Staat moet kernreactoren zelf verzekeren

Protestactie tegen kernenergie eerder deze maand. ©BELGA

Privéverzekeraars gooien handdoek in de ring door strengere regels

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft een plan klaar om een staatsgarantie te geven aan de uitbaters van nucleaire sites. Dat is nodig om grote risico’s te kunnen verzekeren. De Belgische kerncentrales liggen al lang onder vuur door incidenten. Gisteren nog legde Electrabel Tihange 1 stil vanwege een defecte pomp.

Het gaat niet alleen om de kerncentrales van Electrabel (Engie) maar ook om de nucleaire onderzoeksreactoren SCK (Mol) en IRE (Fleurus). Op het kabinet Marghem wil niemand commentaar geven zolang de regering het voorstel niet heeft goedgekeurd.

De verantwoordelijkheid van de uitbaters van nucleaire sites is verhoogd volgens internationale afspraken. De nieuwe regels breiden de aansprakelijkheid bij milieuschade uit. De periode waarin materiële schade kan worden aangegeven, wordt bovendien opgetrokken van tien tot dertig jaar. Vooral de lange periode schrikt privéverzekeraars af.

Marghem probeerde eind vorig jaar nog wat uitstel te forceren voor de nieuwe regels, maar dat lukte niet. Daarom moeten de exploitanten nu al op 31 maart extra verzekerd zijn.

Bij Electrabel klinkt het dat er nog een marktbevraging bezig is. ‘Maar we hebben uit voorzichtigheid al een staatsgarantie aangevraagd. Die zal nodig zijn als de markt onvoldoende dekking biedt’, zegt een woordvoerster van Electrabel, een dochter van de Franse energiereus Engie.

Assuralia, de koepel van de verzekeringssector, bevestigt dat er zowel voor het verzekeren als voor het herverzekeren van dat type risico een tekort aan capaciteit is. Maar het schadeplafond wordt niet aangepast. Dat blijft in ons land op 1,2 miljard euro. Als de schade bij een ongeluk groter, draait de overheid sowieso op voor de kosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud