live

Spijkerbom en IS-vlag gevonden bij huiszoeking

Bij aanslagen op Brussels Airport en in de Brusselse metro zijn minstens 31 doden gevallen en 250 gewonden. Terreurgroep IS eist de aanslagen op. De enige overlevende verdachte is op de vlucht. In het hele land zijn huiszoekingen gaande.
  • Beste lezers, wij zette er voor vandaag een punt achter. Morgen volgen we de ontwikkelingen in het terreurdossier weer op de voet. Goedenacht en wees voorzichtig.

  • MIVB rijdt woensdag met aangepaste dienstregeling

    De MIVB heeft wegens de aanslagen in Brussel een aangepaste dienstregeling opgesteld voor woensdag. De toegang tot het ondergrondse net zal enkel worden toegestaan tussen 7 en 19 uur. Bovengronds zal het merendeel van de bus- en tramlijnen rijden.

    De metrolijnen 2 (Simonis-Elisabeth) en 6 (Koning Boudewijn-Weststation) worden woensdag niet uitgebaat. Tussen de stations Simonis en Weststation legt de MIVB wel pendelbussen in.

    Op metrolijn 1 stoppen de metro's in de stations Stokkel, Roodebeek, Montgomery en Schuman aan de ene kant, en de stations Centraal Station, De Brouckère, Weststation, Sint-Guido en Erasmus aan de andere kant.

    Op metrolijn 5 houden de metro's halte in Delta, Petillon en Schuman aan de ene kant en ook weer in Centraal Station, De Brouckère, Weststation, Sint-Guido en Erasmus aan de andere kant. Tussen de haltes Schuman en Centraal Station worden pendelbussen ingelegd.

    De lijnen 3 en 4 worden normaal uitgebaat, met uitzondering van de stations Horta, Sint-Gillisvoorplein, Lemonnier, Anneessens, Beurs en Rogier. Wel uitgebaat worden de premetrostations Albert, Zuidstation, De Brouckère en Noordstation.

    Hetzelfde geldt voor lijnen 7 en 25: het treinverkeer zal er normaal verlopen met uitzondering van de stations Boileau, Georges Henri en Diamant. Premetrostation Montgomery wordt uitgebaat. 

  • Welke Brusselse treinstations zijn woensdag open?

    Na overleg bij het crisiscomité hebben de NMBS, Infrabel en de politie voor woensdagochtend volgende maatregelen genomen.

    • De stations van Brussel-Zuid (ingang via Hortaplein), Brussel-Centraal (ingang via Europakruispunt), Brussel-Noord (ingang via Simon Bolivarlaan) en Brussel-Luxemburg (ingang via Rue de Trêve) blijven open.
    • De stations van Etterbeek, Schaarbeek, Delta, Meiser, Simonis en Brussel-West gaan opnieuw open.
    • De stations van Brussel-Congres, Brussel-Kapellekerk en Brussel-Schuman blijven dicht. Er is wel nog doorgaand treinverkeer mogelijk, maar de treinen stoppen er niet.
    • Ook het station Brussel Nationaal-Luchthaven blijft gesloten. De treinen naar de luchthaven worden omgeleid, omdat ook de Diabolotunnel gesloten blijft.

    Er worden bijkomende veiligheidsmaatregelen voorzien in de stations. De NMBS doet naar eigen zeggen op dit moment het nodige om het treinverkeer woensdagochtend zo goed mogelijk te laten verlopen, al moet de reiziger rekening houden met mogelijke hinder.

  • Tim Cook en Beyoncé betuigen medeleven

  • Amerikaanse vlaggen drie dagen halfstok

    Ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslagen in Brussel laat president Obama de vlaggen aan openbare gebouwen, in militaire centra, op marineschepen en aan ambassades tot en met 26 maart halfstok wapperen.

    ©The White House

  • Amerikaanse soldaten mogen Brussel niet in

    Amerikaanse militairen mogen Brussel niet in tot 29 maart, zo blijkt uit deze tweet van het Amerikaanse leger in Europa. 

  • Duitse politie pakt verdachten uit Brussel op

    De Duitse politie heeft op de autosnelweg München-Salzburg drie verdachten opgepakt. De drie reden met een zilverkleurige Mercedes met Belgische nummerplaat. Het zou gaan om Kosovaren. Mogelijk hebben ze een band met een terreurnetwerk, melden Duitse media. Of de drie ook aan de aanslagen in Brussel worden gelinkt, is niet duidelijk. De Beierse politie had maandagavond een tip gekregen.

  • Zondag mars 'tegen de angst'

    In Brussel vindt zondag een mars 'tegen de angst' plaats als reactie op de aanslagen op de luchthaven en in de metro. De mars vertrekt om 14.00 uur aan de Beurs, zegt Emmanuel Foulon, een woordvoerder van het Europees Parlement die het initiatief voor de actie heeft genomen.

    'Iedere Europese burger is aangevallen in zijn rechten en zijn vrijheden. Het is belangrijk om te tonen dat België weigert zich te onderwerpen aan het terrorisme', aldus Foulon.

  • Politie zoekt (meer) beelden van daders

  • Obama en Castro houden minuut stilte

  • Jambon: 'te vroeg voor slotbalans'

    Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was te gast bij het VTM Nieuws. Hij stond eerst stil bij de zware tol van de aanslagen. '‘Op dit moment kunnen we onmogelijk een slotbalans maken over het aantal slachtoffers. Zeker meer dan 30 mensen lieten het leven, en er zijn ruim 200 gewonden, maar de cijfers zijn nog niet stabiel. Het gaat om een hele internationale lijst van nationaliteiten.'

    ‘Waarom de terreurdreiging ‘maar’ op 3 stond, het op één na hoogste niveau? De hele politie was in staat van paraatheid, er zijn 700 militairen op straat en recent zijn er nog soldaten toegevoegd aan de nucleaire sites.'

    'Het is zo dat terroristen nog moeilijk te stoppen zijn eens ze buiten komen, zoals vandaag in Zaventem en op de metro is gebeurd. We zijn er vorig jaar bijvoorbeeld wel in geslaagd  ze te pakken toen ze nog op hun schuiladres in Verviers zaten. Maar eens ze op pad gaan, kun je ze misschien nog wel stoppen, maar heb je sowieso miserie.’

    Over nieuwe, meer draconische veiligheidsmaatregelen wou Jambon niet veel kwijt.

  • Geens: 'geen politiestaat worden'

    ‘Na de arrestatie van Abdeslam wisten we dat er een mogelijkheid was dat dit kon gebeuren. Maar we wisten niet dat het zo snel en drastisch zou zijn, ook omdat er niets concreets was dat er iets op til was', zei Justitieminister Koen Geens (CD&V) dinsdagavond in een studiogesprek bij VTM Nieuws.

    ‘Het is extra moeilijk omdat er zoveel beweging is tussen het Midden-Oosten en Europa, nieuwe mensen die met valse identiteit naar hier komen, maar ook mensen die bij ons al geïntegreerd waren.'

    'Kunnen we dit aan? Het zal erop aan komen de juiste maatregelen te nemen zonder een politiestaat te worden. We kunnen wel mensen controleren voor ze een station of openbare plaats binnen gaan, maar dan zal de massa zich buiten verzamelen. Het hoort nu eenmaal bij een westerse samenleving dat er altijd plekken zijn waar veel mensen samenkomen', aldus Geens.

  • Honderden bijeen op Beursplein

    Honderden mensen kwamen dinsdagavond bijeen op het Beursplein in Brussel, waar dinsdagnamiddag al een spontane solidariteitsactie was ontstaan na de aanslagen in Zaventem en Brussel. Op de grond staan met krijt ontelbare boodschappen van medeleven en hoop getekend of geschreven.

    Met de bijeenkomst als achtergrond brengen buitenlandse nieuwszenders verslag uit over de gebeurtenissen dinsdag in Brussel.

  • Michel gebeld door Obama, Cameron en Merkel

    Eerste minister Charles Michel heeft in de loop van de dag telefonische steunbetuigingen gekregen van onder meer de Amerikaanse president Barack Obama, de Britse premier David Cameron, Duits bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Spaanse premier Mariano Rajoy, de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Nederlandse premier Mark Rutte en de Luxemburgse premier Xavier Bettel.

    De buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders wilden ons land voornamelijk steun betuigen, maar staan ook klaar om te helpen. ‘Verschillende onder hen zeiden: 'zeg ons wat je nodig hebt'’, is te horen bij het kabinet van Michel.

    De premiers en presidenten boden onder meer aan te zullen toezien op een goede uitwisseling van informatie tussen de inlichtingendiensten, wat niet altijd evident is. ‘Maar ook voor een versterking van de patrouilles zijn er aanbiedingen.’

    ©Photo News

  • Ook World Trade Center in driekleur

    De antenne van het World Trade Center in New York, de toren die verrees na de aanslagen van 11 september 2001, zal dinsdagavond met de Belgische kleuren getooid zijn. Dat maakte Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, bekend.

  • 'Spijkerbom, IS-vlag en chemische stoffen gevonden bij huiszoeking Schaarbeek

    Federaal Parket: 'Bij de huiszoekingen die plaatsvonden in Schaarbeek werden door de onderzoekers een spijkerbom, chemische producten en een vlag van IS gevonden.'

    Verder zegt het Federaal Parket in een persbericht dat het te vroeg is om een link te leggen met de aanslagen in Parijs. 

    'In het belang van het onderzoek is het niet mogelijk om op dit moment bijkomende informatie te verstrekken. Het onderzoek gaat onverminderd voort', klinkt het. 'Het federaal parket begrijpt de vraag naar informatie, maar we zullen alleen die informatie vrijgeven die geverifieerd is en die het onderzoek niet schaadt.'

  • Koning Filip: 'Laf en verwerpelijk'

    ‘Vandaag is ons land in diepe rouw. Voor ieder van ons zal deze 22 maart nooit meer een dag zijn als een andere', zei de koning. 'Mathilde en ik delen in uw leed, U die een naaste hebt verloren of die bij de laffe en verwerpelijke aanslagen van vandaag gewond bent geraakt.’

    ‘Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn, van de diepe wonden die geslagen zijn.'

    Filip rekent op de Belgen om met vastberadenheid, kalmte en waardigheid te reageren op dat wat ons bedreigt. ‘Laten we het vertrouwen in onszelf behouden. Dit vertrouwen is onze kracht’, onderstreepte de Belgische vorst.

    Tot slot drukte koning Filip zijn steun uit voor de hulp- en veiligheidsdiensten. "Onze dankbaarheid gaat ook uit naar allen die spontaan hun hulp aanbieden", besloot hij.

  • 'Overal in België huiszoekingen bezig'

    Federaal procureur Frederic Van Leeuwen bevestigt op een persconferentie dat de verdachte (derde man op de foto luchthaven) actief wordt opgespoord. De andere twee verdachten zijn omgekomen bij de terreurdaad. Ondervragingen en huiszoekingen verspreid over het land zijn lopende. 

    ©AFP

  • Premier Michel: 'Vastberaden fundamentele vrijheden te beschermen'

    Dat zei hij op een persconferentie. Morgenochtend zal de veiligheidsraad een nieuwe analyse van de situatie maken. Nog morgen komt het kernkabinet samen om bijkomende maatregelen te bekijken.

    Op de persconferentie zei Michel dat de genomen maatregelen van kracht blijven: een versterkte aanwezigheid van militairen, versterkte grenscontroles en dat er alles aan gedaan wordt om het openbaar op redelijke termijn (progressivement) opnieuw te openen.

    'We zijn vastberaden om onze fundamentele vrijheden en waarden te beschermen', zei hij. 'We gaan alles in het werk stellen om weer naar een normaal leven terug te keren.'

  • Nog explosieven gevonden in Zaventem

    Er zijn dinsdagavond nog explosieven gevonden in Zaventem. Alles wordt er opnieuw afgezet. DOVO is terug op weg naar Zaventem. Dat vernam Belga uit goede politiebron. 

    Later op de avond werd het pakket onschadelijk gemaakt, het was niet meteen duidelijk of het ging om explosief materiaal.  

  • Starbucks sluit alle Belgische vestigingen

    De Starbucks in de vertrekhal van Brussels Airport in betere tijden. ©BELGA

    De Amerikaanse keten van koffieshops Starbucks heeft dinsdag aangekondigd dat het al zijn vestigingen in België tot nader order sluit, na de aanslagen in Brussel die een dertigtal levens en ruim 200 gewonden eisten.

    'We volgen de situatie op de voet op en geven meer info zodra we die hebben', aldus de groep in een communiqué. Nog volgens de keten is bij een van de ontploffingen op Brussels Airport de gevel van hun winkel op de luchthaven vernield.

    'Al onze personeelsleden zijn in veiligheid, al is er iemand die kleinere verwondingen heeft opgelopen', meldt Starbucks. De keten heeft drie winkels in de luchthaven. In heel België zijn er acht Starbucks-filialen.

  • Jetairfly mijdt Zaventem tot zondag

    Met de paasvakantie voor de deur stonden de komende vijf dagen 69 vluchten vanuit Brussels Airport gepland, goed voor meer dan 25.000 reizigers. Die zullen vanuit Oostende en Charleroi vertrekken. Iedereen die bij de touroperators Jetair, Sunjets.be of VIP Selection een vakantie heeft geboekt, zal kunnen vertrekken.

  • Dubai hult Burj Khalifa in Belgische driekleur

    De Burj Khalifa, 's werelds hoogste wolkenkrabber in de Golfstaat Dubai, wordt vanavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag. Andere steden hebben een gelijkaardig initiatief aangekondigd. In Parijs krijgt de Eiffeltoren een Belgische verlichting, in het Nederlandse Utrecht wordt de Domtoren vanavond in de driekleur verlicht.

  • Politie verspreidt opsporingsbericht

    De federale politie en het gerecht verspreiden een opsporingsbericht. Het gaat om een van de drie mannen die te zien is op een bewakingsbeeld dat eerder op de dag is verspreid. Politie en gerecht gaan ervan uit dat de man betrokken is bij de aanslag op Brussels Airport in Zaventem dinsdagmorgen. 

    Als u de man herkent, vraagt de politie om contact met hen op te nemen. Dat kan via het gratis nummer 0800/30.300. Ook andere tips in verband met de aanslagen in Zaventem en Brussel zijn welkom. 

     

    De gezochte man. ©Federale politie

  • Bernie Sanders: 'we mogen deze barbarij niet laten voortduren'

    Bernie Sanders, één van de  Democratische Amerikaanse presidentskandidaten, betuigt zijn medeleven aan de slachtoffers en roept de internationale gemeenschap op om 'ISIS te vernietigen'.

  • Londen raadt burgers af naar Brussel te reizen

    De Britse overheid raadt haar inwoners aan om niet naar Brussel te reizen als er daar geen 'dwingende redenen' voor zijn. Dat liet Downing Street weten.

    Het advies wordt daarmee verstrengd, aangezien de Britse overheid vlak na de aanslagen enkel opriep om 'waakzaam' te zijn, 'weg te blijven van menigten' en 'het openbaar vervoer te vermijden'.

  • 1.300 gestrande passagiers

    Op drie plaatsen in Vlaams-Brabant worden er ongeveer 1.300 gestrande passagiers opgevangen: in de sporthal van Zaventem, de kazerne van Peutie en de Brabanthal in Leuven. Het gaat om mensen die op weg waren naar buitenlandse bestemmingen toen de terreur toesloeg in de vertrekhal van Brussels Airport. 

  • Gratis kamers in Brusselse hotels

    De Brusselse hotels stellen dinsdagavond gratis kamers ter beschikking voor personen die door de aanslagen werden getroffen en hun families. Dat laat de Brussels Hotels Association weten. De kamers worden toegewezen in overleg met de autoriteiten.

    Om vragen over gratis overnachting in een Brussels hotel te kunnen beantwoorden heeft de hotelvereniging het infonummer 02 648 50 02 in werking gesteld.

  • Persconferentie van parket

    Na afloop van de nationale veiligheidsraad is er een persconferentie  van het federaal parket. 

  • Extra tablet-editie

    Voor een grondige round-up van de feiten kan u nu ook terecht bij een extra tablet-editie. Vrije toegang voor iedereen. 

  • 'Derde bom gecontroleerd tot ontploffing gebracht'

    De provinciegouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte wijst erop dat er in Brussels Airport vandaag drie explosieven waren. De twee explosies zorgden na acht uur voor een bloedbad, een ontplofte niet en zou rond twee uur in de namiddag gecontroleerd door ontmijningsdienst Dovo tot ontploffing gebracht zijn. Dat stelt Brussels Airport in een reactie. 

  • Lange files aan treinstations

  • Nationale Veiligheidsraad weer bijeen

    De Nationale Veiligheidsraad is op dit ogenblik weer samen, zo stelt Belga ter plaatse vast. Dat comité van premier, vicepremiers en leden van de veiligheidsdiensten buigt zich over de terreurdreiging in ons land. 

  • 32 vliegtuigen afgeleid naar andere luchthavens

    Dit is een mededeling van Belgocontrol, dat instaat voor de veiligheid en de navigatie van het luchtverkeer over ons land en van en naar de luchthavens: 'Meteen na de aanslagen van deze morgen op Brussel-Nationaal heeft Belgocontrol het vliegverkeer dat op weg was naar de nationale luchthaven afgeleid naar de regionale luchthavens. Het ging in totaal om 32 vliegtuigen. Dertien ervan landden uiteindelijk op de luchthaven van Luik, acht op Oostende, zeven op Charleroi, twee op Antwerpen, één op Rijsel (F) en één op Beek (NL). Sindsdien is er geen luchtverkeer meer op Brussel-Nationaal. De regionale luchthavens blijven wel operationeel. Er is op dit moment nog geen beslissing over wanneer het luchtverkeer vanop Brussel-Nationaal zal hernemen'. 

  • Luchthaven morgen nog gesloten

    De nationale luchthaven is morgen nog gesloten, de situatie zal bekeken worden om donderdag weer operationeel te zijn, zo zei Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport op een persconferentie op het rond punt voor de luchthaven. Er is tot daar een veiligheidsperimeter aangelegd. 

    Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken meldt dat het luchtruim rond Brussels Airport sowieso tot morgen 12 uur gesloten is. 

  • NMBS: 'Reken op lange wachttijden'

    De NMBS waarschuwt reizigers voor lange wachttijden aan de Brusselse stations, als gevolg van de veiligheidsmaatregelen. Zoals eerder gezegd kunnen reizigers maar langs één ingang binnen. Voor Brussel-Noord is dat aan de Albert II-laan, voor Brussel-Centraal aan het Europakruispunt, voor Brussel-Zuid aan het Victor Hortaplein.

     

  • 'Wapens in toiletten vertrekhal verstopt'

    De terroristen die de aanslag pleegden op Brussels Airport zouden wapens verstopt hebben in de valse plafonds van de toiletten in de vertrekhal van de luchthaven. Dat zegt een bron dicht bij de luchthaven aan De Tijd. Over hoeveel wapens het gaat, is niet bekend.

    Heel de luchthaven moet de komende uren en dagen een volledige security check ondergaan. Niet enkel de hallen van de luchthaven zelf, maar ook de start- en landingsbanen, de gebouwen van Brucargo, enz moeten uitgekamd worden. Dat verkleint de kans op een snelle herneming van de luchtvaartactiviteit.

  • Koning Filip spreekt om 19 uur de natie toe

    Om 19 uur zal de koning vanop de verschillende nationale zenders de bevolking toespreken, naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. 

    Ondertussen brengt premier Charles Michel (MR) een bezoek aan de getroffen plekken. Eerst was hij samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) op de luchthaven van Zaventem. Michel kwam daarna om half vijf aan in het metrostation Maalbeek, zo kon Belga ter plekke vaststellen. 

     

  • Verdachten aanslagen Brussels Airport op camerabeelden

    De onderzoekers hebben op de camerabeelden vanuit de vertrekhal van Brussels Airport vlak voor de bomaanslagen drie verdachten aangeduid. Over hun identiteit is nog niets geweten.

    Dit trio wordt ervan verdacht achter de bomaanslag op Brussels Airport te zitten.

  • Brandenburgse poort vanavond in Belgische driekleur

    Naast de Parijse Eiffeltoren kleurt ook de Brandenburgse poort in Berlijn vanavond Belgisch zwart-geel-rood in plaats van schwarz-rot-gold. 

  • Terreurgroep IS eist aanslagen op

    IS eist de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen in Brussel in een persbericht via zijn nieuwsagentschap Amaq.

  • Deze keer geen lockdown van Brussel; scholen en winkels dinsdag open

    Het dreigingsniveau 4 voor het hele land blijft zo lang als nodig gehandhaafd, meldt het crisiscentrum.

    Maar in tegenstelling tot de volledige lockdown na de Parijse aanslagen in november worden ditmaal geen extra maatregelen genomen. En mag het gewone leven hernomen worden. Scholen, winkels en markten zijn morgen open.

    Mensen moeten ook niet langer noodzakelijk binnenblijven. Kinderen mogen afgehaald worden aan school.

    'Ik wil plechtig benadrukken dat er deze keer geen lockdown van Brussel komt', zei Brussels minister-president Rudi Vervoort na afloop van de regionale veiligheidsraad met alle burgemeesters en bevoegde ministers. 'We zullen ons niet laten verzwakken door barbaarse daden van geweld. Een lockdown is geen optie meer. Welk signaal geven we daarmee aan onze bevolking en aan de wereld?', voegde Vervoort toe.

    Treinen, trams en bussen in Brussel beginnen geleidelijk aan weer te rijden. De Brusselse luchthaven blijft dinsdag wel dicht.

    Culturele en sportieve evenementen worden dinsdag geannuleerd, maar kunnen woensdag opnieuw doorgaan. Volgende week dinsdag spelen de Rode Duivels normaal gezien een oefenwedstrijd tegen Portugal in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion.

  • Ook VTM schrapt programmatie

    Na de VRT deelde ook de commerciële omroep Medialaan mee dat zijn televisieavond in het teken van de aanslagen zal staan. ‘Uit respect voor de slachtoffers van de zware aanslagen in de metro van Brussel en de luchthaven van Zaventem wordt in prime time de programmatie van de Medialaan-zenders grondig aangepast. Zowel op tv, radio als online’, klinkt het.

    De commerciële omroep haalt alle reclameblokken uit de ether. VTM Nieuws gaat de hele avond door met zijn berichtgeving. Stef Wauters en Elke Pattyn ontvangen vanaf 20u30 in de nieuwsstudio verschillende gasten en specialisten voor reacties. Tussen 22u en 23u volgt een uitgebreid laatavondnieuws.

    Bij radiozenders Qmusic en JOE FM wordt de playlist aangepast en worden er extra nieuwsuitzendingen ingelast. Ook op de radio worden alle reclame en wedstrijden geschrapt.

  • VUB blijft voor de rest van de week dicht

    De VUB houdt tot het einde van deze week de deuren gesloten, zo meldt de universiteit dinsdagmiddag. De hoofdzetel van de universiteit in Etterbeek ligt vlakbij de Generaal Jacqueslaan, waar ook politiekazernes gelegen zijn. Dat verhoogt het veiligheidsrisico. 

    Om die reden schrapt de VUB alle lessen, evenementen en activiteiten. Later worden er inhaallessen georganiseerd. Ook het personeel zal voor de rest van de week thuiswerken, waardoor onder meer het studentenrestaurant en de bibliotheek dicht blijven. Kotstudenten kunnen op de campus blijven, voor hen is extra beveiliging voorzien. 

  • Tranen bij EU-buitenlandchef Mogherini

    Het werd Federica Mogherini, de Europese buitenlandchef, deze ochtend even te veel tijdens een persconferentie over de Brusselse aanslagen:

    Een emotionele Europese buitenlandchef

  • Berichten van solidariteit op de Beurs

    Brusselse bewoners laten op het beursplein tekeningen en solidariteitsberichten achter.

    ©BELGA

  • Eén en Canvas in teken van aanslagen

    De televisienetten van de VRT staan vandaag helemaal in het teken van de aanslagen in Zaventem en Brussel. Tot de avond delen ze de verslaggeving van VRT Nieuws. Na het Journaal van 19u volgt, tot 21u45,  een nieuwsspecial Aanslagen Brussel, gepresenteerd door Martine Tanghe en Lieven Van Gils. Op Canvas wordt het Journaal van 19u uitgezonden met Vlaamse gebarentaal (VGT). Radio1 is van plan om tot vannacht het nieuws over de aanslagen verder op te volgen.

  • Drie dagen van nationale rouw

    Onze regering heeft drie dagen van nationale rouw uitgeroepen.

  • Kinepolis Antwerpen ontruimd

    Dat gebeurde op vraag van het federaal crisiscentrum, meldt de Antwerpse politie via het persagentschap Belga.

    Het is niet duidelijk waarom dat gebeurde. Er waren zowat 150 mensen in het complex aanwezig.

  • Brusselse treinstations om 16 uur weer open

    Brussel-Zuid, Brussel-Noord en Brussel-Centraal gaan straks weer open, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Er zal extra beveiliging zijn. In alle drie de stations zal enkel de hoofdingang open zijn, alle andere (zij)ingangen worden afgesloten.

    De Brusselse minister-president Rudi Vervoort en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur hopen dat tegen de avond het bovengronds verkeer van de MIVB en de metrolijnen 2 en 6 weer actief zullen zijn. Metrolijnen 1 en 5 zullen lange tijd buiten strijd zijn. 

  • Obama: 'Onze gedachten zijn bij het Belgische volk'

    De Amerikaanse Obama staat in een toespraak in het theater van Havana eerst stil bij de terreuraanslagen in Brussel. 

     

    Onze gedachten en gebeden zijn met het Belgische volk. We staan solidair met hen en veroordelen deze aanslagen tegen onschuldige mensen. We zullen al het nodige doen om onze vriend en bondgenoot België te steunen en de verantwoordelijken op te sporen. Dit is nog eens een bewijs dat de wereld eendrachtig moet zijn, ongeacht nationaliteit, ras of geloof, in de strijd tegen terrorisme. We kunnen en zullen die strijd winnen.

  • Reactie van Hillary Clinton

    Ook de Democratische presidentskandidate reageert op de aanslagen in Brussel:

  • Obama over Brussel

    De Amerikaanse president Barack Obama geeft vanuit Cuba een toespraak en zal daarbij ook een reactie geven over de aanslagen in Brussel. U kunt de toespraak hier live volgen:

    Barack Obama over de Brusselse terreuraanslagen

  • OVERZICHT – Bloedbad in Brussel na dubbele aanslag

    De hoofdstad werd vanochtend getroffen door verschillende bloedige aanslagen. Iets na acht uur gingen in de nationale luchthaven twee bommen af. Ongeveer een uur later, om 9.11u, werd het metrostation Maalbeek, vlakbij de Europese instellingen, getroffen door een zware explosie. In beide gevallen ging het volgens de regering om terroristische aanslagen.

    De tol is erg zwaar. In Brussels Airport kwamen zeker 11 mensen om het leven. 55 personen raakten gewond, van wie een tiental zwaar. De explosies deden zich voor in de vertrekterminal, waar de ravage groot is. Op videobeelden is te zien hoe een massa mensen in paniek het gebouw verlaat. Ruiten werden gebroken, en er hing tijdlang een zwarte rookpluim boven het luchthavengebouw. Het is de zwaarste aanslag op een Europese luchthaven ooit. Brussels Airport sluit voor onbepaalde tijd.

    Maar de dodentol ligt uiteindelijk het hoogst in Maalbeek. In dat metrostation vielen al zeker 20 doden. Bijna nog eens zo veel personen zijn erg zwaar gewond. Omstanders zagen mensen bebloed uit het metrostation komen. Er heerste grote chaos. Het is nog altijd niet duidelijk of iedereen uit het station geëvacueerd is. Het kantoor van de partij CD&V, pal boven de halte, werd door elkaar geschud.

    Premier Michel sprak tijdens een haastig bijeen geroepen persconferentie van ‘gewelddadige en laffe aanslagen’. Hij vroeg iedereen om kalm te blijven en solidariteit te tonen, terwijl de veiligheidsdiensten de situatie stabiliseren. Tegelijkertijd vroeg de premier de bevolking om binnen te blijven.

    In Brussel ligt het openbare leven zo goed als stil. Treinen, metro en bussen rijden niet. De treinen van Thalys en Eurostar blijven binnen. Scholen moeten de deuren gesloten houden, en evenementen en markten gaan niet door. Bovendien ligt ook gsm-verkeer grotendeels plat in Brussel, als gevolg van overbelasting.

    Naar de daders en hun motieven is het voorlopig gissen. Natuurlijk zit in het achterhoofd nog de arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam vier dagen geleden.

    Volgens bronnen van De Tijd zouden er geen nieuwe aanslagen nakend zijn. Dat het dreigingsniveau naar vier werd verhoogd, is louter een gevolg van de aanslagen. Bronnen melden wel dat daders van vanochtend waarschijnlijk nog op de vlucht zijn. Er is ook sprake dat daarbij een politiewagen werd gebruikt, maar dat is niet bevestigd.

  • Brusselse ziekenhuizen hebben bloed genoeg

    Ze roepen donors op donderdag en vrijdag terug te komen.

  • #JeSuisBruxelles

    Van over heel de wereld lopen steunbetuigingen binnen voor Brussel. Met de hashtag 'JeSuisBruxelles'.

  • Heropstart Brussels Airport onduidelijk

    Het is nog altijd onduidelijk wanneer Brussels Airport opnieuw operationeel wordt. 'De kans dat dat al morgen gebeurt is klein', aldus een vertegenwoordiger van een luchtvaartmaatschappij actief op Zaventem.

    'Wij hebben nog geen bericht gekregen daarover. De schade is enorm. De stabiliteit van het gebouw moet onderzocht worden; er moet een controlesysteem opgezet worden voor wie de terminal binnenkomt en er staan nog honderden stukken bagage die moeten gescreend worden'.

    De eerste ontploffing zou plaatsgevonden hebben ter hoogte van de check-inrijen 3 en 4, vlak bij de balie van Brussels Airlines; de andere ergens tussen check-inbalie 12 en de oude terminal, die vooral wordt gebruikt voor het inchecken van vakantiegangers van Jetairfly en Thomas Cook Airlines.

  • Veiligheidsdiensten om 15 uur bijeen

    De veiligheidsdiensten bekijken in het crisiscentrum of er extra maatregelen moeten worden genomen.

    Kort na de aanslagen vanmorgen werd het dreigingsniveau al opgetrokken van 3 tot 4, het hoogste niveau. Daardoor worden onder meer 225 extra militairen ingezet in Brussel en worden de grenscontroles verstrengd. 'Plaatsen waar veel volk bijeenkomt, kunnen best worden gemeden.'

  • De spontane boodschappen op het Beursplein

    Tussen alle ellende door dit: op het Beursplein zet heel de wereld zijn boodschappen tegen geweld en haat. 

  • 'Europese inlichtingendienst nodig'

    'Vandaag is het Brussel, morgen is het Duitsland of het Verenigd Koninkrijk,' zegt Lars Bové, veiligheidsspecialist van De Tijd.

  • Vluchtelingen veroordelen Brusselse aanslagen

    Collega Vincent Georis is in het vluchtelingenkamp in Idomeni in het noorden van Griekenland. Hij filmde er de reactie van de vluchtingen op de aanslagen in Brussel.

    De woordvoerder van de vluchtelingen riep door de megafoon op de vluchtelingen niet op één hoop te gooien met de wandaden van IS.

    Vluchtelingen veroordelen aanslagen

  • NMBS: 'Berichten over heropenen spoorverkeer voorbarig'

    Dat het verwarrende dagen zijn, bewijst deze Twitter-conversatie tussen de politie en de NMBS. De eerste liet weten dat het Brusselse spoorverkeer vanaf 16 uur kan hernemen, de NMBS liet prompt weten dat dat voorbarig is. 

  • Minstens 20 doden in Maalbeek

    De dodentol in het metrostation van Maalbeek ligt nog hoger dan gevreesd. Brussels burgemeester Ivan Mayeur heeft het over minstens 20 doden, 17 zwaargewonden, en 106 gewonden.

  • TIJDSLIJN - Terreur in Europa

    Sinds de aanslagen van het netwerk van Al Qaeda in 2001 in de Verenigde Staten zijn er in grote Europese steden een serie bloedige aanslagen geweest. Ze werden gepleegd door soennitische extremisten en vaak waren burgers onderweg naar hun werk of huis het doelwit. Een overzicht:

    MADRID 2004

    Op 11 maart 2004 plegen extremisten een reeks bomaanslagen op forensentreinen bij Madrid. Daarbij komen 191 mensen om het leven en raken er 1.500 gewond.

    LONDEN 2005

    Vier Britse islamieten plegen op 7 juli 2005 zelfmoordaanslagen op het openbaar vervoer: de metro en een bus. Daarbij worden 52 mensen gedood (exclusief de daders) en zevenhonderd verwond.

    MOSKOU 2010/2011

    Twee zelfmoordterroristen blazen zich op in twee metro's in maart 2010 in Moskou. Daarbij worden ten minste veertig mensen gedood. In januari 2011 sterven zeker 37 mensen bij een zelfmoordaanslag op de luchthaven Domodedovo van Moskou.

    PARIJS 2015

    In januari plegen terroristen aanslagen in Parijs, eerst op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo en iets later op een joodse winkel. In totaal worden twintig mensen gedood, inclusief de drie daders die stelden in naam van Al Qaeda in Jemen te handelen.

    Bij een reeks gecoördineerde aanslagen op 13 november in Parijs brengt een bende zelfmoordterroristen in naam van Islamitische Staat (IS) in totaal 130 mensen om het leven.

    ISTANBUL 2016

    Op 7 januari 2016 brengt een zelfmoordterrorist in naam van IS zichzelf tot ontploffing in het toeristische hart van Istanbul. Twaalf toeristen komen om.

    BRUSSEL 2016

    Bij aanslagen op de luchthaven van Brussel en een metro in het Brusselse station Maalbeek komen voor zover bekend meer dan twintig mensen om het leven en raken er meer dan 130 gewond. De aanslagen zouden zijn gepleegd door zelfmoordterroristen.

  • Geen markt, film en muziek in Brussel

    Alle markten in de stad Brussel zijn tot nader order gesloten.

    Ook de Brusselse bioscopen van Kinepolis en UGC zijn gesloten. Aan de andere Kinepolis-complexen in ons land neemt de groep extra veiligheidsmaatregelen. De woordvoerster kan zich nog niet uitspreken over eventuele maatregelen in de komende dagen.

    De voor dinsdagavond geplande concerten van Baroness + Vitamin X en Sirius Plan in de Ancienne Belgique zullen niet plaatsvinden, uit respect voor de slachtoffers en de veiligheid van de bezoekers. De concerten in het Koninklijk Circus gaan evenmin door.

  • Administratief personeel kerncentrales naar huis

    In de kerncentrales van Doel en Tihange is al het personeel dat niet nodig is voor de veiligheid van de uitbating van de centrales - lees het administratief personeel - naar huis gestuurd. Dat meldt de uitbater van de centrales Engie. De evacuatie is gebeurd in afspraak met de overheid en is een gevolg van de afkondiging van veiligheidsniveau 4. Het gaat om honderden personeelsleden die bij wijze van spreken in 'weekendmodus' gaan, aldus de woordvoerster van Engie. Verder gelden voor beide kerncentrales extra veiligheidsmaatregelen. De toegangspoorten zijn gesloten en binnenkomende auto's worden extra gecontroleerd. De centrales blijven ondertussen normaal werken. In normale omstandigheden werken er circa 1.000 mensen op elke site. Nu blijven er in Doel en Tihange samen nog een 200-tal over. 

  • Wat zijn de gevolgen van dreigingsniveau 4?

    Vier is het allerhoogste dreigingsniveau. De verhoging van 3 tot 4 komt er volgens onze bronnen niet omdat de veiligheidsdiensten aanwijzingen hebben dat nieuwe aanslagen nakend zijn. Het is een logisch gevolg van de drie aanslagen die plaatsvonden in de luchthaven en een metrostation.

    Bij dreigingsniveau 4 raadt de overheid de bevolking aan om plaatsen te mijden waar veel mensen samenkomen.

    De verhoging leidt tot het inzetten van extra militairen en politiemensen. Vanuit Peutie en Heverlee worden 225 extra militairen naar Brussel gestuurd om te patrouilleren rond mogelijke doelwitten. Dat brengt het aantal militairen in onze straten op een duizendtal.

    De politieverloven worden ingetrokken - en zij die vakantie hebben, worden teruggeroepen. Veel agenten hebben zich spontaan aangemeld.

    Dreigingsniveau 4 impliceert ook strengere controles aan onze grenzen.

    Bij het vorige hoogste terreuralarm, in november na de aanslagen in Parijs, bleven de metro, scholen en crèches in Brussel twee dagen dicht. Voor alle duidelijkheid: van die maatregel is tot nader order geen sprake.

  • Crisiscentrum: 'Vermijd streaming van video en muziek'

    Het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken roept via Twitter op om het internet vrij te houden voor communicatie. 'Vermijd voorlopig streaming van video en muziek', klinkt het. Eerder werd al gevraagd om niet te telefoneren, omdat het telefonienetwerk overbelast is. Het is beter om te sms'en of de sociale media te gebruiken. 

    Uit een overzicht van de website allestoringen.be  blijkt dat het mobiele netwerk van Proximus nog steeds overbelast is in enkele grote steden. De andere netwerken tonen een gelijkaardig beeld. Vooral mensen in Antwerpen en Gent waren rond 13u40 moeilijk bereikbaar.

    Het Proximus-netwerk rond 13u40 ©Proximus

  • Vertrokken daders met politiewagen?

    De politie gaat na of daders van de aanslagen in Brussel zouden zijn gevlucht met een politiewagen. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen. Het is nog helemaal niet bewezen dat effectief een politiewagen zou zijn gestolen, maar leden van de ‘bestuurlijke’ politiediensten - dus niet de speurders van de federale gerechtelijke politie - trekken het momenteel wel na.

  • 'Binnengaan en blijven'

    Op de VUB-campus in Etterbeek zou er sprake zijn van een 'concrete dreiging', aldus VTM Nieuws. Alle studenten zijn naar binnen gestuurd en moeten ook binnen blijven. 

     

  • 'Geen aanwijzingen voor nieuwe aanslagen'

    De Tijd vernam van welingelichte bronnen bij de veiligheidsdiensten dat er géén aanwijzingen zijn dat nieuwe aanslagen nog nakend zouden zijn. Ondanks de verhoging naar het allerhoogste terreurdreigingsniveau ‘4’. Dat is vooral een logisch gevolg van de drie aanslagen die al plaatsvonden, maar dus niet op basis van concrete informatie dat nieuwe aanslagen in Brussel of België te vrezen zijn.

  • Premier Michel niet naar China

    Charles Michel plande woensdagochtend naar China af te reizen om ons land te promoten als aantrekkelijke plek om te investeren. Die promotour wordt geannuleerd.

     

    om ons land te promoten als aantrekkelijke plek om te investeren
  • Audi Brussels gaat dicht

    De Audi-fabriek in Brussel sluit vanmiddag zijn deuren. De ochtendploeg maakt haar shift gewoon af, maar 'we vragen onze medewerkers om vandaag niet naar de fabriek te komen', zegt personeelsdirecteur Thomas Neuhaus. 'Onze eerste prioriteit is de veiligheid van onze medewerkers', aldus Neuhaus.

    Audi Brussels werkt in een tweeploegensysteem. Het is nog niet bekend of de ochtendshift van morgen wel gewoon start.  

  • Republikeins presidentskandidaat Trump reageert op aanslagen

  • 11 doden en 81 gewonden in Zaventem

    Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) geeft een update van de dodentol van de aanslag in Zaventem. Er zijn 11 doden te betreuren, stelt De Block. Er vielen ook 81 gewonden. Van de 81 zijn er 31 zeer zwaargewond, 23 zwaargewond en 27 lichtgewond. 

    De Block geeft ook informatie over de aanslag in de metrohalte Maalbeek. De MIVB gaf al eerder bevestiging dat daar 15 doden te betreuren zijn. Er vielen 55 gewonden, van wie 10 zwaargewond. Volgens de MIVB was de evacuatie van het station afgelopen, maar De Block geeft aan dat er wel nog mensen 'geblokkeerd' zitten. 

     

    De vernielde vertrekhal van Brussels Airport. ©BELGA

  • Topman Brussels Airport reageert

  • Extra veiligheidsmaatregelen bij kerncentrales

    Bij de nucleaire sites in ons land is er verhoogde waakzaamheid op vraag van de autoriteiten. Dat meldt uitbater Engie. 'Bovenop de gebruikelijke erg strenge veiligheidsmaatregelen, werden de hekken rond de sites gesloten en worden alle voertuigen gecontroleerd.' De politie is ter plaatse, net als de militairen die er al sinds afgelopen weekend aanwezig waren. 'We staan in rechtstreeks contact met de autoriteiten en we zullen hun aanwijzingen opvolgen', aldus nog het energiebedrijf. 

  • Waar situeerden de aanslagen zich in de luchthaven?

    Een overzicht:

    ©Tijd Graphics

  • Mededeling van het federaal parket

    Het federaal parket bevestigt dat de drie explosies van deze ochtend terroristische aanslagen zijn. Hierbij verbatim de mededeling:

  • Brusselse ziekenhuizen roepen op bloed te geven

    De ziekenhuizen in Brussel hebben nood aan bloed om de vele gewonden te helpen.

  • Schrijnend getuigenis van overlevenden

    Verschillende mensen die op de luchthaven aan het werk waren toen de explosies dinsdagochtend plaatsvonden, hebben het over een verschrikkelijk bloedbad. Ze maken melding van verschillende doden en zwaargewonden, mensen die ledematen verloren hebben. Intussen rijden nog steeds bussen af en aan om mensen uit het luchthavengebouw te evacueren.

    De 40-jarige Brusselaar Alphonse Youla was sinds 04.00 uur aan de slag op de luchthaven toen de explosies plaatsvonden. "Ik hoorde een eerste explosie en dan een tweede", zegt de man. "Ik hoorde ook iemand in het Arabisch roepen maar wat die zei, weet ik niet. Het was een verschrikkelijke chaos, de plafonds kwamen naar beneden en overal lagen slachtoffers.

    Ik heb zelf vijf dode mensen naar buiten helpen dragen, er waren ook heel wat gewonden, mensen wiens benen waren afgerukt. Ik heb ook gewonde politieagenten gezien."

    Valerie werkte in de Autogrill en hoorde twee explosies en schoten. "We doken onmiddellijk op de grond, samen met de klanten. De plafonds kwamen naar beneden, het was vreselijk. Samen met een collega heb ik gewonde mensen zo goed als ik kon geholpen. We hebben enkele mensen naar buiten gebracht, waar al tientallen gewonden lagen."

    Een Frans koppel stond aan de incheckbalie, op enkele meters van de ontploffingen. "We hoorden een eerste knal, draaiden ons om en keken wat er gebeurde en vlak voor ons, op zo'n 15 meter was er een tweede ontploffing. We zijn dan beginnen lopen en hebben ons in de parkeergarage verstopt."

  • Minstens 15 doden bij aanslag in metro

    Innmiddels zegt de MIVB dat er vijftien doden en tien zwaargewonden worden geteld bij de aanslag op de metro. 

  • ‘Wat we vreesden is gebeurd'

    ‘Ons land en onze burgers zijn aangevallen door gewelddadige en laffe aanslagen’, reageerde de premier vanochtend tijdens een persconferentie. ‘De veiligheidsdiensten zijn bezig met de situatie te stabiliseren. De slachtoffers worden nu verzorgd. Er zijn ook tal van extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er gelden restricties voor het gebruik van openbaar vervoer. Grenscontroles worden versterkt.'

    ‘Onze gedachten gaan naar de slachtoffers, hun families, en wie op nieuws over naasten wacht’, zei Michel nog. ‘Ik vraag iedereen om kalm te blijven, en om solidariteit te tonen.’

  • Persconferentie van premier Charles Michel begint

    We volgen het uiteraard op. 

  • De Lijn schrapt diensten naar Brussel

    Er rijden geen bussen meer naar het Brussels gewest, dat meldt de Vlaamse vervoersmaatschappij De Liijn. Dat gebeurde op bevel van de politie. Ook naar Brussels Airport rijden uiteraard geen bussen meer. De lijnen 33 en 50 in Antwerpen stoppen niet meer aan de halte luchthaven Deurne

  • Alle beschikbare agenten opgetrommeld

    Alle beschikbare agenten worden opgetrommeld, zegt de politie. Dat geldt ook voor de agenten die nu nog met verlof zijn. Er worden ook extra militairen ingezet. 

    ©EPA

  • ‘Europese Unie gaat solidariteit tonen'

    Europees president Donald Tusk is ‘geschokt’ door de aanslagen die dinsdag plaatsvonden op de luchthaven van Zaventem en de Europese wijk in Brussel. Hij spreekt van een ‘nieuw dieptepunt van de terroristen ten dienste van haat en geweld’.

    ‘De Europese instellingen zijn te gast in Brussel dankzij de generositeit van de Belgische regering en de bevolking. De Europese Unie zal nu ook solidariteit tonen en Brussel, België en Europa helpen om deze terreurdreiging het hoofd te bieden’, zegt hij. 

  • Nederland: 'Reis niet naar Brussel'

    De Nederlandse overheid scherpt zijn reisadvies voor ons land aan. Nederlandse burgers krijgen het advies niet meer naar Brussel te reizen 'totdat er meer duidelijkheid is over de situatie'. Wie in Brussel is, krijgt het advies zoveel mogelijk binnen te blijven. Dat is ook het advies dat onze premier Charles Michel gaf aan de eigen bevolking. 

     

  • Explosie gehoord in Wetstraat

    Dat stelde Belga ter plaatse vast. Tegelijkertijd is te horen dat het mogelijk gaat om een verdacht pakket dat DOVO, de ontmantelingsdienst van het leger, onschadelijk heeft gemaakt.

  • 225 extra militairen naar Brussel

    Die trekken onder meer vanuit Heverlee en Peutie naar de hoofdstad om te patrouilleren.

  • Carrefour sluit verschillende winkels in Brussel

    Op dit moment zijn elf winkels van Carrefour gesloten. Het gaat om winkels die zich bevinden in gebieden die geëvacueerd zijn. Zo is de Carrefour Market in het Brusselse shoppingcenter City 2 dicht. Daarnaast zijn ook tien Carrefour Express-winkels in Brusselse metro- en treinstations gesloten.

  • Tien doden in Maalbeek

    De brandweer bevestigt dat er in Maalbeek tien doden zijn gevallen. Dat schrijft Brusselnieuws.be. 

  • Touring: personeel moet binnen blijven

    Bij automobilistenorganisatie Touring, die zijn hoofdkantoor heeft op de Wetstraat vlak bij metrostation Maalbeek, zegt woordvoerder Danny Smagghe dat de 270 mensen in het hoofdkantoor moeten binnen blijven. Er is chaos op de Wetstraat sinds de ontploffing in de metro van deze morgen.

    Dienstwagens van politie e.a. rijden af en aan. Het bedrijf is zich aan het organiseren om straks iedereen naar huis te brengen met de bedrijfswagens, gezien er geen openbaar vervoer is. Normaal gezien verlaten de eerste werknemers rond 14 uur het kantoor. De vraag is of dit vandaag zal kunnen. Verschillende medewerkers bevonden zich in de buurt van de metro bij de ontploffing. Ze hoorden en voelden de trillingen en zagen de rook. Het is trouwens de tweede keer in een week tijd dat Touring getroffen wordt. Vorige week werd de technische dienst in Vorst nog afgesloten.

  • Frankrijk zet 1.600 extra politie-agenten in

    De Frans regering zet per direct 1.600 extra politie-agenten en gendarmes in. Dat zei de Franse premier Manuel Valls na afloop van een extra ministerraad in Parijs. Die extra maatregelen zijn een rechtstreeks gevolg van de aanslagen in Brussel. Verder worden de grenscontgroles met België verder opgevoerd. Van het sluiten van de Frans-Belgische grenzen is vooralsnog geen sprake. 

  • Eerste beelden van ravage in Brusselse metro

    De ravage aan het getroffen metrostel aan station Maalbeek is enorm, leren de eerste beelden. Voor alle duidelijkheid: de berichten over tien doden zijn nog niet officieel bevestigd. 

  • 'Antwerpen-Centraal ontruimd'

    Op Radio 1 bevestigt NMBS-woordvoerder Bart Crols dat het Centraal Station in Antwerpen ontruimd wordt. De brandweer van Antwerpen nuanceert dat alle uitgangen er dicht gaan, buiten die aan de Pelikaanstraat. Sowieso wordt de bevolking afgeraden zich te verplaatsen. Premier Charles Michel vraagt de bevolking binnen te blijven. 

     

  • 'Daders op de vlucht'

    Waarschijnlijk zijn nog daders van de aanslagen op de vlucht. Dat vernemen we van welingelichte gerechtelijke bronnen. 

  • Alle scholen in België moeten kinderen binnenhouden

    Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits vraagt de Brusselse en Vlaamse scholen waakzaam te zijn, ook al zijn er niet meteen indicaties dat scholen geviseerd worden.

    Ook de Waalse overheid roept de scholen op de kinderen binnen te houden.

    • Het federaal crisiscentrum vraagt de scholen hun leerlingen binnen te houden en alle buitenschoolse activiteiten uit te stellen of te schrappen.
    • Zodra de schooldag is begonnen, dienen de schoolpoorten te worden gesloten.
    • Scholen krijgen ook het advies een noodplan op te stellen, mocht dat nog niet bestaan. 'Spreek de politie aan voor extra veiligheidsmaatregelen bij grote evenementen.
    • 'Kinderen en jongeren vernamen ook het nieuws op radio, tv en op de sociale media. De beelden uit Brussel, berichten over de verhoogde terreurdreiging kunnen hen ongerust maken en vragen oproepen. Het advies blijft om daarover met hen in gesprek te gaan, op hun maat', voegt het crisiscentrum nog toe. 'Ook ouders thuis en aan de schoolpoort maken zich zorgen over de terreurdreiging. Het is belangrijk dat je hen correct informeert over de situatie.'

  • 'Ambulances passeren met gewonden'

    Onze reporter Jasper D'hoore is ter plaatse op de luchthaven. 'De getuigen druppelen sporadisch naar buiten', laat hij weten. 'Meesten hebben alleen dingen gehoord. Ambulances passeren met gewonden. Rest moet zich te voet een weg banen richting Diegem.' Getuigen die willen spreken, krijgen de wereldpers over zich heen, zegt Jasper nog via WhatsApp - gewone telefonie doet het niet. 'Ze hebben veel rook gezien vlakbij de Starbucks. Ook veel stuk gesprongen ramen. Veel mensen zijn in shock.'

  • Waar situeerden zich de twee explosies?

    Een overzicht van waar de explosies zich voordeden. Merk dat Maalbeek pal in het hart van de Europese wijk ligt. 

  • NMBS: 'Reis niet naar Brussel'

    De NMBS vraagt aan de reizigers om op dit ogenblik niet naar Brussel te reizen. Het treinverkeer is op dit ogenblik zwaar verstoord. De stations van Brussel-Zuid, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Luxemburg, Brussel-Schuman en Brussel-Nationaal-Luchthaven zijn gesloten.

  • 'Blijf binnen'

    Premier Charles Michel (MR) roept in een tweet op dat de bevolking binnen blijft.

  • Alle Brusselse tunnels dicht

    Dat meldt de Brusselse verkeersdienst Mobiris:

  • Luchthaven Zaventem blijft tot morgenvroeg 6 uur dicht

    De luchthaven Brussels Airport blijft in ieder geval tot morgenochtend 6 uur gesloten. Dat meldt Brussels Airlines. Alle vluchten voor de rest van de dag zijn afgelast. 

    Ondertussen heeft de Waalse overheid per decreet goedgekeurd dat de luchthaven van Charleroi tijdelijk 24 uur per dag geopend mag zijn. 

  • Eurostar vraagt reizigers weg te blijven

    De spoorwegmaatschappij die het hst-verkeer tussen Londen en het vasteland organiseert, vraagt zijn reizigers niet naar Brussel-Zuid te gaan.

     

  • De Wever: 'Zwartste dag voor ons land sinds WOII'

    'Het heeft er alle schijn van dat we de zwartste dag beleven in de geschiedenis van ons land sinds de Tweede Wereldoorlog', zo zei Antwerps burgemeester en partijvoorzitter van N-VA Bart De Wever dinsdagochtend.

    Hij trok naar de Oudaan, het hoofdkwartier van de lokale politie van Antwerpen, om de veiligheidssituatie in zijn stad te bekijken en te kijken naar eventuele maatregelen.

  • Wetstraat 16 ontruimd

    Iets na 10 uur is de omgeving van de Wetstraat 16, waar het kantoor van premier Charles Michel gehuisvest is, ontruimd.

    VRT-journalist Johny Vansevenant kreeg te horen dat dat gebeurde omwille van een verdacht voertuig in de buurt.

    Iedereen die zich in de omgeving bevond, op het kruispunt van de Wetstraat en Hertogsstraat, moet uitwijken naar de Kleine Ring.

    Premier Michel zelf bevindt zich met de minister Geens en Jambon in het Crisiscentrum. Dat bevindt zich vlakbij 'de 16' in de Hertogsstraat.

  • KU Leuven schrapt lessen in Brussel

    De KU Leuven schrapt haar lessen op de Campus Brussel, de VUB doet dat vooralsnog niet. Maar de VUB roept zijn studenten wel op om niet naar Brussel te reizen voor als ze daar nog niet zouden zijn. 

     


  • Hoofdkwartier CD&V ontruimd

    Op het hoofdkwartier van CD&V, dat net naast de ingang van metrostation Maelbeek is gelegen, zouden geen slachtoffers of gewonden gevallen zijn, zo meldt de partijwoordvoerder.

    De kantoren van de Vlaamse christendemocraten zijn ontruimd. Het partijsecretariaat van CD&V ligt boven het metrostation.

    De explosies deden de ramen trillen, maar voorts zou er weinig tot geen zichtbare schade zijn, zo vernam woordvoerder Steffen Van Roosbroeck van collega's ter plaatse. 

  • Brusselaars moeten binnen blijven

    Het crisiscentrum vraagt iedereen in Brussel om binnen te blijven. Ook scholen - die al zijn gestart - moeten de deuren gesloten houden en de kinderen binnen houden.

  • Doden in luchthaven

    Er is dinsdagochtend rond acht uur een aanslag gepleegd in de luchthaven Brussels Airport. Daarbij werden twee bommen tot ontploffing gebracht, zeker één daarvan door een zelfmoordcommando.

    Er zijn meerdere doden.

    De ravage in de luchthaven is enorm. Grote delen van de terminal liggen zijn vernield. Er werden later bommen gevonden die niet zijn afgegaan.

    Een uur later was er ook een ontploffing in het metrostation Maelbeek, niet ver van Schuman en de Europese instellingen. Ontploffingen in andere metrostations blijven onbevestigd.

    Als gevolg van de aanvallen is alle luchtverkeer op de luchthaven stopgezet. Vluchten zijn afgeleid naar andere luchthavens in binnen- en buitenland.

    Ook alle openbaar vervoer in Brussel is stilgelegd. Verschillende grote stations, waaronder het Centraal Station en het Zuidstation, zijn ontruimd.

    Het dreigingsniveau is opgetrokken naar niveau vier - het hoogste niveau - voor het hele land.

    Wie vragen heeft over de aanslagen of ongerust is kan bellen op het noodnummer 1771.

  • Brussel: alle openbaar vervoer ligt plat

    Niet alleen de metro, maar ook de bussen en trams van de MIVB zijn nu stilgelegd. Dat betekent dus dat er op dit ogenblik geen openbaar vervoer meer is in de hoofdstad.

  • MIVB: explosie om 9u11 aan station Maalbeek

    De MIVB bevestigt dat er om 9u11 een explosie was op de metro die het station Maalbeek, in het hart van de Europese wijk, binnenreed. Niet bevestigde berichten spreken van 10 doden. 

  • Mobiele netwerken in het Brusselse overbelast; gebruik sms en sociale media

    Proximus en Mobistar bevestigen dat hun mobiele netwerken overbelast zijn. Daardoor lukt het niet mensen in het Brusselse telefonisch te gebruiken.

    Proximus-woordvoerster Frédérique Verbiest raadt aan te sms'en en sociale media te gebruiken om mensen ter plaatse te bereiken. Ook Mobistar vraagt aan zijn gebruikers om vooral sms'en te versturen en het mobieledatanetwerk niet te belasten met zware foto's en video's.

    Telenet heeft dan weer zijn netwerk van wifi-hotspots gratis open gezet voor iedereen gedurende 24 uur.

  • 'Aanval is zelfmoordaanslag'

    Volgens de VRT was zeker een van de twee explosies op Brussels Airport het gevolg van een zelfmoordaanval. De openbare omroep maakt ook melding van 13 doden.

  • Enorme ravage in vertrekhal Zaventem

    De ravage in de luchthaven van Zaventem is enorm, leren de eerste beelden:

  • Ook berichten over explosie in metro Kunst-Wet

    Er zijn volgens de Franstalige zender RTBf ook explosies in het metrostation Kunst-Wet, vlakbij de Amerikaanse ambassade.

  • Nederland verscherpt controles aan Belgische grens

    Nederland verscherpt zijn controles van de grenzen met België aan. Dat zei de Nederlandse minider van Verkeer, Melanie Schulz van Haegen in een gesprek met de radiozender BNR. Verder komen er extra patrouilles op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Ook de controles op luchthaven Frankfurt in Duitsland zijn aangescherpt.

  • Rookontwikkeling aan metro Maalbeek

    Uit beelden op sociale media is te zien hoe er rook komt uit de ingang van het metrostation Maalbeek aan de Wetstraat, in de Europese wijk. De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB meldt in een persbericht dat ze vier metrolijnen sluiten na 'één of meerdere explosies in het station Maalbeek'.

  • Noodnummer: 1771

    Naar aanleiding van de explosies op Brussels Airport is een callcenter op het nummer 1771 geopend waar families van potentiële slachtoffers en reizigers terechtkunnen met vragen.

  • Hele Brusselse metro gesloten

    De Brusselse metro is na de explosies gesloten, meldt de vervoersmaatschappij MIVB.

  • De ravage op de luchthaven is enorm

  • Bericht over aanslagen in metro

    Volgens verschillende berichten zou er nu ook een explosie zijn gehoord in één of meerdere metrostations in Brussel: Maalbeek en Schuman. Het gebouw van de CD&V in de Wetstraat werd geëvacueerd. Hier leest u meer.

  • Dreigingsniveau 4 voor hele land

    Het dreigingsniveau wordt opgetrokken naar niveau 4 voor het hele land. Dat meldt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Nog volgens Jambon is de federale fase van het crisisbeheer ingesteld.

  • Nog meer bommen gevonden

  • Eerst schoten, dan explosies

    In de vertrekhal werd eerst geschoten, dan iets in het Arabisch geroepen. Pas daarna waren er twee ontploffingen. Dat meldt Belga.

  • Snelweg naar luchthaven afgesloten

    De A201 snelweg naar de luchthaven van Zaventem is afgesloten.

  • Regering gaat uit van aanslag

    De regering gaat ervan uit dat de explosies het gevolg zijn van een aanslag. Dat vernam onze collega Lars Bové.

  • Vluchten afgeleid naar andere luchthavens

    Er is geen activiteit meer op de luchthaven van Zaventem. Alle vluchten worden afgeleid naar andere luchthavens, aldus Belgocontrol. 'Alle vluchten worden afgeleid naar de regionale luchthavens, en indien nodig naar Rijsel', aldus een woordvoerder.

     

  • Mededeling van Brussels Airport

    Hier volgt een tweet van de luchthaven:

     

  • Nieuwe beelden van de explosie

  • Minstens één dode, verschillende gewonden

    Bij de ontploffingen op Brussels Airport is zeker één dode gevallen en meerdere gewonden. Dat meldt de federale politie. Onbevestigde bronnen spreken van meerdere doden.

  • Op Twitter circuleren beelden waarop grote schade te zien is

  • Informatie die we nu hebben:

    - Twee explosies waargenomen op Brussels Airport

    - Grote schade te zien in luchthaventerminal. Rook hangt boven luchthavengebouw.

    - Luchtverkeer is stilgelegd. Ook het treinverkeer naar de luchthaven is stopgezet.

    - Geen duidelijkheid dat het gaat om accident of aanslag.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud