Rijke Belgen vluchten naar aandelen op naam

De aandeelhoudersvergadering van Bekaert. Onder meer de staaltechnologiegroep stelt een toename vast van het aantal dat beleggers dat vraagt de aandelen op naam te laten zetten ©BELGA

De geplande taks op effectenrekeningen baart vermogende beleggers grote zorgen. Ze zetten beursgenoteerde aandelen op hun effectenrekening om in aandelen op naam. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij banken, beurshuizen en beursgenoteerde bedrijven.

De beleggers willen met die conversie de omstreden belasting omzeilen. Aandelen op naam zijn immers vrijgesteld van de effectentaks.

‘Een taks die de particuliere beleggers viseert, laat hen niet onberoerd’, zegt Bolero, de onlinemakelaar van KBC.

'De reacties lopen uiteen van verkennende vragen tot beleggers die zonder meer opdracht geven om hun volledige portefeuille op naam te zetten.’

Bij Bekaert is het aantal aandelen op naam de jongste maanden met ruim 115.000 gestegen. Er is ook een belangrijke toename bij Cofinimmo (19.531), Ackermans & van Haaren (17.500) en KBC (10.467). Dat betekent dat beleggers alleen al bij die vier ondernemingen aandelen voor een bedrag van zowat 10 miljoen euro hebben geregistreerd.

Sommige beleggers geven zonder meer de opdracht hun volledige portefeuille op naam te zetten.
KBC bolero

De toename van het aantal aandeelhouders op naam is kleiner. Dat aantal varieert van drie bij de Nationale Bank tot een twintigtal bij Ackermans & van Haaren. Het zijn vooral beleggers met grote aandelenportefeuilles die actie ondernemen.

Colruyt en Engie zien geen noemenswaardige wijziging van het aantal aandelen op naam. Maar beursgenoteerde bedrijven verwachten wel dat de omzetting van aandelen in de komende weken zal stijgen. Overigens valt op dat slechts een minderheid van de 29 gecontacteerde beursgenoteerde bedrijven antwoordde op onze vragen.

Sommige beleggers wachten met actie tot de wettekst van de effectentaks definitief is. De Raad van State is in een advies erg kritisch over onder meer de fiscale vrijstelling voor aandelen op naam. Premier Charles Michel en de coalitiepartners Open VLD en N-VA willen de kritiek van de Raad van State naast zich neerleggen. CD&V daarentegen wil het advies ‘au serieux’ nemen. De taks op effectenrekeningen vanaf 500.000 euro moet 254 miljoen opbrengen.

Beursgenoteerde bedrijven rekenen geen kosten aan voor de rompslomp die gepaard gaat met een register van aandelen op naam. Ze merken op dat nominatieve aandeelhouders doorgaans trouwer zijn. De grootbanken vragen wel geld bij de conversie. Een belegger moet dan per positie 48,4 euro (BNPP Fortis) tot 72,6 euro (Belfius) betalen. Keytrade biedt die dienst niet aan. ‘Dit vraagt teveel manueel werk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content