Advertentie

Staatsveiligheid krijgt vrij spel met bankrekeningen

©Bloomberg

Protocol tussen geheime dienst en Nationale Bank ligt onder vuur.

De Staatsveiligheid krijgt bij alle banken en financiële instellingen in ons land toegang tot de lijst met alle rekeningen van Belgen, buitenlanders, bedrijven en andere rechtspersonen.

Dat is het resultaat van een protocolakkoord dat de Staatsveiligheid en de Nationale Bank van België onlangs hebben gesloten. Ook de buitenlandse rekeningen die Belgen in hun belastingaangifte vermelden, kan de Staatsveiligheid opvragen.

Het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, neemt het protocol onder vuur in een juridisch advies aan de Staatsveiligheid. Dat bevestigt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aan De Tijd. Hij is verantwoordelijk voor de Staatsveiligheid. ‘Ik ben hier pas gisteren van op de hoogte gebracht. Ik wil eerst alle informatie krijgen voor ik mijn mening geef. Hier zullen zeker parlementaire vragen over volgen.’

Ik wil eerst alle informatie krijgen voor ik mijn mening geef. Hier zullen zeker parlementaire vragen over volgen.
Koen Geens
Minister van Justitie

De vraag is of de Staatsveiligheid via het protocol de controle op de inlichtingendienst omzeilt. De wet op de ‘bijzondere inlichtingenmethoden’ verplicht de Staatsveiligheid eerst toestemming te vragen aan een toezichtscommissie met drie magistraten als ze wil weten welke bankrekeningen iemand heeft.

Maar de Staatsveiligheid meent dat ze die toestemming niet meer nodig heeft als ze de gegevens opvraagt bij de Nationale Bank. Volgens de Staatsveiligheid moet de Nationale Bank sowieso al haar vragen beantwoorden, net als andere ‘openbare instellingen’.

Register

De Nationale Bank houdt sinds kort een centraal register bij waar alle financiële instellingen in ons land elk jaar al hun rekeningnummers, identiteiten van cliënten en contracten moeten aangeven. Dat Centraal Aanspreekpunt is ingevoerd via een wet van 2011, maar was oorspronkelijk bedoeld voor belastingcontroleurs om ontduiking op te sporen.

Via het protocol krijgt ook de Staatsveiligheid toegang tot de bankgegevens voor haar ruime waaier aan bevoegdheden, zoals het opvolgen van extremisme, radicalisering, spionage, sekten en trafieken met vuile wapens.

Het protocol is ondertekend op 16 november, kort na de aanslagen in Parijs, maar was al langer in de maak. De vraag is of de Nationale Bank er nog zo gelukkig mee is, nu er kritische vragen komen. Gisteren was al te horen dat ze toch liever zou hebben dat de Staatsveiligheid telkens toestemming vraagt aan haar drie toezichthoudende magistraten. De Staatsveiligheid ziet dat nog altijd anders. Niemand wil officieel reageren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud