het parlement een algemene wet goedgekeurd om passagiersgegevens bij te houden. Maar de wet verplicht de regering per vervoerssector een regeling uit te werken en daarvoor telkens groen licht te vragen aan de Privacycommissie. Dat is nu gebeurd voor de luchtvaartsector.

Lastminutes geen probleem

‘Om zeker te zijn dat we het businessmodel niet verstoren hebben we de regeling grondig besproken met de luchtvaartmaatschappijen’, benadrukt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck. Zo maakt de nieuwe regeling het nog altijd mogelijk voor maatschappijen om lastminutevluchten aan te bieden. Ook een lastminutewijziging van de reservering blijft mogelijk. De maatschappijen zullen telkens de recentste passagiersgegevens doorspelen bij de tweede gegevensoverdracht, meteen na het instappen.

De maatregel was controversieel omdat de overheid veel details zal krijgen over passagiers: niet alleen wie ze zijn, maar ook wanneer ze reserveerden, via welk reisbureau ze boekten, hoe ze betaalden. Maar de Privacycommissie ziet genoeg waarborgen in Jambons regeling om een gunstig advies te geven. Zo vindt ze het positief dat bij het instappen een tweede controle gebeurt.

Later ook voor treinen

‘Het koninklijk besluit voor de luchtvaartsector kan nog voor het zomerreces verschijnen. Het systeem kan dan tegen het voorjaar van 2018 praktisch rond zijn’, zegt Jambons woordvoerder. ‘Het positieve privacy-advies sterkt ons om een soortgelijke regeling uit te werken voor andere vervoerssectoren, waaronder het internationale spoorverkeer.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud