Politie blunderde 13 keer voor aanslagen in Parijs

De terreuraanslagen in Parijs op 13 november kostten het leven aan 130 mensen. ©EPA

Zeker 13 keer hebben onze politiediensten geblunderd of op z’n minst kansen laten liggen om de daders van de aanslagen in Parijs van 13 november te ontmaskeren.  In zes gevallen was de reden: een tekort aan politiemensen. Dat blijkt uit het definitieve rapport van toezichthouder Comité P, dat De Tijd kon inkijken.

Na de aanslagen in Parijs van 13 november vorig jaar, begon toezichthouder Comité P uit te pluizen wat onze politiediensten wisten over de daders.  Voor de zomer verschenen in de pers al enkele sprokkels uit de tussentijdse verslagen van het Comité P. Maar nu is het defintieve rapport van het Comité P klaar. Het is bezorgd aan de onderzoekscommissie Terroristische Aanslagen en De Tijd kon het inkijken.

Uit het rapport blijkt onder andere dat de politie al in februari vorig jaar telefoongegevens in handen kreeg, waaruit bleek dat Salah Abdeslam contact had met gekende terreurverdachten, maar bij gebrek aan speurders zijn die telefoondata niet onderzocht. Een vraag uit Spanje, gesteld in maart vorig jaar, over een reis van Brahim Abdeslam is pas na de aanslagen beantwoord. Uitgebreide info over kamikaze Bilal Hadfi bleef zes maanden liggen bij gebrek aan speurders. En geheime info over nakende aanslagen in West-Europa onder leiding van Abdelhamid Abaaoud, is lang verzwegen voor het federaal parket.

Abdeslam

Zo kreeg de politiezone Brussel-West, onder andere bevoegd voor Molenbeek, al in januari vorig jaar info dat de twee broers Abdeslam radicaliseerden. De info was dan al vrij concreet, tien maanden voor de aanslagen. Want ook de contacten van Salah Abdeslam met IS-sleutelfiguur Abdelhamid Abaaoud bleken daaruit. Toch is de bron die deze info aanleverde, niet opnieuw gecontacteerd. Ook de info over de band tussen Salah en Abaaoud is niet verder benut.

De volgende maand, in februari vorig jaar, zijn de dossiers over de Abdeslams wel van het lokale naar het federale niveau getild. Maar bij de terro-afdeling van de federale gerechtelijke politie van Brussel (de OA3) was er geen personeel beschikbaar. Dat tekort is gesignaleerd aan het federaal parket. Maar de dossiers zijn aan niemand anders toevertrouwd. Er is alleen nog gevraagd  om bepaalde telefoongegevens van de Abdeslams te ‘bevriezen’ (ze bij te houden om ze later te onderzoeken). Dat is gebeurd, maar niemand heeft zich zelfs de moeite getroost om de telefoongegevens toch al eens te analyseren. De ‘bevroren’ telefoongegevens uit de periode tussen 1 maart 2014 en 19 februari 2015 bevatten nochtans info over contacten van Salah Abdeslam met verdachten die de terrorismespeurders dan al viseerden.

Kamikaze

De eerste info over kamikaze Bilal Hadfi kwam binnen in februari 2015 en koppelde Hadfi al meteen aan radicalisering, wapensmokkel, vertrek naar Syrië en deelname aan de strijd daar. Voldoende voor de Brusselse antiterreurspeurders om het dossier ‘HABIBI’ te openen, onder leiding van het federaal parket. Maar het duurde zes maanden, tot eind augustus 2015, voor de eerste onderzoeksdaden volgden. Opnieuw is de reden: personeelstekort.

Abaaoud

Wat deed de politie met de tip dat tientallen Syriëstrijders waren teruggekeerd onder leiding van de Molenbeekse terrorist Abdelhamid Abaaoud? Ze zouden aanslagen beramen op massa-evenementen in West-Europese landen zoals België en Frankrijk. De politie kreeg die verontrsutende info al begin juli vorig jaar, meer dan vier maanden voor de aanslagen. De info zat dan al vervat in een vraag van een buitenlandse dienst. Alleen deed de politie er niets mee. Tot de Brusselse recherche diezelfde info eind juli nog eens uitdrukkelijk kreeg via een geclassificeerde nota van een buitenlandse veiligheiddienst.

Ondanks de concrete elementen - de link met België én met de Molenbeekse terrorist Abaaoud - kreeg het federaal parket de info niet doorgespeeld. Het federaal parket moet nochtans alle terrorismedossiers in ons land onderzoeken. De magistraten kregen de info pas na een officiële aangifte uit Frankrijk en tijdens een internationale vergadering begin september 2015, twee maanden voor de aanslagen. En zelfs dan kregen onze magistraten nog niet alle elementen die de politie had.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud