Terreur in uw buurt? Uw smartphone verwittigt u.

©David Rozing/Hollandse Hoogte

Minister Jambon lanceert ‘SMS-Alert’ samen met gsm-operatoren.

Bij een terreuraanslag, een ramp of gelijk welk andere noodsituatie in ons land zal iedereen in de gevarenzone daarover een sms krijgen. Dat kondigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan in zijn nieuwe beleidsnota.

Jambon heeft zijn project SMS-Alert onderhandeld met de drie gsm-operatoren Proximus, BASE en Mobistar. Al wie in een risicozone met een gsm rondloopt, dus niet alleen de inwoners maar ook bezoekers of buitenlandse toeristen, zal per sms een noodboodschap kunnen krijgen, luidt het.

In Nederland bestaat al langer ‘NL-Alert’, maar dat werkt anders. ‘De technologie die onze noorderburen gebruiken, schiet tekort. Het heeft hun al 30 miljoen euro gekost en toch bereiken ze maar 30 procent van de mensen die ze willen bereiken. Het Belgische SMS-Alert zal 100 procent van de mensen in de risicozone bereiken’, maakt het kabinet-Jambon zich sterk. ‘We zullen zelfs kunnen nagaan wie de nood-sms nog niet las.’

‘Maar we zullen de privacy respecteren van alle mensen in de gevarenzone’, benadrukt het kabinet. ‘Alleen de telecomoperatoren weten welke gsm-toestellen rond de masten vertoeven, dus niet de burgemeester, het Crisiscentrum of om het even wie de opdracht geeft.’ Al de komende maanden zal de aanbesteding met de gsm-operatoren gebeuren. Samen met minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wordt de wet gewijzigd.

Minister Jambon zal SMS-Alert toevoegen aan BE-Alert, een proefproject dat hij in maart vorig jaar opstartte. BE-Alert is alleen voor Belgen die zich uit eigen beweging aanmeldden op een website als ze noodberichten wilden ontvangen. Jambon is tevreden over het proefproject bij 33 gemeenten en de overheidsdiensten van de provinciegouverneurs. Na een grote Europese aanbesteding zullen alle overheden ook BE-Alert volgend jaar kunnen gebruiken om Belgen die zich vrijwillig hebben aangemeld te alarmeren.

Voor de crisiscommunicatie tussen de overheidsdiensten onderling komt er dan weer volgend jaar één beveiligd webportaal, met de naam ‘Incident & Crisis Management System’. Dat nationale systeem zal de al bestaande noodsystemen in Antwerpen, Limburg en Luik vervangen.

In zijn beleidsnota kondigt Jambon tot slot ook aan dat België nieuwe ‘noodplannen’ krijgt. Er komt een ‘bijzonder nationaal noodplan terroristische aanslag’. Nu zijn er allerlei terreurnoodplannen die focussen op bijvoorbeeld een gijzeling in de luchtvaartsector of een nucleaire aanslag. Het nieuwe plan zal een algemene respons coördineren bij gelijk welke aanslag. Jambon wil ook zo’n nationaal noodplan invoeren voor alle mogelijke cyberincidenten in ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud