in memoriam

Philippe Maystadt (1948-2017)

Philippe Maystadt, een voormalig kopstuk van de Franstalige christendemocraten, is donderdag overleden. De minister van Staat werd 69 jaar.

Maystadt was in de jaren 80 en 90 een van de leidende Belgische politici. Zijn curriculum is uitgebreid: hij was onder andere minister, vicepremier, partijvoorzitter en voorzitter van de Europese Investeringsbank. Afgelopen zomer nam hij om gezondheidsredenen ontslag als voorzitter van de Waalse onderwijskoepel ARES. Maystadt leed aan een zeldzame ademhalingsziekte.

Maystadt, geboren in 1948, stapte na zijn studies rechten en economie in 1974 in de politiek. Hij werd kabinetsmedewerker van Alfred Chalice, een politicus van de Franstalige christendemocratische PSC. Drie jaar later werd Maystadt verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In 1981 trad hij op zijn 31ste toe tot een regering: hij wordt staatssecretaris in de eerste Waalse regering.

In 1982 maakte Maystadt de overstap naar het federale niveau. Hij werd minister van Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid in de regering-Martens IV.

In de donkere crisisperiode in de jaren 80 werd Maystadt bevoegd voor begroting en economische zaken in de coalitie tussen christendemocraten en liberalen.

Maastrichtnormen

Als de liberalen in 1988 worden ingeruild voor de socialisten, wordt Maystadt minister van Financiën. In deze functie, die hij tien jaar uitvoert, druk hij zijn stempel. Maystadt bedwingt de inflatie en probeert België op de lijn te zetten van de Maastrichtnormen. 

Maystadt groeit ook uit tot een van de zwaargewichten in de PSC, samen met Melchior Wathelet en Gérard Deprez. Zijn populariteit stijgt: bij de Europese verkiezingen haalt hij de op een na beste score in Franstalig België.

Als de PSC en de CVP in 1999 in de oppositie belanden, verlaat Maystadt de Belgische politiek. Hij wordt voorzitter van de Europese Investeringsbank, een functie die hij tot 2011 vervult. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content