Topman CM haalt uit naar de regering

©Lieven Van Assche_CM

De nieuwe baas van de CM, Luc Van Gorp, haalt hard uit naar de besparingsdrift van de federale regering, inclusief bondgenoot CD&V. ‘Onze leden die ziek en kwetsbaar zijn, dreigen de dupe te worden’, schrijft hij.

Tijdens zijn eerste publieke statement sinds hij Marc Justaert opvolgde aan het hoofd van de Christelijke Mutualiteit (CM), haalt Van Gorp hard uit naar de regering. Hij vreest dat de besparingen sowieso een weerslag hebben op de kwaliteit van de dienstverlening van zijn organisatie.

In een opiniestuk in De Standaard schrijft Van Gorp dat de CM het in de periode 2015 tot 2018 met 305 miljoen euro minder moet doen. Dat gaat volgens hem te ver. ‘Door controles af te bouwen, stijgt de kans op fraude. Patiënten zullen langer op hun terugbetaling moeten wachten.’ Vooral de zieke en kwetsbare leden worden getroffen.

Van Gorp zegt dat de CM bereid is een deel van de besparingslasten te dragen. ‘Maar dit kan toch niet de bedoeling zijn.’ Hij hekelt bovendien de aanpak van de regering, die zonder overleg zou hebben gehandeld. ‘Wij kunnen ons alleen afvragen welke motieven hier spelen’, schrijft Van Gorp.

De uithaal van de CM-topman is opmerkelijk, gezien de historische banden tussen zijn organisatie en de regeringspartij CD&V. De christendemocraten komen zo nog meer onder druk te staan. Eerder kregen ze het verwijt te weinig hun stempel te hebben gedrukt op de begroting en de taxshift. Vooral Kris Peeters, minister van Economie, kwam daarbij in het vizier. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content