SWT'ers keren amper terug naar arbeidsmarkt

Axel Ronse (N-VA), Vlaams parlementslid ©BELGA

Van de meer dan 2.600 werknemers die sinds 2017 in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) instroomden, gingen er tot nog toe amper 65 weer aan de slag.

Dat zegt Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA), die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).

Met de nakende herstructurering bij Proximus laait ook de discussie over het SWT, het vroegere brugpensioen, opnieuw op. Er staan 1.900 banen op de tocht bij het telecombedrijf. Proximus sluit de piste SWT voor sommige werknemers niet uit, al is dat volgens topvrouw Dominque Leroy en federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) op dit moment nog niet aan de orde.

'Rem op activering'

Volgens N-VA-parlementslid Ronse is SWT in elk geval geen oplossing. 'Het stelsel is vooral een rem op de activering', zegt hij. Uit de cijfers van Muyters blijkt dat amper 65 van de 2.644 mensen die sinds 2017 in SWT instroomden in 2018 opnieuw aan de slag ging.

Van alle 2.826 SWT'ers die eind 2016 nog werkzoekend waren bij de VDAB gingen er 28 opnieuw werken. Bovendien gaat het volgens Muyters maar om een fractie van de SWT'ers, omdat de meesten niet bij de VDAB staan ingeschreven.

Dramatische cijfers

'Dramatische cijfers', zegt Ronse. Vorig jaar werden meer dan 617.000 vacatures aangeboden door de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB, klinkt het. De VDAB is niet verantwoordelijk voor de lage uitstroom van SWT'ers, stelt Ronse. De grote schuldige is het stelsel zelf, dat 'sociaal en economisch onverantwoord' is. Hij pleit ervoor het systeem te laten uitdoven. 'Mijn partij zal dat bij de komende verkiezingen en regeringsvorming opnieuw op tafel leggen.'

Eerder werd al beslist dat de minimumleeftijd voor SWT vanaf 2020 naar 60 jaar gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n