UGent zit nog altijd zonder rector

Rik Van de Walle en zijn rechterhand Mieke Van Herreweghe. ©BELGA

Ook in de zevende ronde is Rik Van de Walle er niet in geslaagd de Gentse rectorverkiezingen te winnen. Hij gooit de handdoek in de ring.

Het kandidatenduo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe kreeg in de zevende ronde geen tweederdemeerderheid. Het duo strandde op 60,34 procent. Dat was hun beste resultaat. Bijna 40 procent van de kiezers stemde blanco.

Nochtans was Van de Walle de enige kandidaat. Zijn rivaal Guido Van Huylenbroeck had eerder afgehaakt nadat hij het met Van de Walle op een akkoord had gegooid. Naast een inhoudelijke deal was afgesproken het rectorale team uit te breiden zodat Van Huylenbroeck vicerector kon worden.

Omdat Van de Walle de handdoek in de ring heeft gegooid, heeft de verkiezingscommissie de rectorverkiezingen afgesloten. Het is nu aan de raad van bestuur van de UGent om het verdere verloop van de verkiezingen vast te leggen.

Eerder deze week raakte bekend dat er een nieuw kandidatenduo zou klaarstaan. Het zou gaan om Patrick De Baets en Karin Raeymaeckers. Ze zouden gepolst zijn door bestuursleden die ontevreden waren dat Van de Walle en Van Huylenbroeck hen voor het blok hadden gezet door het op een akkoordje te gooien.

In het Gentse rectoraat wordt al nagedacht over noodscenario's. Verkiezingen tijdens de zomervakantie liggen gevoelig. De universiteit zou de Vlaamse regering om een decreetwijziging kunnen vragen, zodat een gewone meerderheid zoals aan de KU Leuven volstaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content