Speculatietaks op de schopstoel

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA, foto) trok al voor de zomer aan de alarmbel over de speculatietaks. ©Photo News

De regering-Michel bekijkt de mogelijkheden om de omstreden belasting bij te sturen of af te voeren.

De speculatietaks bestaat nog maar sinds 1 januari van dit jaar, maar de kans is reëel dat ze al opnieuw wordt afgevoerd. ‘Het kost ons geld, waarom zouden we ze dan behouden?’, zegt een goedgeplaatste bron.

Door de taks betalen particuliere beleggers 33 procent op de meerwaarde die ze realiseren als ze aandelen en andere effecten zoals opties en warrants binnen zes maanden na aankoop weer verkopen.

De speculatietaks schrappen levert geld op. Waarom ze dan behouden?

In de eerste acht maanden bracht de speculatietaks maar 17 miljoen euro op. Tegelijk zakte de opbrengst van de beurstaks met 71 miljoen euro. Door de taks wordt immers minder gehandeld. Netto kost de taks dus 54 miljoen euro, terwijl een opbrengst van 34 miljoen euro was ingeschreven.

Bij de begrotingsbesprekingen liggen twee pistes op tafel om de taks af te schaffen. Een eerste optie is dat de taks wordt vervangen door een verhoging van de beurstaks of door een harmonisering van de tarieven voor verschillende soorten beleggingsinstrumenten.

Een tweede optie is de speculatietaks en de beurstaks te vervangen door een transactietaks. Zo’n taks bestaat al in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In het VK bestaat al tientallen jaren een ‘stamp duty’ van 0,5 procent bij de aankoop van Britse aandelen. Dat zou volgens beursmakelaars veel meer opbrengen.

TWEEDE VERBLIJVEN IN HET VIZIER

Moet het belastingvoordeel voor leningen voor een tweede verblijf worden afgeschaft? De Tijd vernam dat de regering-Michel zich over de kwestie buigt. Sinds de zesde staatshervorming kennen de regio’s de woonbonus toe. Maar voor een tweede, derde of vierde verblijf bestaat nog altijd een belastingvoordeel. Dat wordt ter discussie gesteld bij de begrotingsbesprekingen. ‘De regio’s zijn vrij te beslissen om dat voordeel weer in te voeren’, zegt een bron.

Een andere mogelijkheid is dat de speculatietaks toch wordt behouden, maar dat de achterpoortjes worden gesloten. Maar in regeringskringen wordt die laatste optie niet veel kansen toegedicht. ‘De speculatietaks schrappen levert geld op, waarom ze dan behouden?’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) trok al voor de zomer aan de alarmbel over de speculatietaks. Toen al bleek dat ze meer dreigde te kosten dan ze opbrengt. ‘Er zijn drie opties: bijsturen, afvoeren of vervangen door iets anders in de fiscale sfeer’, verklaarde Van Overtveldt.

CD&V-vicepremier Kris Peeters maakte toen duidelijk dat het voor hem geen optie was om de taks af te voeren. Hij wil wel de achterpoortjes sluiten, zoals de ontwikkeling van nieuwe niet-belaste producten en de vlucht naar het buitenland. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect